Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται έρευνες για την προέλευση μιας μουμιοποιημένης «γοργόνας» 300 ετών, η οποία λατρεύεται για αιώνες λόγω των φαρμακευτικών της ιδιοτήτων. Τα στοιχειωμένα απομεινάρια είναι όπως όλα δείχνουν ένα φρικιαστικό κράμα κορμού πιθήκου ραμμένο στην ουρά ενός ψαριού, δυνητικά διακοσμημένο με μαλλιά και νύχια ανθρώπου.
Ο Hiroshi Kinoshita, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Okayama Folklore Society, ανακάλυψε τη μούμια γοργόνας, η οποία έχει μήκος μόλις 12 ίντσες (30,5 εκατοστά), μέσα σε ένα κουτί σε έναν ναό στην επαρχία Okayama.
Μετά από εκτεταμένες έρευνες βρήκε μια εικόνα του παράξενου δείγματος της μούμιας σε μια εγκυκλοπαίδεια μυθικών πλασμάτων. Ένας ψαράς υποτίθεται ότι αλίευσε το δείγμα κάποια στιγμή μεταξύ 1736 και 1741, και στη συνέχεια το πούλησε σε μια εύπορη οικογένεια, σύμφωνα με ένα σημείωμα που έμεινε μέσα στο κουτί της μούμιας.
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα πώς ακριβώς κατέληξε η γοργόνα μέσα στο ναό.
Ο παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνών Kurashiki, Τakafumi Kato, και οι συνεργάτες του έχουν αρχίσει να ερευνούν την προέλευση της μούμιας, αφού ο Kinoshita έπεισε τον ναό να αφήσει τους επιστήμονες να ερευνήσουν τα ασυνήθιστα λείψανα.
Στις 2 Φεβρουαρίου, οι επιστήμονες απεικόνισαν τη μούμια χρησιμοποιώντας αξονική τομογραφία, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο. Ενώ, πήραν και δείγματα DNA για να εντοπίσουν ποια είδη έχουν «συνδυαστεί για να φτιάξουν τη γοργόνα».
Oι μυθικές… παραπομπές
Η μούμια της γοργόνας μοιάζει κάπως με δύο μυθικά πλάσματα από την ιαπωνική λαογραφία. Την Amabies, είδος γοργόνας με ράμφος αντί για στόμα και τρία ξεχωριστά πτερύγια ουράς, και τον Ningyos, που είναι πλάσμα που μοιάζει με ψάρι με ανθρώπινο κεφάλι.
Και οι δύο αυτοί τύποι πλασμάτων έχουν συσχετιστεί με ιστορίες θαυματουργών θεραπειών για την υγεία και την μακροζωία. Σε μια διάσημη ιστορία, η Yao Bikuni λέγεται ότι έζησε για 800 χρόνια αφού έφαγε κατά λάθος ένα ολόκληρο Ningyo, σύμφωνα με το βρετανικό ειδησεογραφικό site Metro .
Οι ιερείς του ναού θεωρούν τη μούμια ως οιωνό καλής υγείας
«Την έχουμε λατρέψει, ελπίζοντας ότι θα βοηθούσε στην ανακούφιση της πανδημίας του κορωνοϊού, έστω και ελαφρώς», παραδέχεται ο Kozen Kuida, ο αρχιερέας στο ναό της Asahi Shimbun.
Η μούμια είχε προηγουμένως εκτεθεί σε μια γυάλινη θήκη στο ναό για να προσεύχονται οι επισκέπτες, αλλά πέρασε τα τελευταία 40 χρόνια σε ένα πυρίμαχο χρηματοκιβώτιο εντός του ναού για να αποτρέψει την αλλοίωση. Παρόμοιες μούμιες γοργόνων έχουν λατρευτεί σε δύο άλλους ναούς στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το The Asahi Shimbun .
Αυτή η γοργόνα μήκους 91 εκατοστών πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε από το σώμα ενός ουρακοτάγκου και την ουρά ενός σολομού.
Αυτές οι «γοργόνες» πιθανότατα δημιουργήθηκαν από ντόπιους για να τις πουλήσουν σε δυτικούς τουρίστες, ανέφεραν στο Live Science.
Μια παρόμοια μούμια, γνωστή ως Feejee Mermaid, πουλήθηκε σε Ολλανδούς ταξιδιώτες στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1810 και αργότερα μεταπωλήθηκε σε Άγγλους εμπόρους, προτού αποσταλεί στις ΗΠΑ, όπου έγινε μέρος της διάσημης συλλογής του PT Barnum (η πραγματική ζωή έμπνευση για την ταινία The Greatest Showman ).
Οι ιερείς στο ναό στην επαρχία Οκαγιάμα λένε ότι ελπίζουν ότι η νέα μελέτη να προσθέσει νέα στοιχεία στην κληρονομιά της μουμιοποιημένης γοργόνας, που θα τη βοηθήσει να «επιβιώσει» στη μελλοντική λαογραφία.
«Ελπίζω ότι το ερευνητικό έργο μπορεί να αφήσει επιστημονικά αρχεία για τις μελλοντικές γενιές», είπε ο Kuida στο Asahi Shimbun.
Με πληροφορίες από Live Science και ScienceAlert
ecozen.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου