Amfipoli News: Ο αστρόμυθος των Πλειάδων είναι 100.000 χρόνων ιστορία – η αρχαιότερη ιστορία του κόσμου!

Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Ο αστρόμυθος των Πλειάδων είναι 100.000 χρόνων ιστορία – η αρχαιότερη ιστορία του κόσμου!



Του Γιώργου Λεκάκη

Στον βόρειο ουρανό τον Δεκέμβριο υπάρχει ένα όμορφο σύμπλεγμα αστεριών. γνωστό ως Πλειάδες ή «Επτά Αδελφές». Είναι έξι αστέρια. Γιατί λοιπόν λέμε ότι είναι επτά; Διαβάστε την ελληνική μυθολογία, που στον συγκεκριμένο μύθο εμπλέκονται οι 7 κόρες του Τιτάνα Άτλαντα, ο κυνηγός Ωρίων, ο Ζευς και ένας έρωτας με θνητό, που ανάγκασε την μια Τιτανίδα να… κρυφτεί…

Έχω πει και έχω γράψει πολλάκις, πως η Μυθολογία είναι ιστορία που αναφέρεται στην Παλαιολιθική Εποχή, και όχι στην Νεολιθική Εποχή...

Αλλά πολλοί πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο αναφέρονται στις Πλειάδες ως «Επτά Αδελφές» και λένε επίσης παρόμοιες ιστορίες για αυτές. Ερευνητές, αφού μελέτησαν πολύ προσεκτικά την κίνηση των άστρων, πιστεύουν ότι αυτές οι ιστορίες μπορεί να χρονολογούνται πριν από 100.000 χρόνια, σε μια εποχή που ο αστερισμός φαινόταν αρκετά διαφορετικός…

Οι Αβορίγινες στην Αυστραλία, λ.χ. μιλούν για μια ομάδα νεαρών κοριτσιών και συχνά συνδέονται με ιερές γυναικείες τελετές και ιστορίες. Οι Πλειάδες είναι επίσης σημαντικές ως στοιχείο των ημερολογίων και της αστρονομίας των Αβορίγινων. Για αρκετές φυλές Αβορίγινων η πρώτη ανατολή των Πλειάδων την αυγή, σηματοδοτεί την έναρξη του χειμώνα.

Νεώτερες προσεκτικές μετρήσεις, με το διαστημικό τηλεσκόπιο Γαία / Gaia (και άλλα) δείχνουν ότι τα αστέρια των Πλειάδων κινούνται αργά στον ουρανό. Ένα αστέρι, η Πλειόνη / Pleione, είναι σήμερα πολύ κοντά στον Άτλαντα, τόσο που μοιάζει με ένα μόνο αστέρι, με γυμνό μάτι. Αλλά αν πάρουμε όσα γνωρίζουμε για την κίνηση των άστρων και γυρίσουμε πίσω 100.000 χρόνια, η Πλειόνη βρισκόταν πιο μακριά από τον Άτλαντα και θα ήταν εύκολα ορατή με γυμνό μάτι.

Έτσι, πριν από 100.000 χρόνια, οι περισσότεροι άνθρωποι πραγματικά θα έβλεπαν 7 αστέρια στο σμήνος. Πιστεύεται ότι αυτή η κίνηση των αστεριών μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση δύο αινιγμάτων:

- την ομοιότητα των ιστοριών Ελλήνων και Αβορίγινων γι’ αυτά τα αστέρια, και

- το γεγονός ότι τόσοι πολλοί πολιτισμοί αποκαλούν το σύμπλεγμα «Επτά Αδελφές» παρ’ όλο που βλέπουν μόνο 6 αστέρια σήμερα.

Είναι δυνατόν οι ιστορίες των Επτά Αδελφών και του Ωρίωνος να είναι τόσο παλαιές, που οι πρόγονοί μας έλεγαν αυτές τις ιστορίες ο ένας στον άλλο, γύρω από την φωτιά, πριν από 100.000 χρόνια;

Και εάν ναι, σε ποια γλώσσα διαδόθηκαν;

Θα μπορούσε αυτή να είναι η παλαιότερη ιστορία στον κόσμο;

Κι όμως, υπάρχουν και αρχαιότερες...

Έπεται συνέχεια…

ΠΗΓΗ: Ray Norris (professor, School of Science, Western Sydney University) «The world’s oldest story? Astronomers say global myths about ‘seven sisters’ stars may reach back 100,000 years», the Conversation, 21.12.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.12.2020.

arxeion-politismou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου