Amfipoli News: Τανζανία: «Έξωση» ιθαγενών από τα χωριά τους με πυροβολισμούς – Για τουρισμό της ελίτ και κυνήγι η περιοχή!

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Τανζανία: «Έξωση» ιθαγενών από τα χωριά τους με πυροβολισμούς – Για τουρισμό της ελίτ και κυνήγι η περιοχή!

 


Η νέα πρόεδρος της Τανζανίας έδειξε τελικά το αληθινό της πρόσωπο…

Οι αρχές της Τανζανίας έχουν βιντεοσκοπηθεί να ανοίγουν πυρ εναντίον των ανθρώπων των Μασάι στη βόρεια συνοικία Ngorongoro, μια περιοχή δημοφιλής στους τουρίστες, μετά από διαμάχη για τη μετατροπή της γης που χρησιμοποιείται για βοσκή, σε καταφύγιο θηραμάτων.

Πλάνα που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να τρέχουν από πυροβολισμούς στην περιοχή Loliondo. Περαιτέρω εικόνες που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο έδειχναν ανθρώπους με πληγές από σφαίρες στο πόδι, στα πόδια, στην κορυφή της πλάτης τους και ακόμη και στο κεφάλι κάποιου.

«Ξεκίνησε με δακρυγόνα και μετατράπηκε σε αληθινές σφαίρες»είπε ο Joseph Oleshangay, δικηγόρος των Μασάι, ακτιβιστής και κάτοικος του Ngorongoro, ο οποίος είδε τη σκηνή.

«Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Οκτώ από αυτούς είναι γυναίκες και δύο άνδρες, εκ των οποίων ένας είναι 70 ετών. Αυτοί δεν είναι άνθρωποι που ήταν εκεί για να πολεμήσουν», είπε.

Η αστυνομία της Τανζανίας και οι θηροφύλακες έφτασαν στην περιοχή την Τρίτη για να οριοθετήσουν ένα 1,500 τετραγωνικά χιλιόμετρα «χωριάτικης γης» ως αποθεματικό θηραμάτων για κυνήγι τροπαίων, είπε.

Η κίνηση θα απαγόρευε όλους τους ανθρώπινους οικισμούς και τη βόσκηση στην περιοχή, εκδιώκοντας ουσιαστικά τις ημικτηνοτροφικές κοινότητες των Μασάι.

Να υπενθυμίσουμε ποιος ήταν ο πρώην πρόεδρος της Τανζανίας που πέθανε «ξαφνικά» από καρδιά:

Το Loliondo είναι μια σημαντική περιοχή για βόσκηση την ξηρή περίοδο, επειδή περιέχει το μόνο μόνιμο σημείο νερού στην περιοχή.

«Επιτιθέμενοι στην ποιμενικότητα, επιτίθεστε στον πολιτισμό και την πνευματικότητα των Μασάι», είπε ο Oleshangay.

Τις τελευταίες ημέρες, άνθρωποι των Μασάι συγκεντρώνονται για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια και να υπερασπιστούν τη γη τους.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Kassim Majaliwa είπε στο κοινοβούλιο ότι παρά την παρουσία της αστυνομίας, η κατάσταση στο Loliondo «δεν ήταν επικίνδυνη».

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Tundu Antiphas Lissu, του κόμματος Chadema, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Τανζανίας ότι «διεξήγαγε έναν βίαιο πόλεμο» εναντίον του λαού των Μασάι.

«Η διεθνής κοινότητα έχει την ευθύνη να παρέμβει και να τερματίσει αυτές τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να ζητήσει την ευθύνη της κυβέρνησης!» έγραψε στο Twitter.

«Παρά τις προηγούμενες παύσεις, η κυβέρνηση της Τανζανίας προχωρά στα τυφλά σχέδια να απομακρύνει τους κτηνοτρόφους των Μασάι από τη γη τους για να ανοίξει ο δρόμος για το κυνήγι τροπαίων», δήλωσε η Anuradha Mittal, της περιβαλλοντικής δεξαμενής σκέψης Oakland Institute. «Η διεθνής κινητοποίηση για αυτές τις εξελίξεις είναι επιτακτική για να βοηθήσει να σταματήσει αυτή η καταστροφική και παράνομη κίνηση».

Ο Mittal υποστήριξε ότι οι αναγκαστικές εξώσεις στην περιοχή θα παραβίαζαν μια εντολή του Δικαστηρίου της Ανατολικής Αφρικής του 2018, που απαγόρευε στην κυβέρνηση της Τανζανίας να εκδιώξει τους Μασάι ή να εμπλακεί σε παρενόχληση όσων ζούσαν στην επίμαχη γη.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Τανζανίας επιδιώκει να μετεγκαταστήσει περισσότερους από 73.000 κτηνοτρόφους από τους 93.000 που εκτιμάται ότι ζουν στην προστατευόμενη περιοχή Ngorongoro.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ένα ταχέως αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που δείχνουν ότι οι αυτόχθονες πληθυσμοί διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην προστασία της βιοποικιλότητας

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως το Survival International έχουν προειδοποιήσει ενάντια στην άνοδο της διατήρησης του «φρουρίου», που κλείνει τη γη και τα δάση στις ανθρώπινες δραστηριότητες, σε βάρος των κοινοτήτων με ρίζες εκεί.

Η Fiore Longo, ακτιβίστρια της ΜΚΟ, είπε: «Πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στους Μασάι πρέπει να τεθεί στο ευρύτερο πλαίσιο των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο όνομα της διατήρησης. Αυτή η βία που βλέπουμε στην Τανζανία είναι η πραγματικότητα της διατήρησης στην Αφρική και την Ασία: καθημερινές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αυτόχθονων πληθυσμών και των τοπικών κοινοτήτων, ώστε οι πλούσιοι να μπορούν να κυνηγούν και να κάνουν σαφάρι με άνεση.

«Αυτές οι καταχρήσεις είναι συστημικές και εξηγούνται από ένα κυρίαρχο μοντέλο που βασίζεται στον ρατσισμό και την αποικιοκρατία. Δεν μπορούμε πλέον να κλείνουμε τα μάτια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται στο όνομα της «διατήρησης». Αυτό το μοντέλο διατήρησης είναι βαθιά απάνθρωπο και αναποτελεσματικό και πρέπει να αλλάξει τώρα».

Έναντι στις σφαίρες και τα δακρυγόνα της αστυνομίας, οι Μασάι μάχονται με δόρατα και τόξα!

primenews.press

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου