Πέθανε σε ηλικία 85 ετών η Μαντλίν Ολμπράιτ, η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που συνέδεσε το όνομά της με τους αμερικανοΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και τα χιλιάδες θύματα που αυτοί προκάλεσαν, κατά τις 78 μέρες του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας.
Είχε γεννηθεί το 1937 στην Τσεχοσλοβακία και ήταν κόρη του αντικομμουνιστή διπλωμάτη Γιόζεφ Κόρμπελ, ο οποίος το 1948, μετά την άνοδο του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας στην εξουσία, ζήτησε πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ.
Μετά τη νίκη του Μπ. Κλίντον στις προεδρικές εκλογές του 1992, η Ολμπράιτ τον βοήθησε να συγκροτήσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του. Το 1993 ο Κλίντον την διόρισε πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. Διατήρησε τη θέση της μέχρι το 1997 όταν διαδέχθηκε τον Ουόρεν Κρίστοφερ ως υπουργός Εξωτερικών, θέση την οποία κράτησε μέχρι τη λήξη της θητείας του Κλίντον το 2001.
Η Ολμπράιτ υπηρέτησε, από όλες τις θέσεις που ανέλαβε, τα συμφέροντα και τις δολοφονικές πολιτικές των αμερικανικών μονοπωλίων.
Στις 12 Μάη 1996, ούσα πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, η Ολμπράιτ είχε δώσει συνέντευξη στην εκπομπή «60 minutes», σχετικά με τις φονικές κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του λαού του Ιράκ, όπου ερωτήθηκε από τη δημοσιογράφο Λέσλεϊ Σταλ: «Έχουμε ακούσει ότι μισό εκατομμύριο παιδιά έχουν πεθάνει. Θέλω να πω, είναι περισσότερα παιδιά από όσα πέθαναν στη Χιροσίμα. Νομίζετε ότι αξίζει αυτό το τίμημα;» και η Ολμπράιτ απάντησε: «Πιστεύουμε ότι αξίζει».
Η Ολμπράιτ είχε κατακριθεί επίσης για τη λεκτική επίθεση σε βάρος διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την παρουσία της στην Πράγα, στα τέλη Οκτώβρη 2012. Οι διαδηλωτές κατέκριναν τη συμμετοχή της στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και εκείνη τους απάντησε: «Αηδιαστικοί Σέρβοι, βγείτε έξω!», όπως καταγράφηκε σε σχετικό βίντεο που υπάρχει στο YouTube.
Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Αύγουστο του 2012, είχε αποκαλυφθεί από αμερικανικό ΜΜΕ ότι η επενδυτική της εταιρεία, «Albright Capital Management», ετοιμαζόταν να υποβάλει προσφορά για την προτεινόμενη ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων του Κοσόβου…
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Wikipedia)
902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου