Amfipoli News: Ισπανία: Αρχαιολόγοι πιστεύουν πως ανακάλυψαν τον θρυλικό Ναό του Ηρακλή

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Ισπανία: Αρχαιολόγοι πιστεύουν πως ανακάλυψαν τον θρυλικό Ναό του Ηρακλή

 


Aεροφωτογραφία απο το μέρος της ιστορικής ανακάλυψης
[Credit: El Pais/Juan Carlos Toro]

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Σεβίλλης και το Ινστιτούτο Ιστορικής Κληρονομιάς της Ανδαλουσίας (ΙΑΡΗ) πιστεύουν ότι εντόπισαν τον μυθικό ναό του Ηρακλή. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αρχαιολογίας, ιερό δισκοπότηρο της συγκεκριμένης επιστήμης.

Ο θρυλικός ναός του Ηρακλή -ο οποίος ήταν γνωστός ως Mελκάρτ στους φοινικικούς χρόνους- ήταν βασικός τόπος προσκυνήματος στην αρχαιότητα. Σύμφωνα με τις γραπτές πηγές της κλασικής περιόδου, από το ναό πέρασαν ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Καρχηδόνιος κατακτητής Αννίβας και χρονολογείται τουλάχιστον από τον 9ο αιώνα π.Χ./

Χιλιάδες χρόνια αργότερα, η τοποθεσία του παραμένει μυστήριο και η εύρεση του ναού αποτελεί κάτι σαν ιερό δισκοπότηρο για ιστορικούς και αρχαιολόγους, που τον αναζητούν εδώ και αιώνες. Πλέον υπάρχει μια πιθανή απάντηση σε αυτό το μεγάλο μυστήριο.

«Όλα τα στοιχεία που έχουμε αναλύσει, μαζί με τις αρχαιολογικές πληροφορίες και τις φωτογραφίες από τα ψηφιακά μοντέλα της τοποθεσίας, μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι μπορεί να έχουμε βρει τον μυθικό ναό του Ηρακλή» λέει η Μιλάγκρος Αλθάγκα Γκαρσία, διευθύντρια του Κέντρου Ενάλιας Αρχαιολογίας που συμμετείχε στην έρευνα.

Μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας και της εναέριας φωτογράφησης, οι επιστήμονες εντόπισαν κάτω από το νερό τα ερείπια ενός μεγάλου κτιρίου, το οποίο φαίνεται ότι περιλαμβάνει και ενός είδους λιμανιού ή αποβάθρας.

Yποθετική αναπαράσταση του ιστορικού ναού [Credit: El Pais]
Yποθετική αναπαράσταση του ιστορικού ναού [Credit: El Pais]

Τα ερείπια βρίσκονται σε βάθος τεσσάρων μέτρων. Γι' αυτό το λόγο θα χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ερευνών από ότι συνήθως καθώς και ειδικός εξοπλισμός. Τα ίχνη του μνημειώδους κτηρίου εντοπίστηκαν σε ένα ρηχό κανάλι στον κόλπο του Κάντιθ, μεταξύ των πόλεων Chiclana de Frontera και San Fernando, στο νότο της Ανδαλουσίας.

Μετά από δεκαετίες ακαδημαϊκής διαμάχης και διαφορετικές προτάσεις για την τοποθεσία του ναού, αυτή που υποβλήθηκε τώρα από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης και το IAPH εμπίπτει σε μια ακτίνα που έχει οριστεί ως η πιο προφανής.

Η τοποθεσία είναι ένα τεράστιο ελώδες κανάλι όπου κυριαρχεί μια νησίδα και το κάστρο Sancti Petri, που υψώνεται από πάνω της. Για περισσότερους από δύο αιώνες, η περιοχή παρέχει σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία εκτίθενται τώρα στο Μουσείο του Κάντιθ, όπως μεγάλα μαρμάρινα και χάλκινα γλυπτά Ρωμαίων αυτοκρατόρων και διάφορα αγαλματίδια από τη φοινικική περίοδο. Όλες αυτές οι ανακαλύψεις βοήθησαν να οριοθετηθεί η θέση του νέου σημαντικού ευρήματος.

Τρισδιάστατη μοντελοποίηση του εδάφους, όπου φαίνεται η άκρη του Boquerón de San Fernando (Cádiz) και η ορθογώνια δομή, πιθανότατα η τοποθεσία του ναού, βυθισμένη στο κανάλι Caño de Sancti Petri [Credit: El Pais]
Τρισδιάστατη μοντελοποίηση του εδάφους, όπου φαίνεται η άκρη του Boquerón de San Fernando (Cádiz) και η ορθογώνια δομή, πιθανότατα η τοποθεσία του ναού, βυθισμένη στο κανάλι Caño de Sancti Petri [Credit: El Pais]

Όλες αυτές οι αναφορές αναφέρουν «ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, σε επαφή με τη θάλασσα, που υπόκειται στις μεταβαλλόμενες παλίρροιες, σε έναν ναό όπου πρέπει να υπήρχαν λιμενικές κατασκευές και ένα ναυτικό περιβάλλον», λέει η Μιλάγκρος Αλθάγκα.

Ο ναός του Ηρακλή αναφέρεται στην κλασική ελληνική και λατινική λογοτεχνία ως το μέρος όπου ο Ιούλιος Καίσαρας έκλαψε πικρά μπροστά σε μια παράσταση του Μεγάλου Αλεξάνδρου και όπου ο Καρχηδόνιος κατακτητής Αννίβας πήγε για να εκφράσει τις ευχαριστίες του για την επιτυχία της στρατιωτικής του εκστρατείας ενάμιση αιώνα νωρίτερα.

Ν. Παυλοπούλου

Πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου