Ε πιστήμονες στις ΗΠΑ αναδημιούργησαν τα πρόσωπα τριών ανδρών που έζησαν στην αρχαία Αίγυπτο, πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια. Οι ψηφιακές αναπαραστάσεις απεικονίζουν τους άνδρες σε ηλικία 25 ετών, με βάση τα δεδομένα DNA που εξήχθησαν από τα μουμιοποιημένα λείψανά τους.
Οι μούμιες προέρχονταν από το Abusir el-Meleq, μια αρχαία αιγυπτιακή πόλη σε μια πεδιάδα στα νότια του Καΐρου, και θάφτηκαν μεταξύ του 1380 π.Χ. και του 425 μ.Χ. Επιστήμονες του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Επιστήμη της Ανθρώπινης Ιστορίας, στη Γερμανία, ανέλυσαν την αλληλουχία του DNA των μουμιών, το 2017. Αυτή ήταν η πρώτη επιτυχής ανακατασκευή του γονιδιώματος μιας αρχαίας αιγυπτιακής μούμιας.
Τώρα, οι ερευνητές της Parabon NanoLabs -εταιρείας τεχνολογίας DNA στη Βιρτζίνια, χρησιμοποίησαν αυτά τα γενετικά δεδομένα για να δημιουργήσουν τρισδιάστατα μοντέλα των προσώπων των μουμιών μέσω μιας διαδικασίας -forensic DNA phenotyping, που χρησιμοποιεί τη γενετική ανάλυση για να προβλέψει τα χαρακτηριστικά του προσώπου και άλλες πτυχές της φυσικής εμφάνισης ενός ατόμου.
«Αυτή είναι η πρώτη φορά που εκτελείται ολοκληρωμένη φαινοτυπική ανάλυση DNA σε ανθρώπινο DNA αυτής της ηλικίας», ανέφεραν εκπρόσωποι της Parabon, σε ανακοίνωσή τους.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια μέθοδο που ονομάζεται Snapshot για να προβλέψουν την καταγωγή, το χρώμα του δέρματος και τα χαρακτηριστικά του προσώπου των ανδρών. Διαπίστωσαν ότι οι άνδρες είχαν ανοιχτόχρωμο καστανό δέρμα με σκούρα μάτια και μαλλιά και η γενετική τους σύνθεση ήταν πιο κοντά σε εκείνη των σύγχρονων ατόμων από τη Μεσόγειο ή τη Μέση Ανατολή, παρά σε εκείνη των σύγχρονων Αιγυπτίων.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές δημιούργησαν τρισδιάστατα πλέγματα που σκιαγραφούσαν τα χαρακτηριστικά του προσώπου των μουμιών και έφτιαξαν χάρτες θερμότητας για να αναδείξουν τις διαφορές μεταξύ των τριών ατόμων και να βελτιώσουν τις λεπτομέρειες κάθε προσώπου. Στη συνέχεια, ο ιατροδικαστής της Parabon συνδύασε αυτά τα αποτελέσματα με τις προβλέψεις του Snapshot σχετικά με το χρώμα του δέρματος, των ματιών και των μαλλιών.
«Το αρχαίο ανθρώπινο DNA μπορεί να αποτελέσει πρόκληση γιατί είναι συχνά αλλοιωμένο και αναμιγνύεται με βακτηριακό DNA», δήλωσε η Έλεν Γκρέιτακ, διευθύντρια βιοπληροφορικής της Parabon. Οι διαδικασίες που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις αρχαίες μούμιες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να αναδημιουργήσουν πρόσωπα για την ταυτοποίηση σύγχρονων λειψάνων, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Από τις περίπου 175 ανεξιχνίαστες υποθέσεις που έχει βοηθήσει η Parabon να επιλυθούν, εννέα έχουν αναλυθεί με τις τεχνικές αυτής της μελέτης.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου