Ο «Δίσκος του Ουρανού της Νέμπρα» είναι 3.600 ετών και είναι η παλαιότερη σωζόμενη αναπαράσταση του Κόσμου οπουδήποτε στον κόσμο. [Φωτογραφία: EPA]
Ο παλαιότερος χάρτης των αστεριών στον κόσμο θα εκτεθεί για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Βρετανικό Μουσείο τον επόμενο χρόνο. Θα είναι το σημαντικότερο σημείο μιας νέας ειδικής έκθεσης για το Στόουνχεντζ που θα ανοίξει στο Μουσείο τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο «Δίσκος του Ουρανού της Νέμπρα» είναι 3.600 ετών και είναι η παλαιότερη σωζόμενη αναπαράσταση του Κόσμου οπουδήποτε στον κόσμο. Ο χάλκινος δίσκος 31 cm (12 ιντσών) διαθέτει μια μπλε-πράσινη πατίνα με ένθετα χρυσά σύμβολα που πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύουν τον ήλιο, τη σελήνη, τα αστέρια, τα ηλιοστάσια και τον αστερισμό των Πλειάδων. Ανακαλύφθηκε θαμμένο στο έδαφος το 1999 κοντά στην πόλη Νέμπρα στη Σαξονία-Άνχαλτ στα ανατολικά της Γερμανίας και θα δανειστεί στο Βρετανικό Μουσείο από τη συλλογή του Κρατικού Μουσείου Προϊστορίας στο Halle
Θα παρουσιαστεί στο The world of Stonehenge (17 Φεβρουαρίου – 17 Ιουλίου 2022), την πρώτη μεγάλη έκθεση του Ηνωμένου Βασιλείου για την ιστορία – και το μυστήριο – του Stonehenge. Η έκθεση θα περιλάβει εκατοντάδες αντικείμενα που συγκεντρώνονται από όλη τη Βρετανία και την Ευρώπη, που θα αφηγούνται τη μαγευτική ιστορία ενός από τα πιο διάσημα ορόσημα του κόσμου.
Επίσης στην έκθεση θα εκτεθεί ένα εξαιρετικά σπάνιο μενταγιόν 3.000 ετών, που περιγράφεται από το Βρετανικό Μουσείο ως το πιο σημαντικό κομμάτι χρυσού της Εποχής του Χαλκού που βρέθηκε ποτέ στη Βρετανία. Η μία πλευρά δείχνει έναν στυλιζαρισμένο ήλιο – μια σπάνια και εξαιρετικά σημαντική προσθήκη στην τέχνη και την εικονογραφία της Βρετανίας της Εποχής του Χαλκού. Ο ηλιακός συμβολισμός είναι βασικό στοιχείο της κοσμολογίας και της μυθολογίας της Εποχής του Χαλκού σε όλη την Ευρώπη, αλλά πριν από την ανακάλυψη αυτού του μενταγιόν ήταν πολύ σπάνια ορατό σε αντικείμενα που βρέθηκαν στη Βρετανία.
«Ο δίσκος του ουρανού της Νέμπρα και το μενταγιόν του ήλιου είναι δύο από τα πιο αξιόλογα σωζόμενα αντικείμενα από την Ευρώπη της Εποχής του Χαλκού», δήλωσε στο Associated Press ο Neil Wilkin, επιμελητής της έκθεσης. «Ενώ και τα δύο βρέθηκαν εκατοντάδες μίλια από το Στόουνχεντζ, θα τα χρησιμοποιήσουμε για να ρίξουμε φως στον τεράστιο διασυνδεδεμένο κόσμο που υπήρχε γύρω από το αρχαίο μνημείο, που εκτείνεται στη Βρετανία, την Ιρλανδία και την ηπειρωτική Ευρώπη. Θα είναι εντυπωσιακό».
Χτισμένο πριν από 4.500 χρόνια περίπου την ίδια εποχή με τη Σφίγγα και τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας στην Αίγυπτο, το Stonehenge είναι ο πιο εκπληκτικός αρχαίος πέτρινος κύκλος στον κόσμο και είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους χώρους στον πλανήτη. Ωστόσο, πολλά σχετικά με αυτό εξακολουθούν να καλύπτονται από στρώματα αβεβαιότητας, εικασίες και λαογραφία. Αυτή η έκθεση θα φέρει στο επίκεντρο την ιστορία του μνημείου, αποκαλύπτοντας ότι η προϊστορική Βρετανία ήταν ένας τόπος μεγάλων ιδεών, εμπορίου και ταξιδιών, παρά μια σκιώδης χώρα μυστηρίου.
Πηγή: LiFO
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου