Amfipoli News: Εμβολιασμένοι, Ανεμβολίαστοι θα ΣΩΘΟΥΝ από τα μονοκλωνικά αντισώματα. Μειώνουν κατά 87% τους θανάτους

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

Εμβολιασμένοι, Ανεμβολίαστοι θα ΣΩΘΟΥΝ από τα μονοκλωνικά αντισώματα. Μειώνουν κατά 87% τους θανάτους

 


Επιτέλους τα μονοκλωνικά αντισώματα δίνονται στους πρώτους ασθενείς και αναπτερώνουν τις ελπίδες ότι μπορεί να καταφέρουμε να κερδίσουμε τη μάχη νωρίτερα.

Εμβολιασμένοι - Ανεμβολίαστοι θα σωθούν με τα φάρμακα αυτά. Με αυτά σώθηκαν αρκετοί διάσημοι. Από τους πρώτους που τα πήρε και έγινε καλά ήταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τραμπ. Αλλά και στην χώρα μας έχουμε ακούμε ακούσει να τα έχουν δώσει σε ασθενείς που έγιναν ταχύτατα καλά. Δρουν άμεσα και το αποτέλεσμά τους φαίνεται από τις πρώτες ώρες. 

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που έχουν συντεθεί στο εργαστήριο και μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον κοροναϊό. Συνδέονται στην ακίδα πρωτεΐνης και έτσι εμποδίζουν την προσκόλληση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα. 

Από τον Νοέμβριο του 2020  έχουν πάρει έγκριση από τον FDA και στις αρχές Μαρτίου του 2021 πήρα έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Πολλοί έχουν μιλήσει για αυτά όπως οι καθηγητές, Κούβελας, Δερμιτζάκης, Τριανταφυλίδης, Λινού. 

Μάλιστα έχει λεχθεί ότι η χρήση τους θα επιφέρει μείωση μεγάλη μείωση των ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ. 

Τα φάρμακα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για τη θεραπεία ρευματοπαθειών, άλλων αυτοάνοσων παθήσεων όπως είναι η πολλαπλή σκλήρυνση και αρκετών μορφών καρκίνου, ενώ αποδείχθηκαν και πολύτιμο «όπλο» στην αντιμετώπιση της Covid λοίμωξης.

Στην Αμερική, τα μονοκλωνικά αντισώματα δύο φαρμακευτικών εταιριών -της Regeneron και της Eli Lilly- έχουν λάβει έγκριση από τον FDA και μετά την χορήγησή τους στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, χορηγούνται πλέον ευρέως στην κλινική πράξη.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας και ο καθηγητής Φαρμακολογίας Δημήτρης Κούβελας εξηγούν τι έδειξαν οι μελέτες και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το νέο φαρμακευτικό «όπλο», αλλάζοντας τις δυνάμεις στη μαραθώνια μάχη με την πανδημία.

Ποια μονοκλωνικά αντισώματα πήραν έγκριση για την Ευρώπη και τι σημαίνει αυτό για την εξέλιξη της πανδημίας;

Πράσινο φως για χρήση στην Ευρώπη έλαβαν στις 26 Φεβρουαρίου τα μονοκλωνικά αντισώματα bavlanivimab και etesevimab της Eli Lilly που χορηγούνται σαν θεραπεία σε διπλό σταθερό συνδυασμό. Η μελέτη για την χορήγηση του συνδυασμού των μονοκλωνικών αντισωμάτων bavlanivimab και etesevimab έδειξε ότι μειώνουν κατά 87% τους θανάτους και κατά 70% τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και την ανάγκη νοσηλείας σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, που πρόσφατα διαγνώστηκαν με covid 19.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως σε όλες τις ομάδες ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη και που έλαβαν τη θεραπεία με τα δύο μονοκλωνικά αντισώματα ΔΕΝ καταγράφηκε κανένας θάνατος.

Ποιοι ασθενείς ωφελούνται από τη νέα θεραπεία και πότε πρέπει να τους χορηγηθεί;

Τα μονοκλωνικά αντισώματα πρέπει να χορηγηθούν έγκαιρα με την έναρξη των συμπτωμάτων και όχι με καθυστέρηση σε προχωρημένο στάδιο της νόσου. Έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης (ηλικιωμένους, άτομα με υποκείμενα νοσήματα) όταν χορηγηθούν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, δηλαδή εκεί που προσέρχεται για εξετάσεις ο ασθενής με συμπτώματα προτού χειροτερέψει και εισαχθεί για νοσηλεία. Η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων γίνεται σε περιβάλλον δομής υγείας (είναι ενέσιμα) και μετά ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του για να παραμείνει μέχρι την αποθεραπεία. Μέχρι στιγμής δεν έχουν θετικό πρόσημο (ευνοϊκό αποτέλεσμα) σε νοσηλευόμενους.

Πώς μπορούν τα μονοκλωνικά αντισώματα να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση του Συστήματος Υγείας;

Το 20% των περιστατικών covid νοσεί βαρύτερα, χρήζει νοσηλείας στο νοσοκομείο και κάποιοι από αυτούς τους ασθενείς επιδεινώνονται και καταλήγουν διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ. Η έγκαιρη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων, με τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να ανακόψει αυτήν την πορεία για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου, που προσέρχονται στα Επείγοντα γιατί νιώθουν ότι δεν πάνε καλά. Αν καταστεί δυνατή η επιλογή ενός στοχευμένου πληθυσμού ανθρώπων που προσέρχεται στα Επείγοντα (ΤΕΠ) και με βάση τα ισχύοντα θα εισαχθούν στο νοσοκομείο για νοσηλεία, τότε ναι, η χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων θα βοηθήσει σε κάποιο βαθμό στην αποσυμπίεση των κλινικών και κατ’ επέκταση και των ΜΕΘ.


Πηγή: medlabnews.gr, iatrikanea
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου