Amfipoli News: Σε αρχαία παιδική σαρκοφάγο ο Βάκχος-Διόνυσος και παιδιά που παίζουν μουσικά όργανα σε παλαίστρα… και ο Έλλην άγιος του χριστιανισμού…

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Σε αρχαία παιδική σαρκοφάγο ο Βάκχος-Διόνυσος και παιδιά που παίζουν μουσικά όργανα σε παλαίστρα… και ο Έλλην άγιος του χριστιανισμού…



  Του Γιώργου Λεκάκη

Η Νεκρόπολη της Ιεράς Νήσου / Isola Sacra ανακαλύφθηκε το 1920 - 1950. Ορισμένα από τα κτήρια της νεκροπόλεως έχουν διώροφα, περίτεχνα διακοσμημένα με πίνακες ζωγραφικής, γυψομάρμαρα και ψηφιδωτά. 

Σε μια αρχαία παιδική σαρκοφάγο που βρέθηκε σε αυτήν την νεκρόπολη εικονίζονται παιδιά σε αγώνα – παιγνίδι πάλης και ερμαϊκή στήλη Βάκχου-Διονύσου σε μια παλαίστρα, ενώ στην άλλη πλευρά γυμνά παιδιά παίζουν μουσικά όργανα (δίαυλο, κ.ά.)…



Το Isola Sacra (Ιερό Νησί) ή Insula Portus ή Insula Portuensis / Νησί του λιμανιού, ευρίσκεται στην περιοχή του Λατίου / Λάτσιο της Ιταλίας, νότια της Ρώμης, κοντά στο Τυρρηνικό Πέλαγος, των Ετρούσκων Ελλήνων. Είναι μέρος της πόλης Fiumicino. Η περιοχή μεταξύ Portus και Ostia Antica μετετράπη σε τεχνητό νησί από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο, δημιουργώντας ένα κανάλι που συνέδεε τον ποταμό Τίβερη με τον Πόρτο (Fossa Traiana, νυν Κανάλι Fiumicino). Κοντά στο κανάλι Fiumicino, δίπλα στην γέφυρα, που περνούσε στο Portus, φαίνεται το Terme di Matidia. Ο πυρήνας του συγκροτήματος εκτίσθη στα μέσα του 2ου αιώνα και χρησιμοποιήθηκε μέχρι τον 6ο αιώνα. Τον 4ο αιώνα εκεί εκτίσθη η Βασιλική του Αγίου Ιππολύτου με τρεις σηκούς με δύο σειρές κιόνων. Ο (άγιος της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας) Ιππόλυτος Ρώμης (Ippolito di Roma, 170 – 235 μ.Χ.) ήταν ελληνικής καταγωγής, Ρωμαίος υπήκοος, θεολόγος και εκκλησιαστικός συγγραφέας, ίσως ο τελευταίος ελληνομαθής και ελληνόφωνος χριστιανός συγγραφέας της Ρώμης!

Ο άγιος Ιππόλυτος έγραψε, μεταξύ άλλων:

- «Προς Έλληνας και προς Πλάτωνα» ή «περί της παντός ουσίας» πριν το 222 μ.Χ.

- «Αποδεικτική προς Ιουδαίους»[1]

- «Περί του Αντιχρίστου» ή «Περί Χριστού και Αντιχρίστου».[2]

- «Χρονικά ή Συναγωγή χρόνων και ετών από κτίσεως κόσμου έως της ενεστώσης ημέρας»[3], κ.ά.

ΠΗΓΕΣ: Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις". Γ. Λεκάκης "Ελληνική βιβλιογραφία". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.4.2019.

- Helbig 3130. Guida σελ. 76-77 αρ. 28. Severan. Museo Ostiense. Inv. 34, E16226BIS, F1248.

- D'Ambra E. «A work 'ethic' at Ostia: the Isola Sacra reliefs», στο Thesis (M.A.), University of California, Los Angeles—Art History, 1981.

- Keay S., Millett M., Strutt K., Germoni P. «The Isola Sacra Survey, Ostia, Portus and the port system of Imperial Rome», McDonald Institute for Archaeological Research, Cambridge, UK, (226 σελ). 2020.

- Prowse T., Schwarcz H., Saunders S., Bondioli L., και Macchiarelli R. «Isotopic evidence for age-related variation in diet from Isola Sacra, Italy» στο American Journal of Physical Anthropology, 128(1):2-13, 2005.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] όπου επιχειρεί να τονίσει πως οι δυσχέρειες που υφίστανται οι Ιουδαίοι μέσα στην ιστορία και οι διάφοροι κατατρεγμοί τους, είναι απότοκα της εχθρικής στάσεώς τους προς τους χριστιανούς. Κι αυτό αποδεικνύεται από τις προφητείες. Σώζονται μόνο αποσπασματα.

[2] Γράφτηκε κατά τον διωγμό του Σεπτίμου Σεβήρου. Τότε πολλοί χριστιανοί διερωτώνταν εάν η Ρώμη ήταν το κράτος του Αντιχρίστου! Σώζεται σε γεωργιανή, σλαβονική, και μερικώς αρμενική μετάφραση. Διασκευάσθηκε τον 7ο αιώνα.

[3] δηλαδή μέχρι το 13ο έτος της βασιλείας του Αλέξανδρου Σεβήρου (234-235 μ.Χ). Το έργο πρέπει να συνετάχθη πολύ πιο πριν από το 223 μ.Χ. Η αναφορά στον Σεβήρο είναι μεταγενέστερη προσθήκη. Περιλαμβάνει καταλόγους χωρών, νησιών, ποταμών, βουνών, των λαών που τα κατοικούν, αλλά και ονόματα των βασιλέων των Ιουδαίων, των Περσών, των Ελλήνων και των Ρωμαίων.

arxeion-politismou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου