Amfipoli News: Υγιεινοί λουκουμάδες χωρίς ζάχαρη ψημένοι στον φούρνο

Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Υγιεινοί λουκουμάδες χωρίς ζάχαρη ψημένοι στον φούρνο

 


Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ονόμαζαν τους λουκουμάδες κέρματα από μέλι. Είχαν στρογγυλό σχήμα και προσφέρονταν ως έπαθλο στους Ολυμπιονίκες, μαζί με το στεφάνι του νικητή.

Όπως πιστεύεται, το έθιμο αυτό καθιερώθηκε προς τιμήν του ταπεινού φούρναρη-αθλητή από την Ήλιδα Κορόιβου, ο οποίος στέφθηκε Ολυμπιονίκης στον αγώνα δρόμου ενός σταδίου στους πρώτους καταγεγραμμένους Ολυμπιακούς Αγώνες το 776 π.Χ.

Με τα χρόνια οι λουκουμάδες μπήκαν σε κάθε ελληνική κουζίνα και έγιναν ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά των Ελλήνων. Σήμερα τους γεύονται σε όλο τον κόσμο και, όσοι γνωρίζουν την προέλευσή τους, μάλλον μας μακαρίζουν που τους προσφέραμε αυτό το υπέροχο γλύκισμα!

Δεν υπάρχει μέρος της γης που να μην έχει στην κουζινική του παράδοση κάποιο είδος λουκουμά

Ένα τηγανητό στρογγυλό γλυκάκι είναι φτιαγμένο με αλεύρι και μαγιά ή κάποιο άλλο διογκωτικό συν ζάχαρη και κατά περίπτωση, βούτυρο, αβγά, γάλα, κλπ. Το γλυκάκι περιχύνεται με σιρόπι ή μέλι, γεμίζεται με μαρμελάδα, αλείφεται με σοκολάτα ή πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη και κανέλα και γενικά συνοδεύεται με κάτι γλυκό, σε σκόνη ή σε σιρόπι και, ακόμα, με παγωτό ή με καϊμάκι ή με ξηρούς καρπούς.

Το λεξικό Μπαμπινιώτη γράφει πως αυτή η ονομασία είναι εβραϊκής προέλευσης.

Λουκουμάδες χωρίς ζάχαρη (τηγανιτοί)

Ο κάθε λουκουμάς έχει 89 θερμίδες

Υλικά

1 φλ. χλιαρό νερό (240 γρ.)

1 φλ. χλιαρό γάλα (240 γρ.) (μπορείς να βάλεις και γάλα αμυγδάλου)

15 γρ. ξηρή μαγιά

3 και 1/4 φλ. αλεύρι (450 γρ.)

2 κ.σ. μέλι

1 κ.γ. αλάτι

4 κ.σ. ελαιόλαδο

λάδι για το τηγάνισμα

Για το γαρνίρισμα των λουκουμάδων

3/4 φλ. μέλι (350 γρ.)

κανέλα σε σκόνη

τριμμένο καρύδι

για τη σως σοκολάτας (αν θέλεις):

200 γρ. μαύρη σοκολάτα

110 ml νερό

75 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση λουκουμάδων

Ξεκίνα φτιάχνοντας τη ζύμη. Ανακάτεψε σε ένα μπολ το νερό με τη μαγιά. Ανακάτεψε 4-5 λεπτά μέχρι να λιώσει η μαγιά. Στο ίδιο μπολ πρόσθεσε τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη και χτύπα με το μίξερ για περίπου 2 λεπτά. Κάλυψε με λίγη πλαστική μεμβράνη και άφησε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.

Σε ένα τηγάνι ρίξε αρκετό λάδι έτσι ώστε να χωράνε ολόκληροι οι λουκουμάδες μέσα. Μόλις ζεσταθεί καλά το λάδι πάρε με ένα κουτάλι μια κουταλιά από τη ζύμη και ριξ’την στο τηγάνι. Κάνε το ίδιο με την υπόλοιπη ζύμη.

Πριν πάρεις ζύμη από το μπολ βούτα κάθε φορά το κουτάλι σε νερό για να μην κολλάει η ζύμη πάνω στο κουτάλι.

Όσο τηγανίζονται οι λουκουμάδες με το κουτάλι βούτα τους πιο βαθιά στο λάδι. Μόλις είναι έτοιμοι (θα το καταλάβεις από το χρώμα που θα πάρουν απ’έξω) βγαλ΄τους με ένα κουτάλι σε χαρτί κουζίνας για να τραβήξει τα λάδια.

Ρίξε πάνω στους λουκουμάδες σου μέλι, κανέλα και τριμμένο καρύδι.

Αν έχεις όρεξη για σοκολάτα φτιάξε και το μείγμα της σοκολάτας. Σε ένα κατσαρολάκι ρίξε το νερό με τη ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη ρίξε μέσα τη σοκολάτα για να λιώσει κι αυτή. Ρίξε τη ζεστή σοκολάτα πάνω στους λουκουμάδες ή σε ένα μπολάκι για να τους βουτάς μέσα πριν τους φας. Δεν θα μείνει ούτε ένας!

Tips

Βάλε τους λουκουμάδες σου σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τα περισσότερα λάδια.

λουκουμάδες χωρίς ζάχαρη

Ρίξε πάνω στους λουκουμάδες σου μέλι, κανέλα και τριμμένο καρύδι. Εναλλακτικά μπορείς να ρίξεις maple cyrup ή και ζάχαρη άχνη.

kraou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου