Του Γιώργου Λεκάκη
Ένα μαρμάρινο [1] άγαλμα της αρχαίας θεάς – μητέρας Κυβέλης / Cybele, το οποίο είχε μεταφερθεί λαθραία στο εξωτερικό πριν από δεκαετίες, ανακτήθηκε και επαναπατρίσθηκε στην Τουρκία! Και τώρα εκτίθεται τώρα σε μουσείο στην του επαρχία του Ακροϊνού (νυν Αφιόν Καραχισάρ / Afyonkarahisar)[1], η οποία ήταν και η μητρική του.
Το 1.700 χρόνων άγαλμα της Κυβέλης, εξήχθη λαθραία από την Τουρκία. Επωλήθη στο Ισραήλ, κατά την δεκαετία του 1970. Μέσω επίπονων προσπαθειών των τουρκικών υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού, και Εξωτερικών και του Τουρκικού Γενικού Προξενείου στην Νέα Υόρκη, το αρχαίο ελληνικό τεχνούργημα ανακτήθηκε πριν ξανα-πωληθεί σε οίκο δημοπρασιών, στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Δεκέμβριο, του 2020.
Και ξανατίθεται το ερώτημα: Πού πρέπει να επαναπατρίζονται τα κλεμμένα έργα τέχνης; Εκεί όπου κατοικεί σήμερα ο δημιουργός - λαός που τα φιλοτέχνησε, ή εκεί όπου δημιουργήθηκαν, ασχέτως ποιος όψιμος ή εφήμερος κατακτητής κατοικεί τώρα σε αυτά;
ΠΗΓΗ: «Turkey’s Afyonkarahisar Museum exhibits Ancient Cybele statue», εφημ. DAILY SABAH, 25.12.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.12.2021.
[1] Σημειώνω ότι η περιοχή παράγει ένα σημαντικό μέρος τουρκικών επεξεργασμένων μαρμάρων. Κατέχει την 2η θέση στις εξαγωγές επεξεργασμένου μαρμάρου και την 4η θέση στον τραβερτίνη. Κατέχει δε το 12% των τουρκικών αποθεμάτων μαρμάρου. Σημαντικά αρχαία αρχιτεκτονήματα περιείχαν μάρμαρο της περιοχής, στην Ρώμη το Πάνθεον, ο ναός του Άρεως Ultor, ο ναός του Απόλλωνος, τα 8 αγάλματα στην Αψίδα του Κωνσταντίνου, το μεγαλύτερο ρωμαϊκό λουτρό (Λουτρά του Καρακάλλα) αλλά και εκτός της Ρώμης: Η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης, η Βασιλική του Αγίου Πέτρου (η καρδιά του Καθολικού Χριστιανισμού), η Βιβλιοθήκη του Κέλσου, η αρχαία ελληνική πόλις Σαγαλασσός, ναοί του Διός και της Ήρας στην κυρίως Ελλάδα (βλ. Παυσ. «Αττικά»). - ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις".
arxeion-politismou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου