Ο Όμηρος περιγράφει τις εκβολές του Αχέροντα ως «…ένα ακρογιάλι μικρό, με γύρω φουντωτά της Περσεφόνης δάση, όλο από λεύκες λυγερές και ιτιές καρποτινάχτρες». Η περιγραφή αυτή της περιοχής παρουσιάζει σημαντική ομοιότητα με τη σημερινή εικόνα του όρμου της Αμμουδιάς
Η πανέμορφη Αμμουδιά είναι ένα μικρό γραφικό χωριό στα δυτικά παράλια του Ιονίου, μεταξύ Πρέβεζας και Πάργας, απέναντι από το νησί Παξοί.
Είναι διάσημο τουριστικό θέρετρο λόγω του ανεπανάληπτης ομορφιάς φυσικού περιβάλλοντος.
Δεν είναι λίγοι όσοι αποκαλούν το χωριό «παραθαλάσσιο παράδεισο». Όντως είναι.
Ο συνδυασμός παράδοσης και φύσης δίνει στην μαγευτική ατμόσφαιρα της περιοχής μια μυστική αίσθηση όμοια με εκείνη της εποχής του Ομήρου.
Η περιοχή που κατά τη μυθολογία ανήκε στην εξουσία των «Χθόνιων Θεών» ήταν «ο ασφοδελός χειμών» απ’ όπου διάβαιναν οι ψυχές. Το Νεκρομαντείο που βρίσκεται 4χλμ. απο τις εκβολές του Αχέροντα στο χωριό Μεσοπόταμος, επισκέπτονταν πλήθος θνητών, ημίθεων και ηρώων, ζητώντας επικοινωνία με το βασίλειο του Πλούτωνα και της Περσεφόνης.
Η Αμμουδιά λόγω της θέσης της περιήλθε στην κυριότητα διαφόρων κατακτητών, Τούρκων, Βενετών, πειρατών, Ιταλών. Μέχρι το 1950, το χωριό με το όνομα «Σπλάντζα» υπήρξε λιμάνι με εμπορική κίνηση.
Ο προορισμός στα Επτάνησα που είναι κυριολεκτικά… επικός! (Photos)
Σήμερα το γραφικό λιμανάκι δίπλα από την υπέροχη παραλία, αποτελεί αγκυροβόλι των ψαροκάικων
Η ευρύτερη περιοχή της Αμμουδιάς και γενικότερα το Δέλτα του Αχέροντα, συμπεριλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 και καλύπτει συνολική έκταση 5.000 περίπου εκταρίων
Οι εκβολές του Αχέροντα αποτελούν έναν από τους κυριότερους υγρότοπους της Δυτικής Ελλάδας καθώς στις όχθες του υπάρχει σημαντικός αριθμός σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας τα οποία προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις.
Στο Δέλτα του Αχέροντα, συναντώνται συνολικά 19 τύποι οικότοπων και 449 είδη χλωρίδας ενώ στις σπουδαίες και αξιόλογες υγροτοπικές περιοχές εντάσσεται και το έλος της Αμμουδιάς.
Παρακολουθήστε το βίντεο του Άγγελου Αρναουτέλη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου