Amfipoli News: Olmec Art and γλυπτική: Ιστορία και λεπτομέρειες

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Olmec Art and γλυπτική: Ιστορία και λεπτομέρειες

 


Τα πέτρινα γλυπτά του πολιτισμού Olmec της ακτής του Κόλπου του Μεξικού (1200 π.Χ. - 400 π.Χ.) είναι μεταξύ των πιο μυστηριωδών και συζητημένων τεχνουργημάτων από τον αρχαίο κόσμο. 

Η πιο συμφωνημένη θεωρία είναι ότι, λόγω των μοναδικών φυσικών χαρακτηριστικών τους και της δυσκολίας και του κόστους που συνεπάγεται η δημιουργία τους, αντιπροσωπεύουν τους Ολμέκους ηγεμόνες.

Δεκαεπτά κεφάλια έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, 10 εκ των οποίων είναι από το San Lorenzo και 4 από τη La Venta, δύο από τα σημαντικότερα κέντρα Olmec. 

Η κύρια πηγή αυτής της βαριάς πέτρας ήταν το Cerro Cintepec στα όρη Tuxtla. Τα κεφάλια σμιλεύτηκαν με σκληρές χειροποίητες πέτρες και είναι πιθανό να βάφτηκαν αρχικά χρησιμοποιώντας φωτεινά χρώματα. 

Το γεγονός ότι αυτά τα γιγαντιαία γλυπτά απεικονίζουν μόνο το κεφάλι μπορεί να εξηγηθεί από την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση στη Μεσοαμερικανική κουλτούρα ότι ήταν το κεφάλι μόνο που περιείχε τα συναισθήματα, την εμπειρία και την ψυχή ενός ατόμου.

Οι λεπτομέρειες του προσώπου τρυπήθηκαν στην πέτρα (χρησιμοποιώντας καλάμια και υγρή άμμο) έτσι ώστε εξέχοντα χαρακτηριστικά όπως τα μάτια, το στόμα και τα ρουθούνια να έχουν πραγματικό βάθος. 

Όλα τα κεφάλια εμφανίζουν μοναδικά χαρακτηριστικά προσώπου - συχνά με πολύ νατουραλιστικό και εκφραστικό τρόπο - ώστε να μπορούν να θεωρηθούν πορτρέτα πραγματικών ηγεμόνων.

Το υποκείμενο συχνά φορά προστατευτικό κράνος που φορούσαν οι Olmec στη μάχη και κατά τη διάρκεια του Μεσοαμερικανικού παιχνιδιού.

Παρόλο που η φυσιονομία των γλυπτών έχει προκαλέσει αβάσιμες εικασίες επαφής με πολιτισμούς από την Αφρική, στην πραγματικότητα, τα φυσικά χαρακτηριστικά που είναι κοινά στα κεφάλια εξακολουθούν να παρατηρούνται σήμερα στους κατοίκους των σύγχρονων μεξικανικών πόλεων του Tabasco και Βερακρούζ.



Ο πολιτισμός Olmec

Οι Olmec ήταν ο πρώτος μεγάλος μεσοαμερικανικός πολιτισμός. Η πόλη του Σαν Λορέντζο (το αρχικό της όνομα έχει χαθεί στο χρόνο) άκμασε περίπου το 1200-900 π.Χ. και ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη στο αρχαίο Μεξικό. Οι Olmecs ήταν σπουδαίοι έμποροι , πολεμιστές και καλλιτέχνες, και ανέπτυξαν συστήματα γραφής και ημερολόγια που τελειοποιήθηκαν από μεταγενέστερους πολιτισμούς. Άλλοι μεσοαμερικανικοί πολιτισμοί , όπως οι Αζτέκοι και οι Μάγια, δανείστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους Ολμέκους. Επειδή η κοινωνία του Olmec μειώθηκε δύο χιλιάδες χρόνια πριν φτάσουν οι πρώτοι Ευρωπαίοι στην περιοχή, μεγάλο μέρος του πολιτισμού τους έχει χαθεί. Ωστόσο, οι επιμελείς ανθρωπολόγοι και οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να κάνουν μεγάλα βήματα στην κατανόηση αυτής της χαμένης κουλτούρας. Το έργο που σώζεται είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία που έχουν για να το κάνουν.

Olmec Art

Οι Olmec ήταν προικισμένοι καλλιτέχνες που παρήγαγαν πέτρινα γλυπτά, ξυλογλυπτικές και σπηλιές. Έφτιαξαν γλυπτά όλων των μεγεθών, από μικροσκοπικά κελιά και ειδώλια έως τεράστιες πέτρινες κεφαλές. Η τοιχοποιία είναι κατασκευασμένη από πολλούς διαφορετικούς τύπους λίθων, συμπεριλαμβανομένου του βασάλτη και του νεφρίτη. Απομένουν μόνο μια χούφτα ξυλόγλυπτα της Olmec, προτομές που ανασκάφηκαν από ένα έλος στον αρχαιολογικό χώρο του Ελ Μανάτι. Οι πίνακες του σπηλαίου βρίσκονται κυρίως στα βουνά της σημερινής μεξικανικής πολιτείας Guerrero.

Τα κολοσσιαία κεφάλια Olmec

Τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια της τέχνης Olmec που σώζονται είναι αναμφίβολα τα κολοσσιαία κεφάλια . Αυτά τα κεφάλια, λαξευμένα από ογκόλιθους βασάλτη, ορυχεία σε απόσταση πολλών μιλίων από εκεί που τελικά σκαλίστηκαν, απεικονίζουν τεράστια αρσενικά κεφάλια που φορούν ένα είδος κράνους ή κόμμωση. Το μεγαλύτερο κεφάλι βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο La Cobata και έχει ύψος περίπου δέκα πόδια και ζυγίζει περίπου 40 τόνους. Ακόμη και το μικρότερο από τα κολοσσιαία κεφάλια είναι ακόμα πάνω από τέσσερα πόδια. Συνολικά, έχουν ανακαλυφθεί δεκαεπτά κολοσσιαία κεφάλια Olmec σε τέσσερις διαφορετικούς αρχαιολογικούς χώρους: 10 από αυτές βρίσκονται στο San Lorenzo. Θεωρείται ότι απεικονίζουν μεμονωμένους βασιλιάδες ή κυβερνήτες.

Olmec Thrones

Οι γλύπτες της Olmec έκαναν επίσης πολλούς τεράστιους θρόνους, μεγάλα τετράγωνα τετράγωνα βασάλτη με λεπτομερή γλυπτά στις πλευρές που πιστεύεται ότι είχαν χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμες ή θρόνοι από τους ευγενείς ή τους ιερείς. Ένας από τους θρόνους απεικονίζει δύο κοντόχονδρους νάνους που κρατά ψηλά μια επίπεδη επιτραπέζια επιφάνεια, ενώ άλλοι δείχνουν σκηνές ανθρώπων που μεταφέρουν βρέφη-ιαγουάρ. Ο σκοπός των θρόνων ανακαλύφθηκε όταν ανακαλύφθηκε μια ζωγραφική σπηλαίου ενός χάρακα Olmec που κάθεται πάνω σε ένα.

Αγάλματα και στήλες

Οι καλλιτέχνες της Olmec έκαναν μερικές φορές αγάλματα ή στήλες. Ένα διάσημο σύνολο αγαλμάτων ανακαλύφθηκε στην τοποθεσία El Azuzul κοντά στο San Lorenzo. Αποτελείται από τρία κομμάτια: δύο πανομοιότυπα "δίδυμα" που βλέπουν σε έναν ιαγουάρο. Αυτή η σκηνή ερμηνεύεται συχνά ως απεικόνιση ενός μεσοαμερικανικού μύθου κάποιου είδους: τα ηρωικά δίδυμα παίζουν σημαντικό ρόλο στο Popol Vuh , το ιερό βιβλίο των Μάγια. Οι Olmecs δημιούργησαν πολλά αγάλματα: ένα άλλο σημαντικό που βρέθηκε κοντά στην κορυφή του ηφαιστείου San Martín Pajapan. Οι Olmecs δημιούργησαν σχετικά λίγες στήλες - ψηλές πέτρες με χαραγμένες ή χαραγμένες επιφάνειες - αλλά ορισμένα σημαντικά παραδείγματα έχουν βρεθεί στις τοποθεσίες La Venta και Tres Zapotes .

Κέλτες, ειδώλια και μάσκες

Συνολικά, είναι γνωστά περίπου 250 παραδείγματα μνημειακής τέχνης Olmec, όπως κολοσσιαίες κεφαλές και αγάλματα. Υπάρχουν αμέτρητα μικρότερα κομμάτια, ωστόσο, συμπεριλαμβανομένων ειδωλίων, μικρών αγαλμάτων, κελτών (μικρά κομμάτια με σχέδια περίπου σχήματος κεφαλής τσεκουριού), μάσκες και στολίδια. Ένα διάσημο μικρότερο άγαλμα είναι "ο παλαιστής", μια ζωντανή απεικόνιση ενός σταυρού άνδρα με τα χέρια του στον αέρα. Ένα άλλο μικρότερο άγαλμα μεγάλης σημασίας είναι το μνημείο Las Limas 1, το οποίο απεικονίζει μια καθισμένη νεολαία που κρατάει ένα μωρό ήταν jaguar. Σύμβολα τεσσάρων θεών Olmec είναι χαραγμένα στα πόδια και τους ώμους του, καθιστώντας το πράγματι ένα πολύ πολύτιμο τεχνούργημα. Οι Olmec ήταν άπληστοι κατασκευαστές μασκών, που παράγουν μάσκες μεγέθους ζωής, πιθανώς φοριούνται κατά τη διάρκεια τελετών και μικρότερες μάσκες που χρησιμοποιούνται ως στολίδια.

Olmec Cave Painting

Στα δυτικά των παραδοσιακών εδαφών της Olmec, στα βουνά της σημερινής μεξικανικής πολιτείας του Guerrero, έχουν ανακαλυφθεί δύο σπηλιές που περιέχουν αρκετούς πίνακες που αποδίδονται στον Olmec. Οι Olmec συσχετίζουν τις σπηλιές με το Earth Dragon, έναν από τους θεούς τους, και είναι πιθανό ότι τα σπήλαια ήταν ιερά μέρη. Το Juxtlahuaca Cave περιέχει μια απεικόνιση ενός φτερού φιδιού και ενός ξυλοδαρμού, αλλά ο καλύτερος πίνακας είναι ένας πολύχρωμος χάρακας Olmec που στέκεται δίπλα σε μια μικρότερη, γονατιστή φιγούρα. Ο χάρακας κρατά ένα χέρι σε σχήμα κυματιστού σχήματος (ένα φίδι;) και μια τρίγωνη συσκευή στο άλλο, πιθανώς ένα όπλο. Ο χάρακας είναι καθαρά γενειοφόρος, μια σπανιότητα στην τέχνη Olmec. Οι πίνακες στο σπήλαιο Oxtotitlán χαρακτηρίζουν έναν άνδρα με μια λεπτομερή κόμμωση με κουκουβάγια, ένα τέρας κροκοδείλου και έναν άντρα Olmec που στέκεται πίσω από μια ιαγουάρη.

Σημασία της Olmec Art

Ως καλλιτέχνες, το Olmec ήταν αιώνες μπροστά από την εποχή τους. Πολλοί σύγχρονοι μεξικανοί καλλιτέχνες βρίσκουν έμπνευση στην κληρονομιά τους Olmec. Η τέχνη της Olmec έχει πολλούς σύγχρονους θαυμαστές: κολοσσιαία κεφάλια ρεπλίκα μπορούν να βρεθούν σε όλο τον κόσμο (το ένα είναι στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ώστιν). Μπορείτε ακόμη και να αγοράσετε ένα μικρό κολοσσιαίο κεφάλι ρεπλίκα για το σπίτι σας ή μια ποιοτική τυπωμένη φωτογραφία μερικών από τα πιο διάσημα αγάλματα.

Ως ο πρώτος μεγάλος μεσοαμερικανικός πολιτισμός, οι Olmec ήταν εξαιρετικά επιρροές. Τα ανάγλυφα Olmec της τελευταίας εποχής μοιάζουν με την τέχνη των Μάγια στο ανεκπαίδευτο μάτι, και άλλους πολιτισμούς όπως οι Toltecs δανείστηκαν στυλιστικά από αυτούς.

Πηγές

Coe, Michael D. και Rex Koontz. "Μεξικό: Από τους Ολμέκους στους Αζτέκους" . 6η Έκδοση. Νέα Υόρκη: Τάμεσης και Χάντσον, 2008

Diehl, Richard A. "Οι Olmecs: Ο πρώτος πολιτισμός της Αμερικής" . Λονδίνο: Τάμεσης και Χάντσον, 2004.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου