5 αποτρόπαια facts για τον βασιλιά Λεοπόλδο Β' προκειμένου να καταλάβεις γιατί κατέβασαν το άγαλμά του στο Βέλγιο.
Αρχικά οι εργάτες έπαιρναν μία δεκάρα για κάθε κιλό καουτσούκ που μάζευαν, αλλά σύντομα ο βασιλιάς σταμάτησε ακόμη και αυτήν την πενιχρή μισθοδοσία. Τους επέβαλλε ως φόρο το μάζεμα του καουτσούκ, ορίζοντας ένα πλαφόν που έπρεπε να μαζεύουν όσοι ζούσαν εκεί. Και ήταν τόσο μεγάλο που οι εργάτες έπρεπε να δουλεύουν 20 μέρες ασταμάτητα για να το καλύψουν και μόνο αργότερα θα μπορούσαν να δουλεύουν για να βγάλουν και οι ίδιοι κάτι, ώστε να ζήσουν τις οικογένειες τους.
2. Ακρωτηριασμός και Θάνατος
Μέχρι το 1890, ο Λεοπόλδος Β’ πουλούσε περισσότερο καουτσούκ από όσο μπορούσε να μαζεύει. Για τους ανθρώπους στο Κονγκό, αυτό σήμαινε ότι το πλαφόν παραγωγής καουτσούκ αυξήθηκε και ότι η τήρηση του νέου ορίου, ήταν πια σχεδόν αδύνατη. Η τιμωρία που περίμενε όσους δεν τα κατάφερναν ήταν ο θάνατος.
Για την επιβολή αυτών των νόμων στρατολογήθηκαν Αφρικανοί στρατιώτες, κάτι το οποίο δεν έκανε τους Βέλγους να νιώθουν και τόσο σίγουροι. Βλέπεις, αυτοί οι ντόπιοι στρατιώτες μπορεί να λυπόνταν τους εργάτες και να μην τους σκότωναν. Γι’ αυτόν τον λόγο οι Βέλγοι δημιούργησαν έναν νόμο, σύμφωνα με τον οποίο κάθε φορά που οι Αφρικανοί στρατιώτες εκτελούσαν έναν εργάτη, έπρεπε να κόψουν και να παραδώσουν το χέρι του ως αποδεικτικό στοιχείο.
Οι στρατιώτες δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, αν δεν έκαναν ότι τους έλεγαν, θα ήταν οι ίδιοι τα επόμενα θύματα. Κι επειδή έπρεπε πάντα να δίνουν και αυτοί μία συγκεκριμένη ποσότητα χεριών, είχαν και οι ίδιοι ένα ας το πούμε “πλαφόν”. Αναγκάζονταν μερικές φορές να γεμίζουν τα μακάβρια καλάθια τους ακόμη και με χέρια απ’ τις ίδιες τους τις μητέρες.
Υπάρχει καταγεγραμμένη η περίπτωση ενός στρατιώτη, που σκότωσε έναν ηλικιωμένο μπροστά σε έναν ιεραπόστολο. Όταν ο δεύτερος του ζήτησε εξηγήσεις, εκείνος του είπε:
“Μην το παίρνεις τόσο κατάκαρδα. Το αφεντικό μάς έχει υποσχεθεί ότι αν του πηγαίνουμε πολλά χέρια, θα συντομεύσει τη θητεία μας. Του έχω ήδη πάει πολλά χέρια και έτσι περιμένω ότι όπου να’ ναι θα απολυθώ”.
3. Κανιβαλισμός
Είναι δύσκολο να πούμε πόσο συχνά συνέβαινε, αλλά είναι αποδεδειγμένο ότι σε κάποιες περιοχές του Κονγκό, ο Λεοπόλδος χρησιμοποιούσε τον κανιβαλισμό ως “μέσο συμμόρφωσης”.
Μία συγκεκριμένη φυλή της περιοχής είναι εκείνη που έχει συνδεθεί περισσότερο με αυτήν την “πρακτική”. Τους αποκαλούσαν ‘Ζάππο Ζαπς’ και θεωρούνται απ’ τους πιο σκληρούς γηγενείς πληθυσμούς που στρατολόγησαν ποτέ οι Βέλγοι.
Για παράδειγμα, μετά από μία σφαγή, μια εφημερίδα της εποχής έγραψε: “Κάποια απ’ τα θύματα φαγώθηκαν από κανιβάλους (…) Τα σώματα όλων όσων είχαν σφαγιαστεί ακρωτηριάστηκαν, τα κεφάλια τους είχαν κοπεί (…) Η σάρκα τριών πτωμάτων φαινόταν φαγωμένη”.
Σώζεται και η συνέντευξη ενός άντρα, του Ενσάλα, ο οποίος φωτογραφήθηκε να κοιτάζει το κομμένο χέρι της πεντάχρονης κόρης του. Ο ίδιος είπε στον φωτογράφο ότι το κορίτσι του είχε ακρωτηριαστεί γιατί δεν έπιασε τον ημερήσιο στόχο μαζέματος καουτσούκ. Ο επιστάτης τής έκοψε το χέρι και το πόδι, σκότωσε και τη μητέρα της, και κανιβάλησε τα πτώματά τους. Στη συνέχεια οι στρατιώτες έδωσαν τα μέλη τους στον άντρα για να του υπενθυμίζουν ότι “έχει μια δουλειά να κάνει”.
4. Εκατομμύρια δολοφονίες
Από το 1885 μέχρι το 1908, για όσο καιρό δηλαδή ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος της περιοχής υπολογίζεται ότι δολοφονήθηκαν 10 με 15 εκατομμύρια Αφρικανοί. Προφανώς και οι Βέλγοι δεν κρατούσαν στοιχεία για αυτές τις αγριότητες, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι κατά τη διάρκεια αυτών των 23ών χρόνων, ο μισός πληθυσμός του Κονγκό δολοφονήθηκε.
Και αυτό συνέβη με όποιον τρόπο και για όποια αφορμή μπορείς να φανταστείς, όπως θα είδες και πιο πάνω. Παράλληλα, εκατομμύρια πέθαναν και από τις ασθένειες που έφερε ο υποσιτισμός, το συσσίτιο με σαπισμένο κρέας, αλλά και οι μύγες τσε-τσε. Οι εργάτες αναγκάζονταν να σκαρφαλώσουν ψηλά στα δέντρα και να εισχωρήσουν μέσα σε δάση που δεν είχε ξαναπατήσει άνθρωπος, μέρη επικίνδυνα όπου ζούσαν αυτές οι μύγες. Οι αρρώστιες που μετέφεραν στη συνέχεια οι εργάτες, εξαπλώνονταν στα χωριά τους και ήταν τόσο μεταδοτικές, που γρήγορα βγήκαν ακόμη και έξω από τα όρια του Κονγκό. Εκατομμύρια άνθρωποι αρρώστησαν και πέθαναν σε όλη την αφρικανική ήπειρο.
5. “Φιλανθρωπία”
Είναι εξοργιστικό αλλά για να τα πετύχει όλα αυτά κρύφτηκε πίσω από το προσωπείο μίας δήθεν φιλανθρωπικής οργάνωσης. Ο Λεοπόλδος δεν εισέβαλε ποτέ στο Κονγκό με τον στρατό του, δεν υπάρχουν καν αναφορές ότι πήγε ακόμη και ο ίδιος, έστω και μια φορά στη ζωή του. Εισέβαλε ως “φιλάνθρωπος”. Δημιούργησε μία οργάνωση, την “Διεθνή Αφρικανική Ένωση”, και υποσχέθηκε να κάνει καλύτερη τη ζωή των Αφρικανών. Γι’ αυτόν τον λόγο λάμβανε και μεγάλες δωρεές χρημάτων από πολλά σημεία του πλανήτη.
Είναι ειρωνικό αλλά πολλοί άνθρωποι που έστειλαν τα χρήματά τους στη “φιλανθρωπική οργάνωσή” του, πίστευαν όντως ότι βοηθούσαν να κατασκευαστούν μεγάλα δημόσια έργα στην Αφρική και να μπει ένα τέλος στο δουλεμπόριο. Και ο Λεοπόλδος δεν σταμάτησε ποτέ να τους κοροϊδεύει. Είχε δώσει μάλιστα και μία ομιλία, παρακαλώντας για δωρεές, απ’ την οποία ξεχωρίζει το εξής εξοργιστικό σημείο:
“Για να εισάγουμε στον πολιτισμό το μόνο μέρος του πλανήτη που ακόμη δεν έχει μπει, για να διαπεράσουμε το σκοτάδι που κρέμεται πάνω από ολόκληρους λαούς, τολμώ να πω ότι είναι μια σταυροφορία που αξίζει τον κόπο να κάνουμε σε αυτόν τον αιώνα της προόδου”.
Βέβαια, υπήρχαν και αρκετοί που ήξεραν και απλώς δεν μιλούσαν. Πίσω απ’ τις κλειστές πόρτες ο Λεοπόλδος ήταν πολύ πιο ειλικρινής, είχε παραδεχτεί σε αρκετούς ότι εκμεταλλευόταν τους ιθαγενείς για να πλουτίσει. Και όσοι είχαν να κερδίσουν απ’ αυτό κρατούσαν το στόμα τους κλειστό.
Έχει η καταγραφεί η συζήτηση του με έναν πρέσβη στον οποίον είπε το χαρακτηριστικό:
“Δεν θέλω να χάσουμε την ευκαιρία να πάρουμε και για μας ένα κομμάτι από αυτό το εξαιρετικό αφρικανικό κέικ”.
oneman.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου