Ποιες προτάσεις κατέθεσε η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων ομολόγων της για την περιφρούρηση των πολιτιστικών αγαθών της Ουκρανίας
Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει ενεργά στην αποκατάσταση των ουκρανικών πολιτιστικών μνημείων που επλήγησαν από τη ρωσική εισβολή δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο. Οι κοινές δράσεις για την προστασία της ουκρανικής πολιτιστικής κληρονομιάς βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων με όλες τις πλευρές να προτείνουν συγκεκριμένες προτάσεις.
«Υπάρχει η πολιτική βούληση από την ελληνική κυβέρνηση να συμμετέχουμε στις εργασίες αποκατάστασης της ουκρανικής πολιτιστικής κληρονομιάς με αποστολή εμπειρογνωμόνων και συντηρητών για την καταγραφή και αξιολόγηση των ζημιών που έχουν υποστεί τα μνημεία της χώρας και ιδιαίτερα της ευρύτερης περιοχής της Μαριούπολης, όπου διαβιεί η ελληνική ομογένεια. Με τα εξαιρετικά έμπειρα στελέχη του το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να παρέχει στο Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας συνδρομή στη σύνταξη των μελετών και την εκτέλεση σωστικών εργασιών και εργασιών αποκατάστασης ακίνητων και κινητών μνημείων» υπογράμμισε η Λίνα Μενδώνη.
Επιπλέον, τόνισε πως «η συγκυρία επιτάσσει να παρθούν γενναίες αποφάσεις και συντονισμένη δράση στο σύνολο της κοινής πολιτιστικής πολιτικής της ΕΕ, η οποία σαφώς επηρεάζεται δυσμενώς από τη δραματική κατάσταση στην Ουκρανία» ενώ επανέλαβε πως η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική εισβολή.
Ανάμεσα στις προτάσεις που κατέθεσε ήταν η άμεση σύνταξη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μιας RED LIST για τα πολιτιστικά αγαθά της Ουκρανίας που τίθενται εν κινδύνω η οποία θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αποτροπή και αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησής τους.
Πρότεινε επίσης να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα μέσω της οποίας θα συλλέγονται πληροφορίες σχετικά με λεηλασίες, κλοπές και απόπειρες παράνομης διακίνησης και εμπορίας πολιτιστικών αγαθών στην Ουκρανία . Στο ίδιο πλαίσιο, να ενημερωθούν οι τελωνειακές αρχές των χωρών της ΕΕ, ώστε να υπάρξει επαγρύπνηση και αυξημένος έλεγχος για τη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, που προέρχονται από την Ουκρανία. Σε συνεργασία με την UNESCΟ, να διοργανωθεί μια εκστρατεία ενημέρωσης που να απευθύνεται στους εμπόρους τέχνης.
Επιπλέον, έκρινε αναγκαία την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για τη λήψη ad hoc νομικών και θεσμικών μέτρων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας εφόσον κριθεί αναγκαίο, με τη συνδρομή διεθνών πολιτιστικών οργανισμών.
Η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρθηκε στις δράσεις που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της στήριξης του ουκρανικού λαού και της πολιτιστικής κληρονομιάς του ενώ ζήτησε και την χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης των προγραμμάτων αποκατάστασης και αναστήλωσης των τραυματισμένων μνημείων της Ουκρανίας: «Η πολιτιστική κληρονομιά ενός λαού αποτελεί όχι μόνον την ιστορία του και την κουλτούρα του, αλλά και το μέσο για την ίαση των πληγών του καθώς, επίσης, και το όχημα για την ψυχική του ανάταση και την κοινωνικο-οικονομική του ανάκαμψη και επάνοδο σε ένα ειρηνικό, εποικοδομητικό και βιώσιμο μέλλον. Οφείλουμε, συνεπώς, να την προασπίσουμε και να την στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις» σημείωσε με νόημα.
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου