Amfipoli News: Ο τάφος του Αχιλλέα και η θέα απ’ αυτόν στον Ελλήσποντο και την Τένεδο!

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Ο τάφος του Αχιλλέα και η θέα απ’ αυτόν στον Ελλήσποντο και την Τένεδο!  Του Γιώργου Λεκάκη

Σε αυτά τα έργα του 1804 των Thomas Medland (1755-1822) και sir William Gell βλέπουμε τον τάφο του αξεπέραστου ομηρικού ήρωος Αχιλλέως και την θέα προς τον Ελλήσποντο από το Μπουνάρμπασι / Bounarbashi[1] (< βουνό, βουνάρα + εμβασιά[2] = είσοδος για την χώρα του Ιλίου). Ο ποταμός Σκάμανδρος, το διάσημο ποτάμι στην πεδιάδα της Τροίας, που σύμφωνα με τον Όμηρο (II. xx. 74) ονομαζόταν Ξάνθος από τους θεούς και Σκάμανδρος από τους ανθρώπους, λέγεται νυν… Mendere Su, και «ποτάμι του Bunar baschi»… Στις εκβολές του Σκαμάνδρου, υπήρχε ιερόν του Αχιλλέως, όπου αργότερα (8ος αι. π.Χ.) οι Λέσβιοι ίδρυσαν την πόλη Σίγη / Σίγειον [4] (νυν Γενισεχίρ, Yenisehir).

Επίσης, άποψη των τύμβων / tumuli στον λόφο του Bounarbashi. Διότι εκεί δεν είναι θαμμένος μόνο ένας ομηρικός ήρως… Αλλά και ο Πάτροκλος, ο Αντίλοχος, κ.ά.

Και θεμέλια στην κορυφή του ιδίου λόφου…

Και θέα κοντά στην Κίχλη Chicle, Ghicle – νυν Geyikli, Γκεϊκλί / Γκεϋκλί, από την τοπογραφία της Τροίας και της γειτονιάς της. Το Geyikli σήμερα είναι μια πόλη στην περιοχή Ezine[3] της επαρχίας Δαρδανελλίων / Τσανάκαλε / Çanakkale, που κατέχει σήμερα η Τουρκία. Μία από τις δυτικότερες τοποθεσίες της Ανατολίας. Ευρίσκεται απέναντι από το νησί της Τενέδου (νυν Bozcaada) και είναι το σημείο αναχώρησης των οχηματαγωγών πλοίων προς Τένεδο. 

Πρόκειται για χειρόχρωμη aquatints (24,8 x 42,5 εκατ.).

Από άλλον πίνακα με τίτλο «View near Chicle» θέα από την Κίχλη (Τρωάδος), στο βάθος διακρίνεται η Τένεδος.

Όλα στην έκδοση του sir William GELL “The Topography of Troy, and its Vicinity; Illustrated and explained by Drawings and Descriptions. Dedicated by Permission, to Her Grace the Duchess of Devonshire”, Λονδίνοεκδ. T. N. Longman και O. Rees, 1804.

Να υποθέσω, πως κάθε τάξη αποφοίτων, σχολείων (τουλάχιστον) της Φθιώτιδος, επισκέπτεται τον τάφο του βασιλιά της Φθίας, Αχιλλέα, τουλάχιστον μια φορά, πριν αποχαιρετήσει το Λύκειο... Τι; Όχι;

ΠΗΓΗΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.3.2019.

Ormerod H. A. «Prehistoric Remains in South-Western Asia Minor. II» στο The Annual of the British School at Athens, vol. 18 (1911/1912), σελ. 80-94, εκδ British School at Athens.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Αναφέρεται και ως Burnabashi, Bounabashi, Bounarbashi, Bunarbaschi, Pınarbaşı – με το τελευταίο όνομα υπάρχει και άλλη πόλη στην αρχαία ελληνική Μελιτηνή / Μαλάτεια.

[2] Κατά την ίδια ετυμολογία: Μονεμβασιά = μόνη + εμβασιά, εμπασιά, εμπατή.

[3] Πρόκειται για ένα σύγχρονο οικιστικό κέντρο, που ιδρύθηκε στον λόφο Τσαλτικιράν / Çaltıkıran, στον οποίο υπήρχαν αρχαίοι στρατώνες. Αλλά κατεστράφησαν στην μάχη που ξέσπασε κατά την εγκατάσταση των Τούρκων Danişment μετά τη μάχη του Manzikert / Ματζικερτ. Κατά τις σωστικές ανασκαφές για την ανέγερση οικίας, απεκαλύφθησαν - στον σημερινό χώρο της νυν εμποροπανήγυρης - υπολείμματα αρχαίων αλιευτικών προϊόντων και μικρές αρχαίες αλιευτικές προβλήτες. Σήμερα στα 16 χιλιόμετρα δυτικά της, και κοντά στην ακτή του Αιγαίου ευρίσκεται η αρχαία ελληνική πόλη Αλεξάνδρεια Τρωάδας.

[4] Γνωστό και από την αρχαία στήλη ("του Σιγείου"), που κι αυτήν έκλεψε ο λόρδος Έλγιν...

arxeion-politismou.gr
Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου