Amfipoli News: ΛΕΡΝΑΊΑ ΎΔΡΑ: Ο Μύθος που συμβολίζει μια επιδημία στην Αρχαία Ελλάδα

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

ΛΕΡΝΑΊΑ ΎΔΡΑ: Ο Μύθος που συμβολίζει μια επιδημία στην Αρχαία Ελλάδα

 


Η Λερναία Ύδρα είναι να από τα πιο δημοφιλείς τέρατα της ελληνικής μυθολογίας που γνωρίσαμε μέσα από τους άθλους του Ηρακλή. Σύμφωνα με τον μύθο αυτό το τρομέρο τέρας ήταν παιδί του Τυφώνα και της Έχιδνας. Ζούσε στο έλος Λέρνη ή Λέρνα. Πρόκειται για μία παραθαλάσσια περιοχή που σήμερα εκεί βρίσκεται ο οικισμός Μύλοι Αργολίδας. Η Λέρνη ήταν φημισμένη στην αρχαιότητα για τα άφθονα νερά της, τα οποία τροφοδοτούν την αργολική πεδιάδα μέχρι σήμερα.

Σε αυτή την περιοχή υψωνόταν το όρος Ποντίνος με το ιερό άλσος από πλατάνια που έφτανε μέχρι τη θάλασσα. Επίσης, στον ίδιο χώρο βρισκόταν και η λίμνη Αλκυονία, την οποία θεωρούσαν απύθμενη, κάτι που πιστεύουν ακόμη μέχρι σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής. Σε αυτήν τη λίμνη διοργανώνονταν κρυφές νυχτερινές τελετές προς τιμήν του Διόνυσου. Λέγεται ότι από εκεί κατέβηκε στον Ταρταρο για να φέρει πίσω τη μητέρα του Σεμέλη.

Στη Λέρνη διοργανώνονταν επίσης τα μυστήρια της Λερναίας Δήμητρας. Πρόκειται για έναν χώρο με περίφραξη από τον οποίο κατέβηκε στον κάτω κόσμο ο Άδης, όταν άρπαξε την Περσεφόνη. Τα «Λέρναια» ήταν μία σημαντική γιορτή της Λέρνης προς τιμήν της θεάς Δήμητρας, που συνέβαινε μία φορά τον χρόνο.

Αυτή την καρπερή και ιερή περιοχή τρομοκρατούσε κάποτε η Ύδρα που είχε φτιάξει τη φωλιά της κάτω από ένα πλατάνι, στις επτά πήγες της Αμυμώνης και επισκέπτονταν συχνά το κοντινό έλος της Λέρνας.

Πώς έμοιαζε η Λερναία Ύδρα;

Αποικόνιση της Λερναίας Ύδρας και του Ηρακλή, Δανία
Άγαλμα της Λερναίας Ύδρας και του Ηρακλή στη Δανία.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές για την εξωτερική εμφάνιση της Λερναίας Ύδρας. Οι Έλληνες λογοτέχνες μιλάνε για 1 ή 6 ή 7 ή 9 ή 12 ή 50 ή και 100 κεφάλια. Άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτά τα κεφάλια είχαν μορφή ανθρώπου και άλλοι μορφή φιδιού. Ωστόσο, η παλαιότερη εκδοχή εικονίζεται σε ένα ζευγάρι από χάλκινες καρφίτσες που χρονολογούνται το 700 π.Χ. και το τέρας αποτελείται από 6 κεφάλια φιδιού.

Παρόλα αυτά, σε όλες τις εκδοχές που σώζονται το μοτίβο του μύθου παραμένει το ίδιο. Πρόκειται για ένας νερόφιδο με πολλά κεφάλια που όταν ο Ηρακλής έκοβε το ένα ξεπρόβαλλαν δύο. Τελικά, με τη βοήθεια του ανιψιού του Ιόλαου βρήκε τρόπο να σκοτώσει το τέρας.

Πώς πέθανε η Λερναία Ύδρα;

Αρχαίο αγγείο που παριστάνει τον μύθο της Λερναίας 'Υδρας
Ο Ηρακλής και ο Ιόλαος σκοτώνουν τη Λερναία Ύδρα, αναπαράσταση σε αγγείο της αρχαϊκής εποχής!

Η θεά Αθηνά είδε ότι κόβοντας τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας ξεπροβάλλουν άλλα δύο. Έτσι, αποφάσισε να βρει έναν τρόπο για να βοηθήσει τον Ηρακλή. Τότε, ως θεά της πολεμικής στρατηγικής συμβούλευσε τον ήρωα να καίει τα κεφάλια ώστε να μη βγουν ξανά. Αφού ο Ηρακλής έδωσε στον Ιόλαο έναν δαυλό, του ζήτησε να καίει τα πληγωμένα κεφάλια μόλις εκείνος τα κόβει. Το τελευταίο κεφάλι που έμεινε ήταν αυτό στο κέντρο το οποίο ήταν αθάνατο. Τότε ο Ηρακλής το έκοψε και το έθαψε μέσα στη γη ώστε να μη φυτρώσει άλλο κεφάλι ξανά. Μάλιστα, έριξε από πάνω μία τεράστια πέτρα για να μην μπορεί κανείς να το ξεθάψει.

Ο σκορπιός και η Λερναία Ύδρα

Ο αστερισμός του σκορπιού στον μύθο της Λερναίας Ύδρας

Επίσης, ο Ηρακλής κατάφερε να σκοτώσει τον σύμμαχο της Λερναίας Ύδρας, ένα τεράστιο σκορπιό που έστειλε η Ήρα για να βεβαιωθεί ότι ο Ηρακλής δε θα γλιτώσει αυτή τη φορά.

Ο σκορπιός πλήγωσε τον ημίθεο Ηρακλή στη φτέρνα και εκείνος με τη σειρά του ποδοπάτησε τον σύμμαχο της Ύδρας, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει. Παρόλα αυτά η Ήρα χάρηκε τόσο πολύ που πληγώθηκε ο Ηρακλής, τοποθετώντας τον σκορπιό στον ουρανό σαν αστερισμό (ζώδιο του σκορπιού).

Το δηλητήριο της Λερναίας Ύδρας

Η Λερναία ύδρα ήταν δηλητηριώδης φίδι, κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο Ηρακλής και βούτηξε τα βέλη του στο αίμα της με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει στο μέλλον. Έτσι, με αυτά τα δηλητηριώδεις βέλη σκότωσε τον κένταυρο Νέσσο και αργότερα τα χάρισε στον Φιλοκτήτη, ο οποίος τα χρησιμοποίησε στον τρωικό πόλεμο για να σκοτώσει τον Πάρη.

Αφού τελικά ο Ηρακλής τελείωσε με τον δεύτερο άθλο του, γύρισε στο Ευρυσθέα για να του αναθέσει τους υπόλοιπους άθλους. Ωστόσο, ο Ευρυσθέας δεν ήθελε να αναγνωρίσει τον άθλο του ήρωα επειδή ζήτησε βοήθεια από τον Ιόλαο.

Ποια είναι η αλληγορία του μύθου της Λερναίας Ύδρας

πηγή Λέρνη σήμερα, Αργολίδα
Η πηγή της Λέρνης στην Αργολίδα σήμερα!

Η Λερναία Ύδρα συμβολίζει μάλλον κάποιο καταστροφικό φυσικό φαινόμενο. Ίσως, τις πλημμύρες που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι της Λέρνης εξαιτίας της πηγής Αμυμώνης στην οποία συναντιόντουσαν 7 υπόγειοι ποταμοί.

Τα κεφάλια της Ύδρας που ξαναφυτρώνουν, μπορεί να συμβολίζουν τις πηγές και τους χειμάρρους που τροφοδοτούν τη λίμνη και επανεμφανίζονται μετά από κάθε βροχόπτωση. Ενώ το κάψιμο των κεφαλιών συμβολίζει ίσως την αποξήρανση που επιτυγχάνεται με τη φωτιά. Όσον αφορά αθάνατο κεφάλι συμβολίζει την κεντρική πηγή της περιοχής, η οποία δε στερεύει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Μία άλλη εκδοχή, λέει ότι ο μύθος συμβολίζει την ελονοσία. Πρόκειται για μία εξαιρετικά θανατηφόρα ασθένεια με φορείς τα σμήνη κουνουπιών που ευημερούσαν στο συγκεκριμένο έλος. Έτσι, οι κάτοικοι αντιμετώπισαν την ασθένεια βάζοντας φωτιά στο έλος.

Τι αντιπροσωπεύει η Λερναία Ύδρα;

Η Λερναία Ύδρα αντιπροσωπεύει τις φοβίες, τις εμμονές και τα πάθη που κουβαλάμε μέσα μας και δεν μπορούμε να τιθασεύσουμε. Για να απαλλαγούμε από αυτά αρνητικά συναισθήματα, δεν αρκεί να τα κόψουμε, καθώς θα εμφανιστούν ξανά. Θα πρέπει να τα κάψουμε για να εξαφανιστούν για πάντα.

brazilgreece.com/gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου