Το Έβερεστ είναι η υψηλότερη οροσειρά των Ιμαλαΐων και το υψηλότερο σημείο του πλανήτη πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Όπως φαίνεται ούτε η αποκαλούμενη «σκεπή της Γης» μένει αλώβητη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης επιστημονικής έρευνας που έχει γίνει μέχρι σήμερα στο Έβερεστ δείχνουν ότι ο παγετώνας του όρους, ο South Col Glacier, λιώνει και μάλιστα με ταχύ ρυθμό εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη.
Η αποστολή Perpetual Planet Everest Expedition οργανώθηκε το 2019 από το National Geographic και την Rolex. Στο πλαίσιο της αποστολής η ερευνητική ομάδα εγκατέστησε στο Έβερεστ δύο μετεωρολογικούς σταθμούς ενώ επίσης είχαν συλλεχθεί δείγματα πάγου από την κορυφή του όρους. Οι δύο σταθμοί βρίσκονται σε ύψος 7,945 μέτρων και 8,420 μέτρων. Ο δεύτερος σταθμός βρίσκεται μόλις 400 μέτρα από την κορυφή του Εβερεστ.
Η ανάλυση του πυρήνα του πάγου δείχνει ότι ο παγετώνας South Col Glacier συρρικνώνεται κατά περίπου δύο μέτρα ετησίως. Σύμφωνα με τους ερευνητές το χιόνι στον παγετώνα έχει αρχίσει να χάνει την ικανότητα του να ανακλά την ηλιακή ακτινοβολία με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται ο μηχανισμός που προκαλεί το λιώσιμο των πάγων.
Όπως φαίνεται ο παγετώνας έχει συρρικνωθεί κατά 55 μέτρα τα τελευταία 25 χρόνια ρυθμός 80 φορές ταχύτερος από τον ρυθμό σχηματισμού του ο οποίος σύμφωνα με τους υπολογισμούς διήρκεσε περίπου δύο χιλιάδες έτη. Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι εκτός από την αυξημένη θερμοκρασία οι άνεμοι παίζουν επίσης κεντρικό ρόλο στο λιώσιμο του South Col Glacier.
Ο παγετώνας αποτελεί μέρος του δικτύου παγετώνων των Ιμαλαίων στην παρουσία των οποίων στηρίζουν την διαβίωση τους περίπου ένα δισ. άνθρωποι. Εκτός των άλλων το λιώσιμο του South Col Glacier κάνει ακόμη πιο δύσκολη και απρόσιτη την ανάβαση στην κορυφή του Εβερεστ. Το λιώσιμο προκαλεί περισσότερες χιονοστιβάδες που όπως είναι ευνόητο αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για τους ορειβάτες. Επίσης καθώς οι πάγοι λιώνουν αποκαλύπτουν τα απότομα βράχια του όρους προκαλώντας επιπλέον δυσκολία στην αναρρίχηση του όρους.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου