Amfipoli News: Πρακτικές συμβουλές για το πλύσιμο των χαλιών τη φύλαξή τους

Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Πρακτικές συμβουλές για το πλύσιμο των χαλιών τη φύλαξή τους



Οι θερμοκρασίες ανέβηκαν απότομα και μαζί με τα χειμωνιάτικα ρούχα μάζεψες φυσικά και τα χαλιά και τις μοκέτες. Σειρά έχει τώρα το καθάρισμά τους! Αν έχεις αποφασίσει να καθαρίσεις τα χαλιά του σπιτιού σου μόνος-η σου, κάντο σωστά για να μην τα φθείρεις κατά λάθος.

 Εδώ έχω όλες τις πρακτικές συμβουλές για το πλύσιμο των χαλιών, αλλά και την αποθήκευσή τους στο σπίτι.

  • Αν τα χαλιά σου είναι ευαίσθητα, μεταξωτά ή χειροποίητα πολύ μεγάλης αξίας, καλύτερα άφησε αυτή τη δουλειά στους ειδικούς.

Πλύσιμο των χαλιών στο σπίτι με το λάστιχο

Ποιο είναι το κατάλληλο απορρυπαντικό

Στην αγορά υπάρχουν διάφορα καθαριστικά – σαμπουάν χαλιών, ανάμεσα από τα οποία μπορείς να επιλέξεις. Κι αν παίζουν προσφορές στο σούπερ μάρκετ ακόμη καλύτερα. Μπορείς όμως για το πλύσιμο των χαλιών σου να χρησιμοποιήσεις και υγρό απορρυπαντικό ρούχων. Ειδικά αν έχεις να πλύνεις ένα μόνο χαλί ή μικρά χαλάκια-διαδρομάκια, ίσως δεν θέλεις να αγοράσεις ένα ειδικό προϊόν, το οποίο μετά θα σου περισσέψει.

Μια ακόμη περίπτωση που έχω δοκιμάσει στο παρελθόν και είχε πολύ καλό αποτέλεσμα είναι το πράσινο σαπούνι. Το πλεονέκτημα με το πράσινο σαπούνι είναι τόσο η χαμηλή του τιμή όσο και το γεγονός ότι μετά μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και σε πολλά άλλα πράγματα.

Μια ιδέα για το πως αλλιώς θα μπορούσες να το αξιοποιήσεις σου έχω εδώ: Το οικονομικό πράσινο σαπούνι με τις πολλαπλές χρήσεις. Διατίθεται σε νιφάδες σαπουνιού, σε υγρή μορφή και σε μπάρα. Προτιμώ τη μπάρα, την οποία περνάω πρώτα στον τρίφτη, για να την μετατρέψω σε σκόνη.

Βήμα Πρώτο: Σκούπισμα και Τίναγμα

Πριν βγάλεις ένα χαλί στο μπαλκόνι ή την αυλή για να το πλύνεις, σκούπισέ το και απ’ τις δυο του πλευρές με την ηλεκτρική σου. Στη συνέχεια τοποθέτησέ το στα κάγκελα και τίναξέ το με την ξεσκονίστρα-τιναχτήρι χαλιών. Αν ζεις σε πολυκατοικία καλό είναι να έχεις ενημερώσει από την προηγούμενη μέρα τους γείτονες ότι θα κάνεις αυτή τη δουλειά. Δεν είναι σωστό την ώρα που τινάζεις να υπάρχουν απλωμένα ρούχα από κάτω!

Βήμα Δεύτερο: Πλύσιμο με το λάστιχο

Αφού σκουπίσεις και τινάξεις το χαλί, ξεκίνα με το πλύσιμο. Θα χρειαστείς το απορρυπαντικό για τη σαπουνάδα, μια βούρτσα πλύσεως σκληρή, που να ενσωματώνεται όμως σε κοντάρι (για να μη σκίβεις) και φυσικά το λάστιχο. Εδώ θα συμπληρώσω ότι, ειδικά αν τα χαλιά είναι πολλά, καλό θα ήταν να υπάρχει βοήθεια, ώστε να δουλεύετε εναλλάξ και να τελειώσετε πιο εύκολα.

Ρίξε νερό με το λάστιχο, για να βραχεί καλά όλο το χαλί και σκόρπισε το απορρυπαντικό. Με τη βούρτσα τρίψε για να γίνει πλούσια σαπουνάδα και να φτάσει παντού. Τρίψε ακολουθώντας μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, από αριστερά προς δεξιά ή από πάνω προς τα κάτω, γενικά όπως δεις ότι σε βολεύει.

Εκεί όπου υπάρχουν επίμονοι λεκέδες, τρίψε παραπάνω, αλλά πάντα προσέχοντας μην ξεθωριάσει και μη φθαρεί κανένα σημείο του χαλιού. Ακολουθεί το ξέβγαλμα με νερό και στο τελευταίο στάδιο προτείνω να ρίξεις λίγο μαλακτικό ρούχων, το οποίο θα δώσει έξτρα μυρωδιά.

Βήμα Τρίτο: Στέγνωμα

Όταν τελειώσεις και με το ξέβγαλμα, τύλιξε το χαλί σε ρολό και πάτησέ το προσεκτικά με τα πόδια, για να φύγουν τα πολλά νερά. Όπως είναι τυλιγμένο, άφησέ το όρθιο σε μια γωνία, καθώς έτσι θα στραγγίξει κι άλλο νερό. Αφού περάσει τουλάχιστον ένα 20λεπτο, άπλωσέ το στα κάγκελα και άφησε να στεγνώσει. Επέλεξε ένα σημείο του μπαλκονιού στο οποίο φυσάει αεράκι, ώστε να στεγνώσει πιο γρήγορα.

Αποθήκευση χαλιών και φύλαξη στο σπίτι

Αφού βεβαιωθείς ότι όλα τα χαλιά είναι τελείως στεγνά, τύλιξέ τα σφιχτά και χρησιμοποίησε χαρτοταινία για να τα σταθεροποιήσεις. Μην ξεχάσεις να τοποθετήσεις κάποιο προϊόν κατά του σκόρου, ενδιάμεσα σε κάθε χαλί, καθώς το τυλίγεις. Μια φυσική λύση κατά του σκόρου είναι η αποξηραμένη λεβάντα, την οποία θα βάλεις πρώτα μέσα σε τούλι ή σακουλάκι.

Προτίμησε για την αποθήκευση τις ειδικές σακούλες χαλιών, οι οποίες προστατεύουν το χαλί και ταυτόχρονα το αφήνουν να αναπνέει. Φύλαξε τα χαλιά σε μέρος δροσερό και ξηρό, κατά προτίμηση οριζόντια στο πάτωμα κι όχι όρθια. Όταν αφήνεις τα χαλιά όρθια, το βάρος συσσωρεύεται στο κάτω μέρος, το οποίο ενδέχεται να τσακίσει ή ακόμη και να φθαρεί. Φρόντισε επίσης να μην βάλεις άλλα βαριά αντικείμενα επάνω τους.

Ακολουθώντας όλα τα παραπάνω, τα χαλιά σου θα είναι φρέσκα και καθαρά μέχρι να έρθει ο επόμενος Χειμώνας όπου θα τα ξαναστρώσεις. Καλό Καλοκαίρι!

Πηγή: makelife.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου