Αμηχανία στο πάνελ της ΕΡΤ! Για πρώτη φορά Έλληνας επιστήμονας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το χρονικό διάστημα που ορίστηκε η τρίτη δόση
Για πρώτη φορά στη δημόσια τηλεόραση, Έλληνας επιστήμονας εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις συνεχείς δόσεις εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, οι οποίες όπως ανέφερε μπορεί να προκαλέσουν μακροχρόνιες παρενέργειες στον οργανισμό.
Ο Δημήτρης Καρούσης, καθηγητής Νευροανοσολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah στην Ιερουσαλήμ, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την τρίτη δόση και τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο μέλλον.
«Κάποιοι ανοσολόγοι, συμπεριλαμβανομένου και εμού, έχουμε κάποιες επιφυλάξεις για το πολύ μικρό διάστημα που μεσολάβησε για την τρίτη δόση και το κατά πόσο μακροχρόνια αυτό είναι αναγκαίο, ή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα δευτερογενή από πλευράς μακροχρόνιων παρενεργειών στο μακροχρόνιο διάστημα» δήλωσε στην εκπομπή ο κ. Καρούσης και προκάλεσε αμηχανία στους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με newsbreak.gr, μάλιστα, ο παρουσιαστής Κώστας Παπαχλιμίντζος ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, ενώ έχει κάνει ήδη την τρίτη δόση, ζήτησε από τον καθηγητή να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις.
«Νομίζω ότι οι πολύ συχνές δόσεις εμβολιασμού, όταν υπερβάλουμε σε αυτή τη θέση, εκτός ότι προωθούμε τη δημιουργία μεταλλάξεων, μπορεί να έχουμε μεγαλύτερους κινδύνους για αυτοάνοσες αντιδράσεις και δεν θα έλεγα ότι ξέρουμε πως θα επηρεάσουν μακροχρόνια αυτές οι συνεχόμενες δόσεις. Αυτή ήταν η επιφύλαξη των ανοσολόγων» απάντησε ο κ. Καρούσης.
Είχε εκφράσει ξανά την ανησυχία του
Πριν από μερικές ημέρες, ο καθηγητής μιλώντας για την πορεία της πανδημίας στο Ισραήλ επεσήμανε ότι πρέπει να μελετηθούν με προσοχή όλα τα δεδομένα και να ληφθούν υπόψη όλες οι μορφές των μηχανισμών ανοσίας προτού ληφθούν αποφάσεις για τις ενισχυτικές δόσεις εμβολίου και την χρονική τους απόσταση από τις προηγούμενες
«Το γεγονός ότι πάνω από το 90% όσων μολύνονται με τον κορονοϊό το περνάνε ήπια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πρωτογενή ανοσία. Για να δημιουργηθούν ειδικά αντισώματα χρειάζονται τουλάχιστον 3 εβδομάδες. Επομένως όσοι έχουν περάσει την ασθένεια σε 2 και 3 εβδομάδες και ανάρρωσαν ή είχαν πολύ ήπια συμπτώματα, το έκαναν λόγω της πρωτογενούς ανοσίας. Γιατί όμως αυτή πολλές φορές δεν δουλεύει καλά; Γιατί έχουμε κάνει μεγάλη χρήση αντιβιοτικών, έχουμε πολλή ακτινοβολία, πάρα πολύ στρες και έχουμε ελαττώσει την πρωτογενή ανοσία. Έτσι κι αν τώρα δίνουμε συνεχώς ερεθίσματα και έτοιμα αντισώματα με τους εμβολιασμούς σε υπερβολικό βαθμό, θα αρχίσει να ατροφεί η πρωτογενής ανοσία» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Iatronet.gr.
Μάλιστα ο κ. Καρούσης σημείωσε ότι ο ίδιος δεν τάσσεται κατά της ενισχυτικής δόσης, ωστόσο είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την χρονική απόσταση των τριών μηνών: «Δεν λέω γενικότερα όχι στην 3η δόση, αλλά λέω ότι π.χ. θα προτιμούσα να μη γίνεται σε τόσο κοντινό διάστημα όπως σε 3, 4 και 5 μήνες, αλλά ίσως πάνω από τους 6 μήνες είναι ασφαλές με τα στοιχεία που έχουμε. Ναι μεν βραχυπρόθεσμα θα έχει δράση –αν πάρουμε τώρα ας πούμε στους 3 μήνες θα έχει αποτέλεσμα- αλλά πρέπει να κοιτάμε λίγο και το μακροπρόθεσμο. Αυτό πρέπει να το σκεφτούμε καλά πριν αποφασίσουμε 4η και 5η δόση» είχε τονίσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου