Είναι μια από τις σημαντικότερες τροφές του ανθρώπου εδώ και αιώνες. Πιθανότατα (αν δεν τίθεται θέμα αλλεργίας) πιθανότατα δύσκολα θα συναντήσετε κάποιον που δεν έχει δοκιμάσει έστω και μια φορά στη ζωή του πατάτα. Στο φούρνο; Τηγανιτή; Βραστή; Ακόμα και... ωμή! Για να μη συζητήσουμε για τα πατατάκια. Η πατάτα έφτασε στην Ευρώπη μια ημέρα σαν τη σημερινή, στις 28 Νοεμβρίου του 1567 και την κατέκτησε.
Η καταγωγή της πατάτας και το ταξίδι στην Ευρώπη
Η καταγωγή της πατάτας είναι από τη Νότια Αμερική. Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα, οι ιθαγενείς Αμερικανοί, που ζούσαν στην οροσειρά των Περουβιανών και Βολιβιανών Άνδεων, γνώριζαν την πατάτα περίπου 4.000 χρόνια προτού κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι προς τα τραπέζια των κατοίκων της Γηραιάς Ηπείρου.
Σύμφωνα με τον... αστικό μύθο, ο πρώτος που έφερε την πατάτα στην Ευρώπη ήταν o άγγλος γαιοκτήμονας Γουόλτερ Ράλεϊ, και μάλιστα, ότι ο ίδιος είχε φυτέψει την πρώτη πατάτα σε κτήμα του, στην πόλη Κορν της Ιρλανδίας. Ωραία ιστορία η συγκεκριμένη αλλά δεν υπάρχει καμία γραπτή απόδειξη που να επαληθεύει τη θεωρία αυτή.
Ανίθετα, πιο τεκμηριωμένη ιστορικά είναι η θεωρία που θέλει ως πρωτοπόρο τον άγγλο πειρατή Φράνσις Ντρέικ, που αργότερα απέκτησε τίτλους ευγενείας κι έγινε «σερ». Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ο Ντρέικ, επιστρέφοντας το 1586 στην Αγγλία, έπειτα από μία μάχη με τους Ισπανούς στην Καραϊβική, έκανε μια στάση στην Κολομβία για προμήθειες κι εκεί πληροφορήθηκε για την ύπαρξη της πατάτας, την πρωτοεισήγαγε στην Ευρώπη.
Υπάρχει βέβαια και η τρίτη και πιο... κινηματογραφική θεωρία, σύμφωνα με την οποία ο πρώτος βολβός πατάτας ξεβράστηκε στις ακτές της Ιρλανδίας, μαζί με τα συντρίμμια της Ισπανικής Αρμάδας, το 1588!
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η πρώτη γραπτή μαρτυρία για την εισαγωγή πατάτας στην Ευρώπη είναι μία απόδειξη με ημερομηνία 28 Νοεμβρίου 1567 ενός εξαγωγέα πατάτας από τα Κανάρια Νησιά προς έναν έμπορο της Αμβέρσας.
Η κυριαρχία της πατάτας στην Ευρώπη και η Ελλάδα
Μέχρι το 1650 είχε κυριαρχήσει στη διατροφή των Ιρλανδών. Έως το τέλος του 18ου αιώνα, η πατάτα είχε γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γαλλία και στις γειτονικές χώρες. Πιο επιφυλακτικοί, οι Ρώσοι, αρχικά αποκαλούσαν τις πατάτες «μήλα του διαβόλου» αλλά γρήγορα υπέκυψαν και αυτοί στην γοητεία της.
Στην Ελλάδα η ιστορία της πατάτας είναι συνδεδεμένη με μια αστεία ιστορία και πρωταγωνιστή τον Ιωάννη Καποδίστρια. Μετά την Επανάσταση ο κυβερνήτης που ήξερε από το πέρασμά του από την Ευρώπη τι εστί πατάτα, θέλησε να μάθει την αξία της και στους Ναυπλιώτες. Οι ντόπιοι, ωστόσο, δεν ήξεραν τι είναι, την φοβόντουσαν και την πετούσαν στα σκουπίδια. Τότε ο Καποδίστριας χρησιμοποίησε ένα τέχνασμα. Περιέφραξε το μέρος όπου ήταν αποθηκευμένες οι πατάτες κι έβαλε σκοπούς να τις φυλάνε μέρα - νύχτα. Μέσα σε μια εβδομάδα δεν είχε μείνει ούτε μια και με τον τρόπο αυτό ξεκίνησε η μεγάλη αγάπη του Έλληνα προς την πατάτα!
reader.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου