Το ΘΙΒΕΤ αποτελεί οροπέδιο και περιοχή της Κεντρικής Ασίας που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο χώρες με σπουδαίο πολιτισμό, την Ινδία και τη Κίνα. Αποκαλείται και ως «Η στέγη του κόσμου», καθώς είναι η υψηλότερη περιοχή στη Γη με μέσο υψόμετρο περίπου 5.000 μέτρα. Αν και σήμερα αποτελεί τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, οι Θιβετιανοί εξακολουθούν να διατηρούν αναλλοίωτο τον μοναδικό πολιτισμό, τη γλώσσα και τη θρησκεία τους.
Ακούστε την ανάγνωση του άρθρου
ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΘΙΒΕΤ
Από το 1913, το Θιβέτ λειτουργούσε ως «defacto» ανεξάρτητο κράτος ύστερα από τη διακήρυξη του 13ου Δαλάι Λάμα.Το νέο κράτος είχε το δικό του νόμισμα, εθνική σημαία και στρατό. Ο 13ος Δαλάι Λάμα προωθούσε το νέο ανεξάρτητο καθεστώς και στη σύναψη σχέσεων με άλλα κράτη και ιδίως επιδίωκε καλές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη. Από τη πλευρά της η Κίνα συνέχιζε να μην αναγνωρίζει το Θιβέτ ως ανεξάρτητη κρατική οντότητα. Μετά την επικράτηση του κομμουνισμού στη Κίνα το 1949, ο κινεζικός στρατός εισέβαλε στο Θιβέτ συντρίβοντας τον στρατό του Θιβέτ.Το 1951 υπογράφτηκε η Συμφωνία των Δεκαεπτά Σημείων, επιβάλλοντας έτσι τη κινεζική κυριαρχία στην περιοχή.
Οι Θιβετιανοί σε μια αποτυχημένη προσπάθεια, εναντιώθηκαν κατά της κινεζικής κυβέρνησης το 1959. Ο 14ος Δαλάι Λάμα κατέφυγε στην εξορία στην Ινδία ακολουθούμενος από χιλιάδες Θιβετιανούς. Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ασκούσε απόλυτο πολιτικό έλεγχο στο Θιβέτ, ενώ το 1965 ορίστηκε επίσημα ως αυτόνομη περιοχή.Το Θιβέτ έχει διαρχικό κυβερνητικό σύστημα.Ο πρόεδρος της Αυτόνομης Επαρχίας του Θιβέτ και ο πρόεδρος του τοπικού Κογκρέσου του Λαού είναιθιβετιανής εθνικότητας. Επιπλέον, υπάρχει και ένας γραμματέας του κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
ΔΑΛΑΙ ΛΑΜΑ
Ο Δαλάι Λάμα αποτελεί τον ανώτερο πνευματικό ηγέτη και θεωρείται πως είναι η ενσάρκωση του «Avalokiteshvara». Μέχρι τον 17ο αιώνα οι Δαλάι Λάμα ήταν μόνο θρησκευτικοί δάσκαλοι μιας από τις τέσσερις αιρέσεις του θιβετιανού Βουδισμού. Ο 5ος Δαλάι Λάμα ήταν ο πρώτος που θεωρήθηκε και πολιτικός ηγέτης, το 1642.
Ο σημερινόςΔαλάι Λάμα, Tenzin Gyatso, βρίσκεται εξόριστος στην Ινδία από το 1959 μετά την αποτυχημένη εξέγερση κατά της κινεζικής κυβέρνησης. Το 2011 ο ίδιος δήλωσε ότι εγκαταλείπει τον πολιτικό του ρόλο και πλέον αποτελεί καθαρά μια θρησκευτική προσωπικότητα. Ο Tenzin Gyatso είναι από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες παγκοσμίως, καθώς το 1989 του απονεμήθηκε και το Νόμπελ Ειρήνης.
ΘΙΒΕΤΙΑΝΟΣ ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ
Η θρησκεία στο Θιβέτ είναι άμεσα συνδεδεμένη με κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής των πολιτών. Εκτός από την επικράτηση του θιβετιανού Βουδισμού ως τη κύρια θρησκεία, στην περιοχή ασκείται και ο Χριστιανισμός αλλά και το Ισλάμ. Οι Θιβετιανοί έχουν βαθιά πίστη τόσο στη θρησκεία όσο και στον Δαλάι Λάμα κάτι που αποτελεί «κίνδυνο» για τη κινεζική κυβέρνηση. Με την είσοδο τους στο Θιβέτ και την επικράτησή τους προσπάθησαν να περιορίσουν τον θιβετιανό Βουδισμό με σκοπό την αποδυνάμωση της θιβετιανής ταυτότητας και την αύξηση του δικού τους ελέγχου.Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγαλύτερη θρησκευτική ελευθερία αλλά και πάλι είναι αρκετά ελεγχόμενη.
Η θρησκεία Μπον αποτελούσε την αρχαία θρησκεία των Θιβετιανών μέχρι τη στιγμή που αντικαταστάθηκε από τον θιβετιανό Βουδισμό. Ο Βουδισμός άρχισε να έχει μια σημαντική παρουσία στο Θιβέτ προς τα τέλη του 8ου αιώνα ερχόμενος από την βόρεια Ινδία. Εκτός από το Θιβέτ, ο θιβετιανός Βουδισμός επικρατεί στη Μογγολία, σε τμήματα της βόρειας Ινδίας και σε κάποιες περιοχές της Κίνας. Εντός της θρησκείας δρουν πέντε ξεχωριστές σχολές που είναι οι ακόλουθες:«Gelugpa», «Kagyupa»,«Nyingmapa»,«Sakyapa» και«Kadampa».
Ωστόσο, αυτό που κάνει τον θιβετιανό Βουδισμό να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα δόγματα του Βουδισμού είναι κατά κύριο λόγο η ύπαρξη του Δαλάι Λάμα. Άλλα χαρακτηριστικά είναι ο σημαντικός ρόλος των τελετουργιών και των μυήσεων, η πρακτική του διαλογισμού και η ενσωμάτωση στοιχείων παλαιότερων θιβετιανών θρησκειών.
Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα
Γεωργία Γαϊδατζή, Δημοσιογράφος
grdiscovery.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου