Amfipoli News: Εχινάκεια: Η φυσική ασπίδα προστασίας του ανθρώπινου οργανισμού

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Εχινάκεια: Η φυσική ασπίδα προστασίας του ανθρώπινου οργανισμού

 


Η εχινάκεια ή εχινάτσεα είναι ένα ιθαγενές πολυετές φυτό της Βόρειας Αμερικής.

Η ροζ μαργαρίτα όπως την ονομάζουμε λόγω του άνθους της που μοιάζει με μαργαρίτα, είναι επί αιώνες το παραδοσιακό θεραπευτικό βοτάνι των Ινδιάνων για τσιμπήματα φιδιών, κολικούς, μολύνσεις. Από τον 19ο αιώνα διαδόθηκε και στην Ευρώπη γι αυτές του τις ιδιότητες.

Tο γένος της αποτελείται από 9 είδη, από τα οποία μόνο τρία (Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia, Echinacea pallida) χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικούς σκοπούς.



Οι ουσίες που περιέχει, όπως πολυσακχαρίτες, γλυκοπρωτεΐνες, αλκαμίδια, παράγωγα καφεϊκού οξέος, βιταμίνη C, σελήνιο, ψευδάργυρο αλλά και αιθέραια έλαια, είναι υπεύθυνες για την επίδραση που έχει η εχινάκεια στον ανθρώπινο οργανισμό και διαφέρουν ανάλογα με το είδος του φυτού και το μέρος του (ρίζα, κοτσάνι, άνθος,πέταλα).

Τα οφέλη της και τα θρεπτικά συστατικά της μπορούμε να τα απολαύσουμε ως συμπληρώματα διατροφής σε κάψουλες, ταμπλέτες, σε αφέψημα, βάμμα, σιρόπι, αλοιφή, αλλά και με το ίδιο το φυτό φρέσκο ή αποξηραμένο σε καταστήματα με βότανα ή φαρμακεία.

Η δημοφιλία της οφείλεται στη μεγάλη στροφή που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στους εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας αλλά και στη λίστα με τις πλούσιες ιδιότητές της



Ενεργοποιεί, τονώνει και θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα
Αντιστέκεται σε ιούς και βακτήρια
Έχει αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Καταπραΰνει φλεγμονές και πόνους
Είναι πηγή αντιοξειδωτικών
Έχει αντιγηραντική δράση
Φροντίζει για την καλή υγεία των κυττάρων
Συμβάλλει στην υγεία του δέρματος
Διευκολύνει τη μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα
Ανακουφίζει από τη φυσική δυσφορία
Υποστηρίζει την στοματική υγιεινή
Καταπολεμά κοκκινίλες και πρήξιμο
Συμβάλλει στην άνω αναπνευστική υγεία
Ενισχύει τον οργανισμό στη μάχη κατά του καρκίνου


Οι παρενέργειες

Ηπιες στομαχικές διαταραχές και ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση της, σε όσους είναι αλλεργικοί σε φυτά της οικογένειας ηλίανθων, σε όσους λαμβάνουν φάρμακα για καρδιακά προβλήματα όπως η αμιοδαρόνη (Cordarone, Pacerone), και σε αυτούς που παίρνουν αντι-μυκητιασικά φάρμακα, διότι μπορεί να προκληθεί ηπατική βλάβη.

makrozoiaygeia.blogspot.com
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου