Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ένα ακόμα βήμα για να λυθεί το αίνιγμά του
Τι ανακάλυψαν ερευνητές του UCL
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της ιστορίας της επιστήμης. Έχει χαρακτηριστεί ως «ο πρώτος υπολογιστής» και είναι αντικείμενο μελέτης πολλών ερευνητών παγκοσμίως.
Σύμφωνα με την ομάδα ερευνητών του University College London (UCL), ο γνωστός φιλόσοφος και αστρονόμος Αρχιμήδης συμμετείχε ενεργά στο «πρότζεκτ» του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Η εξαμελής UCL Antikythera Research Team, στην οποία συμμετέχουν και δύο Ελληνες επιστήμονες, η αρχαιομεταλλουργός Μυρτώ Γεωργακοπούλου και ο φυσικός Αρης Δακανάλης, δημοσιεύει στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «Scientific American» τα τελευταία ευρήματα των ερευνών της.
Το άρθρο έχει συναρπαστικές πληροφορίες για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, με αναλυτικές περιγραφές των επιστημόνων για κάθε τμήμα του αστρονομικού υπολογιστή, καθώς και την ιστορία των ανθρώπων που με κάποιο τρόπο έβαλαν το λιθαράκι τους στην ιστορία αυτού του μοναδικού ευρήματος.
Στην έρευνα της UCL Antikythera Research Team επιβεβαιώνεται επίσης ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένα πολυσύνθετο αστρονομικό όργανο, ικανό να προβλέπει φαινόμενα όπως η σύνοδος (ευθυγράμμιση) ουρανίων σωμάτων, να συνδυάζει τις σχετικές θέσεις των 5 πλανητών που ήταν γνωστοί στην αρχαιότητα (Δίας, Κρόνος, Αφροδίτη, Ερμής, Αρης), να λαμβάνει υπόψη του ακόμη και το γεγονός ότι η Σελήνη διαγράφει ελλειπτική αντί για κανονική κυκλική τροχιά γύρω από τη Γη και, εν τέλει, να αποτυπώνει την αντίληψη του Σύμπαντος που επικρατούσε στην ύστερη ελληνική αρχαιότητ
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών, παραμένει ένα άλυτο αίνιγμα μέχρι στιγμής. Ωστόσο, η συνέχης έρευνα γύρω από την τεχνολογία του αναμένεται να φέρει περισσότερα στοιχεία στην επιφάνεια.
Μπορείτε να διαβάσετε (στα Αγγλικά) όλη την έρευνα της ερευνητικής ομάδας του UCL εδώ.
Πηγές: eleftherostypos.gr, Best TV
Δείτε βίντεο-ρεπορτάζ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου