Amfipoli News: Οι ανεξήγητες αρχαίες σήραγγες ηλικίας 10.000 ετών

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Οι ανεξήγητες αρχαίες σήραγγες ηλικίας 10.000 ετών



  Ένα γιγάντιο θηρίο πριν από 10. 000, χρόνια έσκαψε τεράστιες σήραγγες, "Λαγούμια". Το σκάψιμο αυτών των τούνελ απαιτεί τεράστια νύχια και δύναμη, τι θα μπορούσε να είναι αυτό το γιγαντιαίο πλάσμα;

Αυτό ακριβώς ήταν το ερώτημα που έθεσε στον εαυτό του ο καθηγητής γεωλογίας Χάινριχ Φρανκ, καθώς σύρθηκε μέσα σε μια μυστηριώδη σήραγγα που αποκαλύφθηκε σε ένα εργοτάξιο στο Νόβο Αμβούργο της Βραζιλίας.

Καθώς δεν έμοιαζε με κανέναν γεωλογικό σχηματισμό που είχε δει ποτέ, ο Φρανκ υπέθεσε ότι το τούνελ πρέπει να είχε σκαφτεί από κάποιο ζωντανό πλάσμα.

"Δεν υπάρχει καμία γεωλογική διαδικασία στον κόσμο που να παράγει μεγάλες σήραγγες με κυκλική ή ελλειπτική διατομή, οι οποίες διακλαδίζονται, ανεβαίνουν και πέφτουν, με σημάδια από νύχια στα τοιχώματα", δήλωσε ο Frank στο Discovery.

Όποιο κι αν ήταν το τεράστιο πλάσμα, άφησε τεράστια σημάδια από νύχια στους τοίχους και την οροφή αυτής της σήραγγας και άλλων παρόμοιου μεγέθους που βρέθηκαν στην περιοχή.

Ο Φρανκ, καθηγητής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, κατέληξε να ονομάσει τις μυστηριώδεις σήραγγες και να προσδιορίσει το ζώο που είναι πιθανότερο να έχει κάνει τις ανασκαφές, όχι μόνο των σηράγγων στο Νόβο Αμβούργο, αλλά και χιλιάδων άλλων στη Βραζιλία.


Κοιτάζοντας σε ένα μεγάλο παλαιοθάλαμο στη Βραζιλία. Φωτό από: Heinrich Frank

Ο Φρανκ βρήκε το πρώτο του τούνελ στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Μέχρι σήμερα, ο Φρανκ και άλλοι ερευνητές έχουν βρει πάνω από 1. 500 σήραγγες μόνο στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, καθώς και εκατοντάδες άλλες στη Σάντα Καταρίνα. Πολλές από αυτές τις σήραγγες εκτείνονται για εκατοντάδες μέτρα και έχουν πολυάριθμες διακλαδώσεις, ενώ η μεγαλύτερη έχει μήκος 2. 000 μέτρα, ύψος έξι μέτρα και πλάτος έως πέντε μέτρα!

"Σε αυτά τα λαγούμια, μερικές φορές έχεις την αίσθηση ότι κάποιο πλάσμα περιμένει πίσω από την επόμενη στροφή τόσο πολύ μοιάζει με φωλιά προϊστορικού ζώου", έγραψε.

Τελικά, βρήκε αρκετά στοιχεία που τον έπεισαν ότι τα παλαιοκουφάρια πιθανότατα σκάφτηκαν από τον γιγάντιο βραδύποδα, το δεύτερο μεγαλύτερο προϊστορικό χερσαίο θηλαστικό μετά το μαμούθ.. Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι θα μπορούσαν να έχουν κατασκευαστεί μόνο από έναν γιγάντιο βραδύποδα (Megatherium) και όχι από μικρότερους γιγάντιους αρμαδίλους, όπως πρότειναν κάποιοι άλλοι.

Το Megatherium americanum είναι η επιστημονική ονομασία ενός εξαφανισμένου είδους γιγάντιου χερσαίου βραδύποδα. Το όνομα σημαίνει "μεγάλο θηρίο από την Αμερική". Όμως, παρά το γεγονός ότι αυτά τα πλάσματα φτάνουν τα 4,6 μέτρα και ζυγίζουν περίπου 2. 590 κιλά, ένας μεμονωμένος χερσαίος βραδύποδας θα έπρεπε να έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του αποκλειστικά στην κατασκευή τούνελ τόσο μεγάλων και εκτεταμένων όσο αυτά τα παλαιοκουφάρια.

Ο Frank και η ομάδα του δεν είναι σίγουροι αν οι εκτεταμένες σπηλιές χρησιμοποιήθηκαν για να ξεφύγουν από το κλίμα, τα αρπακτικά ή την υγρασία, αλλά ακόμη και αυτές οι εξηγήσεις φαίνονται απίθανες. Εξάλλου, ένα πολύ μικρότερο λαγούμι θα εξυπηρετούσε αυτούς τους σκοπούς μια χαρά.

Σκελετός του Megatherium που εκτίθεται  στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο. Φωτογραφία: Ballista

Το Megatherium americanum ήταν έως και 10 φορές μεγαλύτερο από τους ζωντανούς βραδύποδες και έφτανε σε βάρος έως και τέσσερις τόνους (παρόμοιο με έναν σημερινό ελέφαντα ταύρο).

Παρά τα τεράστια νύχια του, το M. americanum ήταν χορτοφάγο. Αυτό επιβεβαιώθηκε μέσω χημικής ανάλυσης των δοντιών του ζώου, η οποία ρίχνει φως στο τι έτρωγε κατά τη διάρκεια της ζωής του. Και θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι ήταν ευκολότερος στόχος για τους ανθρώπους.

Έχουν βρεθεί απολιθώματα του Megatherium με σημάδια κοπής πάνω τους. Αυτό υποδηλώνει ότι ήταν στο μενού των ανθρώπων πριν από χιλιάδες χρόνια, γεγονός που μπορεί να συνέβαλε στην εξαφάνισή τους.

Μέχρι σήμερα, ο Φρανκ και άλλοι ερευνητές δεν έχουν βρει απολιθώματα μέσα στα σπήλαια, ούτε οργανική ύλη ή αποθέσεις ορυκτών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ακριβέστερη χρονολόγηση της δημιουργίας των σπηλαίων. Η ερεύνα συνεχίζεται...

Πληροφορίεςarxaia-ellinika
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου