Amfipoli News: Σαρδέλες (και όχι μόνο) στο φούρνο, ψημένες στα κληματόφυλλα

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Σαρδέλες (και όχι μόνο) στο φούρνο, ψημένες στα κληματόφυλλα

 


Το πιάτο μπορεί να γίνει και με γαύρο και με γόπες και με σαβρίδια. Με όλα αυτά τα «ταπεινά», ψάρια. Κατά τη γνώμη μου είναι ο δεύτερος καλύτερος τρόπος για να γευτούμε αυτά τα ψαράκια. Ε, ο πρώτος υποθέτω ότι καταλαβαίνετε ποιος είναι: σωστό τηγάνισμα σε ελαιόλαδο, λεμόνι στο σερβίρισμα και χωριάτικη σαλάτα ή βλίτα με κολοκυθάκια για συνοδεία!

Επειδή όμως στο τηγάνι οι θερμίδες πολλαπλασιάζονται (και η ενασχόληση επίσης), τώρα που είναι εύκολο να βρούμε αμπελόφυλλα μπορούμε να επιλέξουμε να φτιάξουμε τα ψαράκια μας ψητά στα κάρβουνα ή στο φούρνο τυλιγμένα σε αμπελόφυλλα ή πάνω σε ένα στρώμα αμπελόφυλλων. Θα πάρουν το άρωμά τους , μια ελαφρώς ξινή γεύση και θα είναι και ελαφριά και διαιτητικά! Ό,τι πρέπει για καλοκαίρι! 

Εγώ απλά παραθέτω την προέλευση της λέξης «ψάρι». Γιατί υποθέτω ότι οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι στα αρχαία ελληνικά τα ψάρια λέγονταν ιχθείς. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Tα ψάρια, φρέσκα και συντηρημένα, κατείχαν σημαντική θέση στη διατροφή των αρχαίων Aθηναίων. Eνδεικτικό είναι το γεγονός ότι η λέξη ὄψον, που σήμαινε γενικά «προσφάι» (ό,τι τρώει κανείς μαζί με το ψωμί), στην Aθήνα απέκτησε την ειδικότερη σημασία «ψάρι», συνήθως παστό (από τη λέξη ὄψον προέρχεται η νεοελληνική λέξη «ψάρι»: ὄψον → [υποκοριστικό] ὀψάριον → ψάρι). Tα φρέσκα ψάρια που έφταναν στην Aθήνα προέρχονταν κυρίως από τις γύρω θάλασσες , τα συντηρημένα κατά κανόνα από τις θάλασσες του Πόντου.

Ε, κι αφού είδαμε πως σχετίζεται το ψάρι μας με το “ὀψάριον” και το “ὄψον”, ας πάμε και στη συνταγή! Δεν θα δώσω ποσότητες γιατί όπως θα δείτε είναι πολύ ευέλικτες! 

Υλικά:

Σαρδέλες ή γαύροι, ή γόπες ή άλλα μεσαίου  μεγέθους ψάρια
Κληματόφυλλα (αμπελόφυλλα) φρέσκα ή συντηρημένα, τόσα όσα να καλύπτουν το πάτο σκεύους που θα πάρει σε μια στρώση τα ψάρια μας
Φέτες ντομάτας τόσες όσες να καλυφθούν τα ψάρια μας
Ελαιόλαδο (ανάλογα με το πόσο διαιτητικό θέλουμε να είναι το πιάτο, από 2-3 κουταλιές ως μισή κούπα για κάθε μισό κιλό ψαριού)
Αλάτι
Ρίγανη
Λεμόνι

Επί το έργον:

Σαρδέλες (και όχι μόνο) στο φούρνο, ψημένες στα κληματόφυλλα

Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τις σαρδέλες, τις αλατίζουμε και στύβουμε λίγο χυμό λεμονιού. Κόβουμε και τις λεμονόκουπες και τις αφήνουμε αν έχουμε χρονικό περιθώριο για λίγο στο ψυγείο. Ζεματάμε τα κληματόφυλλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Αλείφουμε ένα πυρίμαχο σκεύος με ελάχιστο ελαιόλαδο και στρώνουμε τα κληματόφυλλα ώστε να καλυφθεί ο πάτος του.

Σαρδέλες (και όχι μόνο) στο φούρνο, ψημένες στα κληματόφυλλα

Στρώνουμε τα ψάρια σε μια στρώση πάνω στα φύλλα, και τα καλύπτουμε με φέτες ντομάτας πάχους ½ ως 1 cm. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι μόνο τις ντομάτες και με ρίγανη όλη την επιφάνεια. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο (είπαμε, 2-3 κουταλιές αν κάνουμε δίαιτα ως μισή κούπα, ανά μισό κιλό ψάρια αν δεν μας ενδιαφέρουν οι θερμίδες) .

Σαρδέλες (και όχι μόνο) στο φούρνο, ψημένες στα κληματόφυλλα

Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 20 λεπτά ως μισή ώρα και σερβίρουμε. Αν θέλουμε προσθέτουμε λεμόνι στο σερβίρισμα.

Σαρδέλες (και όχι μόνο) στο φούρνο, ψημένες στα κληματόφυλλα
Εναλλακτικά, βάζουμε ένα ένα τα ψαράκια σε ένα ένα φύλλο (δεν τα τυλίγουμε!) και ψήνουμε το φαγητό μας με τον ίδιο τρόπο, με ή χωρίς προσθήκη ντομάτας.

Σαρδέλες (και όχι μόνο) στο φούρνο, ψημένες στα κληματόφυλλα

Παρατηρήσεις:

  • Επειδή οι φέτες της ντομάτας δεν αφήνουν το φαγητό να ξεροψηθεί, αν θέλουμε ξεροψημένα τα ψάρια μας τις βγάζουμε σε ένα πιάτο και συνεχίζουμε για λίγα λεπτά το ψήσιμο να κάνει κρούστα το ψάρι. Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες έγώ «τράβηξα» τις μισές.
  • Και οι ντομάτες και τα φύλλα αν είναι τρυφερά είναι πολύ νόστιμα και τα σερβίρουμε μαζί με τα ψάρια.
  • Οι σαρδέλες που είχα αυτή τη φορά ήταν λίγο πιο μικρές απ’ όσο πρέπει σ’ αυτή τη συνταγή αλλά το φαγητό έγινε και πάλι πολύ νόστιμο.
  • Προσέχουμε τα κληματόφυλλα να είναι από αράντιστο αμπέλι!
  • .cretangastronomy.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου