Μια εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη, η οποία φαίνεται πως μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στον τρόπο αντιμετώπισης του Covid-19, έρχεται από τη γειτονική Ιταλία.
Τρεις διακεκριμένοι επιστήμονες, ο ένας από το Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (IIT), ο δεύτερος από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και ο τρίτος από το Ινστιτούτο «SSSA» της Πίζας, βρήκαν τον τρόπο να μπλοκάρουν την είσοδο του κορονοϊού, αλλά και των μεταλλάξεών του που γνωρίζουμε έως τώρα, στο ανθρώπινο κύτταρο.
Σύμφωνα με τον Ιταλό ερευνητή από το «ΙΙΤ», Άντζελο Ρετζιάνι, ο οποίος μίλησε σε ελληνική ιστοσελίδα: «έπειτα από αυτή την ανακάλυψη ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη ενός πολύ διαφορετικού φαρμάκου το οποίο θα μπορεί να σταματήσει τη μετάδοση και, συνεπώς, την εμφάνιση του κορονοϊού στους ανθρώπους».
Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν ήδη στην επιθεώρηση «Pharmacological Research».. Η μελέτη είναι εξ ολοκλήρου ιταλική και, όπως διευκρινίζει ο Ιταλός ερευνητής στο τμήμα Φαρμακολογίας του «ΙΙΤ», ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown.
Στη μελέτη συμμετείχαν, επίσης, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου Πάολο Τσιάνα, ο καθηγητής Αναισθησιολογίας Βιτσέντσο Λιονέτι από το Ινστιτούτο «Scuola Superiore Sant’Anna» της Πίζας και ερευνητές από το Ιταλικό Ινστιτούτο Μοριακής Γενετικής (ΙΝGM).
«Μαζί με τους συναδέλφους επιστήμονες έχουμε επινοήσει μια εξαιρετικά καινοτόμο προσέγγιση σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία που βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα, αν και αυτή τη στιγμή μιλάμε για μια προκαταρκτική μελέτη. Πρέπει να γίνουν ακόμα σημαντικά βήματα για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε ένα φάρμακο που θα μπορεί να συμπληρώσει αποτελεσματικά τις υπάρχουσες θεραπείες», λέει ο Άντζελο Ρετζιάνι και προσθέτει:
«Έχουμε εφεύρει έναν νέο τρόπο αποκλεισμού της ιογενούς λοίμωξης, ενεργώντας απευθείας στην πύλη που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα. Έχουμε καλύψει αυτή την πόρτα δημιουργώντας ένα φράγμα που ονομάζεται απταμερές (τα απταμερή είναι μόρια που περιλαμβάνουν στη δομή τους νουκλεοτίδια και έχουν την ικανότητα να προσκολλώνται σε ένα ειδικό μόριο του οργανισμού). Στη δική μας περίπτωση είναι μια αλληλουχία DNA που προσκολλάται στο τμήμα του υποδοχέα ACE2, όπου βρίσκεται η πύλη εισόδου του ιού. Δεδομένου ότι όλοι οι ιοί χρειάζονται ένα κύτταρο-στόχο για να ζήσουν, εάν ο SARS-CoV-2 δεν μπορεί να βρει την πόρτα, τότε είναι καταδικασμένος να πεθάνει. Αυτό το έχουμε αποδείξει με in vitro μελέτες».
Το απταμερές (εικόνα που μας έστειλε το Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας)
Ερωτηθείς για την αποτελεσματικότητα αυτής της εφεύρεσης στα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, διευκρινίζει:
«Η αποτελεσματικότητα του απταμερούς μας δεν θα τροποποιηθεί από την παρουσία ιικών μεταλλάξεων. Στη δημοσιευμένη μελέτη αποδείξαμε πως τα αποτελέσματα των πειραμάτων μας δείχνουν ότι το απταμερές είναι επίσης αποτελεσματικό έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού».
Σχετικά με την ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου, ο Άντζελο Ρετζιάνι είναι ξεκάθαρος:
«Αυτή τη στιγμή έχουμε αποδείξει ότι η εφεύρεσή μας είναι έγκυρη όταν εργαζόμαστε σε μια πολύ συγκεκριμένη πειραματική κατάσταση, δηλαδή in vitro. Για να δημιουργήσουμε φάρμακο χρειαζόμαστε ακόμα δουλειά. Θα ήμασταν πολύ χαρούμενοι εάν αυτό το μονοπάτι αποδειχθεί επιτυχημένο, καθώς θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια επανάσταση όσον αφορά στον αποκλεισμό της μόλυνσης από Covid-19, αλλά και από άλλους κορονοϊούς. Όμως, δεν πρέπει να συγχέεται η ανακάλυψη αυτή με τα εμβόλια κατά του Covid. Το φάρμακο που θα μπορούσε να προκύψει από την εφεύρεσή μας θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο όταν κάποιος προσβληθεί από τη νόσο. Σε δύο χρόνια ελπίζουμε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους, και με βάση τα αποτελέσματα που θα έχουμε θα μπορούμε να σκεφτόμαστε τα επόμενα βήματα, με την υποστήριξη των κατάλληλων συνεργατών που δραστηριοποιούνται στον φαρμακευτικό τομέα. Είναι ακόμη όμως πολύ νωρίς για να καταλάβουμε πώς θα είναι το τελικό σκεύασμα. Μέρος της δουλειάς που πρέπει να γίνει είναι να βρεθεί το ιατρικό σκεύασμα που θα είναι το καταλληλότερο».
Πόσο αισιόδοξος είστε ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να τελειώσει οριστικά τον Covid;
«Η ανακάλυψη μόλις παρουσιάστηκε και ελπίζω ότι στο εγγύς μέλλον οι φαρμακευτικές εταιρείες να ενδιαφερθούν να συνεργαστούν μαζί μας. Χωρίς την υποστήριξή τους θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσουμε και να μετατρέψουμε αυτή την καινοτομία σε φάρμακο. Δεν είναι μια θεραπεία που δρα άμεσα στον ιό, αλλά στους τρόπους μετάδοσής του. Υπ’ αυτή την έννοια, αν όλα πάνε καλά, η εφεύρεσή μας θα γίνει ένα πρόσθετο εργαλείο, διαθέσιμο στους γιατρούς, για να σταματήσει την εμφάνιση του Covid-19 στους ανθρώπους», καταλήγει.
Nα σημειωθεί πως το Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (IIT) είναι ένα κέντρο επιστημονικής έρευνας. Η επιστημονική έδρα του βρίσκεται στη Γένοβα, στην περιοχή Bolzaneto, ενώ η διοικητική βρίσκεται στη Ρώμη. Η Γένοβα στεγάζει, επίσης, τη δεύτερη επιστημονική έδρα του Ινστιτούτου (το Κέντρο Ανθρωπίνων Τεχνολογιών στο επιστημονικό και τεχνολογικό πάρκο του Erzelli), ενώ άλλα αποσπασμένα ερευνητικά κέντρα δραστηριοποιούνται σε διάφορες πόλεις (δώδεκα στην Ιταλία και δύο στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών), σε συνεργασία με πολλά πανεπιστήμια.
Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου