Amfipoli News: Ολοκλήρωση καταγραφής ζημιών και σε 30 - 45 ημέρες πληρωμή προκαταβολών από ΕΛΓΑ

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Ολοκλήρωση καταγραφής ζημιών και σε 30 - 45 ημέρες πληρωμή προκαταβολών από ΕΛΓΑ



  Άμεσες αποζημιώσεις, με εξάντληση όλων των δυνατοτήτων, που προσφέρει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ, υποσχέθηκε η διοίκηση του Οργανισμού για τις καταστροφές, που προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση, της 25ης Ιουνίου, σε πάνω από 50.000 στρέμματα στην δυτική Καβάλα.

Η χαλαζόπτωση έπληξε καλλιέργειες κυρίως σε οινοποιήσιμα και επιτραπέζια σταφύλια, επιτραπέζιες ελιές ποικιλίας Χαλκιδικής και ελαιοποιήσιμες ελιές, αμύγδαλα και ακτινίδια.

Στη διευρυμένη σύσκεψη, που έγινε τη Δευτέρα (4/7), στο δημαρχείο Παγγαίου, οι εκπρόσωποι των πληγέντων παραγωγών της περιοχής, τοπικοί βουλευτές, στελέχη της περιφέρειας, της τοπικής ΔΑΟΚ, του ΓΕΩΤΕΕ και της τοπικής αυτοδιοίκησης, περιέγραψαν στον υφυπουργώ παρά τω πρωθυπουργώ κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, τις καταστροφές που άφησε πίσω του το ακραίο καιρικό φαινόμενο.

Ο Σάββας Αργυράκης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Νέστου και μέλος της διοίκησης της ΕΑΣ Καβάλας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ μας ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις ζημιάς θα γίνουν είτε εξατομικευμένες είτε οριζόντιες ανά ζώνη καλλιέργειας. Ανάλογα με τον τρόπο που θα γίνουν οι εκτιμήσεις θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Επίσης τόνισε ότι στα ποσά της αποζημίωσης που θα προκύψουν δεν πρόκειται να αφαιρεθεί το 20%».

Ο προσωρινός πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, Γρηγόρης Γρουζίδης, τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «το κλιμάκιο της κυβέρνησης στην χθεσινή συνάντηση μας διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών για να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις.

Στην περιοχή του Παγγαίου η καταστροφή είναι ολική στο 100% σε πάνω από το 90% της έκτασης. Το χαλάζι στα δέντρα έριξε τον καρπό αλλά κατέστρεψε και τους οφθαλμούς με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα παραγωγής και τον επόμενο χρόνο. Ήταν τόσο έντονη η χαλαζόπτωση που σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν τεράστιες πληγές στους κορμούς, αυτό σημαίνει μια απώλεια στις παραγωγές που θα διαρκέσει μέχρι και τρία χρόνια.

Όπως μας ανέφεραν οι εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ από την στιγμή που θα κλείσει η πλατφόρμα με τις καταγραφές των ζημιών και σε διάστημα από 30 έως 45 ημέρες αναμένεται να καταβληθεί η προκαταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς».  

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, Ζαφείρης Μυστακίδης, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «οι περιοχές στην Καβάλα, στο νομό Σερρών και στο Κιλκίς, οι οποίες δοκιμάστηκαν από το ίδιο ακραίο καιρικό φαινόμενο, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ενιαία. Από το φαινόμενο και στους τρεις νομούς έχουμε καταστροφές σε πάνω από 120.000 στρέμματα. Δεν πρόκειται για μια τοπική χαλαζόπτωση. Σε μέγεθος ζημιάς είναι μεγαλύτερη από του Ιανού. Οι ζημιές στην Καβάλα κυμαίνονται από 80 - 100%. Απώλειες στην παραγωγή στα αμπέλια και στις δενδρώδεις θα υπάρξουν και τον επόμενο χρόνο. Ο ΕΛΓΑ ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει με γεωπόνους - εκτιμητές τα υποκαταστήματα στις περιοχές που έχουν πληγεί». 

Παϊσιάδης Σταύρος

agrotypos.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου