Amfipoli News: Λεηλατήθηκαν αρχαία θρακικά χρυσά τεχνουργήματα από το Μουσείο Μελιτόπολης Ουκρανίας!

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Λεηλατήθηκαν αρχαία θρακικά χρυσά τεχνουργήματα από το Μουσείο Μελιτόπολης Ουκρανίας!

 


Του Γιώργου Λεκάκη

Για τα αρχαία ευρήματα στην Ουκρανία, σας έχω γράψει πολλάκις. 

Η Αρπαγή της Ευρώπης, επί ταύρου...

Και οι φόβοι μου, πως στον πόλεμο αυτόν – όπως σε κάθε πόλεμο – μια από τις παράπλευρες απώλειες θα είναι και ο πολιτισμός και τα μουσεια, βγήκαν – φευ! – αληθινοί… Αρχαιοκάπηλοι και βάρβαροι βρίσκουν πεδίον δράσεως

Παρακάτω ακολουθεί και η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος, κ. Λίνας Μενδώνη, για τη λεηλασία των αρχαίων θρακικών χρυσών τεχνουργημάτων, από το Μουσείο της αρχαίας Μελίτης – νυν Μελιτόπολης - που δυστυχώς τα αναφέρει «χρυσός των Σκυθών». Ιδού η δήλωση της υπουργού με την γνωστή… ανορθογραφία της:

​«Είναι πραγματικά οδυνηρό να παρακολουθούμε, εκτός από τις δραματικές ώρες που ζουν οι πολίτες της Ουκρανίας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, την αποτρόπαια λεηλασία των τεχνουργημάτων των Σκυθών από το Μουσείο της Μελιτόπολης. Είναι λυπηρό ότι η βαρβαρότητα του πολέμου εκδηλώνεται με επιθέσεις στα μουσεία και σε ό,τι εκφράζει το ανθρώπινο πνεύμα και τον πολιτισμό. Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο τα έργα τέχνης. Επί δεκαετίες, έπειτα από την πτώση του ναζιστικού καθεστώτος, ο θησαυρός του Πριάμου από τις ανασκαφές του Σλίμαν μεταφέρθηκε στη Ρωσία για να αποκαλυφθεί πολλά χρόνια αργότερα, το 1993, στο μουσείο ΠούσκινΚαταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις ενέργειες. Ήδη, στο τελευταίο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  στο Λουξεμβούργο, ζητήσαμε μέτρα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας, συγκεκριμένα, τη δημιουργία Red List για την αποτροπή της παράνομης διακίνησής τους, τη δημιουργία πλατφόρμας για τη συλλογή πληροφοριών για λεηλασίες και κλοπές πολιτιστικών αγαθών, καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη λήψη ad hoc νομικών και θεσμικών μέτρων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας. Η λήψη των μέτρων αυτών είναι πλέον εκτός από αναγκαία και επείγουσα».

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.5.2022.


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου