Τον Μάιο του 2023 θα είναι έτοιμο για να λειτουργήσει το πρώτο ξενοδοχείο, Alexandrou Chora Resort, στο τουριστικό multiplex συγκρότημα Alexandrou Chora του ομίλου Κουρτίδη, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί το 2028, δίπλα στην παραλία Οφρυνίου (Costa Ofrynio) στο δυτικό άκρο του νομού Καβάλας.
Το Alexandrou Chora, επένδυση ύψους 60-65 εκατομμυρίων ευρώ, μπορεί να περιγραφεί με τέσσερις λέξεις, σύγχρονο, πράσινο, «έξυπνο», προσβάσιμο, επισημάνθηκε στην παρουσίαση του πρότζεκτ, στο πλαίσιο συμμετοχής του ομίλου Kουρτίδη στην 36η Philoxenia. Τονίστηκε ότι το συγκρότημα θα αποτελείται από δύο ξενοδοχεία πολυτελείας, Alexandrou Chora Resort και Alexandrou Chora Spa Hotel, το τουριστικό χωριό Alexandrou Chora Village και το Alexander Theme Park, πάρκο ψυχαγωγίας με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο, σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από τον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη.
Δύο πολυτελή ξενοδοχεία, ένα μοναδικό ιστορικό θεματικό πάρκο, 300 κλίνες, 280 πολυτελείς κατοικίες αθλητικές εγκαταστάσεις, καταστήματα εστίασης, αγορά, beach bar, πισίνες, μονάδα ευεξίας, χώροι ιατρικής φροντίδας. Ένα πρότυπο χωριό με συντριβάνια, πλατείες, κήπους, πάρκα, παιδικές χαρές, συνθέτουν το πρότζεκτ, απόλυτα εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον που θα καταλαμβάνει συνολική έκταση 175 στρεμμάτων. Σε επίπεδο υποδομών έχουν ξεκινήσει ήδη όλες οι εργασίες, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι η έναρξη των έργων της πρώτης φάσης για την κατασκευή του ξενοδοχείου Alexandrou Chora Resort.
«Το 2013 ήταν η εποχή που ανακαλύφθηκε ο τύμβος Καστά και γεννήθηκε η ιδέα να αναπτύξουμε και άλλο την περιοχή. Η περιοχή μας ήταν σε πρώτο πλάνο» τόνισε ο πρόεδρος του ομίλου Κουρτίδη, εξηγώντας πώς γεννήθηκε η ιδέα για το Alexandrou Chora. «Το 2014 συμμετείχαμε σε διαγωνισμό και αγοράσαμε τη γη και το 2015 έγιναν τα συμβόλαια. Σε μία περίοδο που η Ελλάδα καιγόταν η εταιρεία μας έκανε επένδυση. Ήταν ένα όραμα και ήρθαν δίπλα όλοι αυτοί οι συνεργάτες και κάναμε μία μεγάλη ομάδα για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Η περιοχή μας πολύ σύντομα θα μπει στον τουριστικό χάρτη» σημείωσε.
Αναφερόμενος στις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν ο κ. Κουρτίδης, τόνισε, ότι ο όμιλος απασχολεί περίπου 250 άτομα σε όλες τις εταιρείες του και στο στάδιο των κατασκευαστικών εργασιών θα απασχοληθούν άλλα 750 άτομα. Με την ολοκλήρωση του Alexandrou Chora θα είναι τουλάχιστον 250 μόνιμοι απασχολούμενοι στο πρότζεκτ. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του πρότζεκτ διευκρινίσε, ότι το επόμενο δίμηνο αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη άδεια. «Ευελπιστούμε ότι τον Μάιο του 2023 θα είναι έτοιμο το πρώτο ξενοδοχείο, το Alexandrou Chora Resort για λειτουργία. Το χρονοδιάγραμμά μας είναι το 2028 να έχει ολοκληρωθεί όλο το πρότζεκτ» ανέφερε ο πρόεδρος του ομίλου Κουρτίδη.
«Ο όμιλος Κουρτίδη έχει κάνει ένα test drive έχει ήδη δημιουργήσει μικρότερες επενδύσεις, οι οποίες έχουν φέρει την πρώτη μεγάλη ανάπτυξη στην περιοχή. Αυτό που βλέπουμε σαν αποτέλεσμα είναι κάθε χρόνο να πλημμυρίζουν όλες οι περιοχές γύρω μας από κόσμο λόγω των επενδύσεων που έχουμε κάνει ήδη» τόνισε η αντιπρόεδρος του ομίλου Κωνσταντίνα επισημαίνοντας ότι το πρότζεκτ Alexandrou Chora θα είναι η επένδυση που θα φέρει την αναβάθμιση και θα βάλει την παραλία Οφρυνίου στον παγκόσμιο χάρτη.
Σκοπός η προσέλκυση τουριστών τρίτης ηλικίας
Στο Alexandrou Chora Village εστίασε ο Κωνσταντίνος Λαλένης, καθηγητής Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Αστικής Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τονίζοντας ότι σκοπός είναι η δημιουργία μίας μονάδας οργανωμένης δόμησης, που να ελκύει τουρισμό τρίτης ηλικίας (silver tourism).
Το 2010 ο τουρισμός τρίτης ηλικίας ήταν στο 15% και καταγράφει μία αύξηση ραγδαία και θεωρείται ότι το 2050 θα φτάσει στο 32% του τουρισμού γενικότερα και θα καλύπτει το 1/3 της συνολικής τουριστικής δαπάνης, είπε ο κ. Λαλένης. Τόνισε, ότι το Alexandrou Chora Village θα φιλοξενεί 560 κατοίκους θα έχει χώρους πρασίνου, πεζοδρόμους, ποδηλατοδρόμους, οι οποίοι φθάνουν το 80%, εκ των οποίων το 50% θα είναι δημοτικοί, κοινόχρηστοι χώροι και ότι το υπόλοιπο θα είναι διαμορφωμένοι κοινόχρηστοι χώροι μέσα στον οικισμό. Υπογράμμισε ότι θα υπάρχει οικολογική δόμηση χωρίς φράχτες, ότι τα κτίρια θα είναι φιλικά προς τους χρήστες και ότι η κυκλοφορία των αυτοκινήτων θα γίνεται μόνο περιμετρικά, καθώς εντός θα επιτρέπεται μόνο σε πεζούς και ποδηλάτες. Ο αρχιτέκτονας του Alexandrou Chora, Κώστας Πουλόπουλος, είπε ότι θα είναι ένα σύγχρονο τουριστικό συγκρότημα, σύγχρονο όχι με την έννοια του φουτουριστικού, αλλά θα είναι σε αρμονία με αυτό που συμβαίνει σήμερα.
Αρχιτεκτονική δημοκρατική, ανοιχτή για όλους
“Το σύγχρονο που εμείς αντιληφθήκαμε σαν οδηγό σκέψης είναι μία μείξη τεχνικών, σκέψεων παραδόσεων, μία μείξη του τρόπου, με τον οποίο η φύση έρχεται και συνδέεται και ορίζει την όλη σύνθεση. Θεωρήσαμε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να χρησιμοποιήσουμε μεσογειακή βλάστηση και «επίσης να δούμε μία αρχιτεκτονική, η οποία έρχεται σε μία κλίμακα του ανθρώπου, να έχουμε φυσικά υλικά, όπως πέτρα και να έχουμε συνολικά μία εικόνα, η οποία προσβάσιμη με έναν τεχνικό όρο, αλλά αν θέλουμε να μιλήσουμε με συγκινησιακούς όρους θα λέγαμε δημοκρατική, ανοιχτή για όλους» τόνισε ο κ. Πουλόπουλος.
Το Alexandrou Chora, όπως επισημάνθηκε, θα είναι πράσινο επειδή θα υπάρχουν ειδική διαμόρφωση του τοπίου, ειδική φύτευση, εξοικονόμηση ενέργειας, νερού, ειδικό πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων. Έχει ήδη έχει καταρτιστεί σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης και για την κατασκευή και για τη λειτουργία του ξενοδοχείου και επιπλέον ειδική ομάδα θα παρακολουθεί αν το «πράσινο πρόγραμμα» εκτελείται κατά γράμμα. Θα είναι «έξυπνο», επειδή θα υπάρχουν καινοτόμες δράσεις, εφαρμογές νέας τεχνολογίας και όπως αναφέρθηκε τις επόμενες μέρες συμβασιοποιείται μια ξεχωριστή συμφωνία με μία ομάδα που έχει συνδέσει το όνομά της στον ελλαδικό χώρο με τις λέξεις πρωτοπορία και τεχνολογία.
Η ομάδα του πρότζεκτ είναι ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του ομίλου Κουρτίδης, Νίκος Κουρτίδης, Κωνσταντίνα Δημητρόβα, ο Κώστας Πουλόπουλος αρχιτέκτονας, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Δανία, Κωνσταντίνος Λαλένης καθηγητής Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Αστικής Διακυβέρνησης ο οποίος καταλαμβάνει τη πέμπτη θέση στη λίστα των επιστημόνων που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στον τομέα τους στην Ευρώπη για το 2021 και η Νικολέτα Πεχλιβάνη πολιτικός μηχανικός.
Επίσης συνεργάζονται οι Δημήτρης Μέλισσας, αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Λευτέρης Κεσκεσιάδης πολιτικός μηχανικός και τοπογράφος, Γιώργος Νεβέσκαλος, πολιτικός μηχανικός, περιβαλλοντολόγος, Σταύρος Κωνσταντινίδης πολιτικός μηχανικός, συγκοινωνιολόγος, Βαγέλλης Μπάης περιβαλλοντολόγος, Νίκος Νάσκος γεωλόγος, Στέφανος Τσετουλίδης, γεωλόγος, Τάκης Παντελίδης μηχανολόγος -μηχανικός και Βίκυ Βουρνιά project manager και η συμβουλευτική εταιρεία ανάπτυξης «Πλάτων».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου