Ο καθηγητής Ιωαννίδης επανέλαβε τη θέση του κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών και των προστίμων, τονίζοντας πως δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ' όσα λύνουν.
Για άλλη μια φορά στάθηκε ενάντια στις μεθόδους υποχρεωτικού εμβολιασμού, ο καταξιωμένος Επιδημιολόγος Ιωάννης Ιωαννίδης.
Ιωαννίδης: «Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι καταστρεπτική συνταγή»
Μιλώντας σε εκπομπή του Κυπριακού καναλιού ΣΙΓΜΑ, ο κ. Ιωαννίδης τοποθετήθηκε σε τρέχοντα θέματα της πανδημίας και ξεκαθάρισε τη θέση του για κάθε μορφή υποχρεωτικότητας λέγοντας: «δεν είμαι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, νομίζω ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά λύνει».
Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί την υποχρεωτικότητα όλο και περισσότερο για να καλύψει τα τραγικά σφάλματα που γίνονται στην διαχείριση της πανδημίας, ένας από τους πιο καταξιωμένους Έλληνες επιστήμονες κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, για τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της στοχοποίησης πολιτών:
«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εξουθενώνει ανθρώπους οι οποίοι είναι ήδη καταπονημένοι μετά από δύο χρόνια. Πολλοί από αυτούς έχουν καταστραφεί κοινωνικά, οικονομικά, ψυχολογικά και πάνω σε αυτό έρχεται ‘’κερασάκι’’ να τους ρίχνουμε πρόστιμα, να χάνουν τις δουλειές τους, να πρέπει να γίνουν ακόμη πιο περιθωριοποιημένοι», είπε ο καθηγητής.
«Το να τους πούμε ότι είναι χαζοί, ηλίθιοι, ότι καταστρέφουν την κοινωνία, είναι μια καταστρεπτική συνταγή», τόνισε.
Πρόσθεσε δε, πως είναι υπέρ του (μη υποχρεωτικού) εμβολιασμού ειδικά σε άτομα άνω των 60 ετών, που – όπως είπε: «είναι μεγάλο λάθος να μην εμβολιαστούν».
«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω» όσον αφορά την ελληνική πραγματικότητα, τα όσα επανειλημμένως λέει ο κ. Ιωαννίδης.
Την ώρα που ο πρωθυπουργός συνεχίζει να υποστηρίζει ένα ανυπόστατο αφήγημα πως έχουμε να κάνουμε με «πανδημία ανεμβολίαστων» (κάτι που απομυθοποιεί ακόμα και το έγκριτο ιατρικό περιοδικό THE LANCET με σχετικό άρθρο), καταξιωμένοι – παγκοσμίως – επιστήμονες σαν τον Ιωάννη Ιωαννίδη παίρνουν ξεκάθαρη θέση λέγοντας πως «ο εμβολιασμός δεν σταματάει το επιδημικό κύμα» και πως η πανδημία είναι ένας «μαραθώνιος για όλους» και δεν καταπολεμείται «με βούρδουλα».
Το μόνο που καταφέρνουν οι τιμωρητικές πολιτικές είναι εντείνεται ο διχασμός και να καταστρέφεται ο κοινωνικός ιστός. Και μάλιστα με το χαράτσι των 100 ευρώ, εξουθενώνονται οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι εδώ και 2 χρόνια έχουν πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα, μέσω των ακραίων περιορισμών και του φόβου που έχουν για την υγεία τους.
«Να αποφύγουμε τις συγκρουσιακές καταστάσεις»
Ο καθηγητής Ιωαννίδης εμφανίστηκε για άλλη μια φορά υπέρμαχος της ενότητας του κάθε λαού που δοκιμάζεται από την πανδημία λέγοντας πως: «θα πρέπει να αποφύγουμε τις υπερβολές, απ’ την άλλη πλευρά θα πρέπει να αποφύγουμε τις συγκρουσιακές καταστάσεις και να έχουμε ανθρώπους να τσακώνονται».
Ενώ έφερε παράδειγμα τις υπερβολές που παρατηρούνται σε σχολεία, σχετικά με τη χρήση μάσκας σε παιδιά: «Οι συγκρούσεις γίνονται για πράγματα σχετικά μικρής σημασίας σε σχέση με τη συνολική εικόνα. Τα παιδιά δεν είναι το κύριο πρόβλημα στην Covid – 19. Δεν αξίζει τον κόπο κάποιος να σκοτωθεί για το εάν θα χρησιμοποιηθούν οι μάσκες. Προσωπικά χρησιμοποιώ μάσκες, άλλα δεν πρόκειται να πω ότι κάποιος είναι δολοφόνος αν πει ότι τα παιδιά του 6 χρονών, θέλει να μην φοράνε μάσκα», είπε.
Όχι πανικός για την Όμικρον
Την ίδια στιγμή που η μετάλλαξη «Όμικρον» παρουσιάστηκε από τα ελληνικά media σαν την… συντέλεια του κόσμου, ο διεθνούς βεληνεκούς καθηγητής φαίνεται πως έχει αρκετά διαφορετική προσέγγιση.
Σχολιάζοντας την μετάλλαξη «Όμικρον», είπε «πως είναι νωρίς για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα, ωστόσο δεν θα πρέπει να πανικοβληθούμε». Εξέφρασε την άποψη πως μέχρι τώρα φαίνεται πως έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από την μετάλλαξη «Δέλτα» και αν αυτό ισχύει, τότε θα επικρατήσει. Όμως – όπως είπε – η μέχρι τώρα εικόνα δείχνει πως ενώ προκαλεί πολλά κρούσματα, αυτά δεν μεταφράζονται σε σοβαρά περιστατικά ή θανάτους.
Ιωαννίδης: «Το να κάνουμε τεστ μόνο σε ανεμβολίαστους, εντείνει το πρόβλημα»
Επιπλέον, ο καθηγητής εμφανίστηκε θετικός στο να γίνονται τεστ και σε εμβολιασμένους πολίτες. Όπως είπε, τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά στο να μειώνουν τη σοβαρή νόσηση και τη πιθανότητα θανάτου, άλλα έχουν μέτρια αποτελεσματικότητα στο να μην μολυνθεί κάποιος. «Το να κάνουμε τεστ μόνο σε ανεμβολίαστους, εντείνει το πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.
Βέβαια η εκτίμηση του καθηγητή Ιωαννίδη, έρχεται σε άμεση αντίθεση με την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα, όπου δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για τους εμβολιασμένους πολίτες, με αποτέλεσμα να υπάρχει διασπορά της νόσου χωρίς καμία προσπάθεια ιχνηλάτησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου