Ξέρετε υποθέτω πως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν αγαπούν τα σοκολατένια γλυκά. Ναι είναι σπάνιοι, αλλά υπάρχουν. Σ’ αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους ανήκει και η μαμά μου που είναι σπάνιος άνθρωπος ούτως ή άλλως και όχι μόνο γι αυτό το λόγο!
Η μάνα μου λοιπόν θέλει λευκές τούρτες. Άσπρες κρέμες, άσπρα κέικ, άσπρα γλυκά γενικά. Γλυκά αμυγδάλου, νουγκατίνες και μιλφέιγ και φρουτένιες τούρτες και παγωτό κρέμα βανίλια. Αυτή λοιπόν την Κυριακή, γιορτή της μητέρας, δεν θα μπορούσα να φτιάξω κάτι άλλο για κείνη από ένα λευκό, αέρινο φραουλένιο γλυκό!
Η συνταγή είναι προσαρμογή της πιο απλής και αγαπημένης κρέμας που χρησιμοποιώ πολύ συχνά στα καλοκαιρινά μου γλυκά. Της εύκολης κρέμας γιαουρτιού με ζαχαρούχο γάλα που αγαπούν πολύ και οι επισκέπτες της σελίδας όπως φαίνεται από τα στατιστικά.Με κάποιες προσαρμογές τη χρησιμοποιώ και σε καλοκαιρινές τούρτες αλλά και γλυκά ψυγείου σε ταψί (το καλοκαίρι είναι μπροστά μας, έχω και άλλες συνταγές με βάση αυτήν την κρέμα).
Η ιδέα είναι: λίγα λιπαρά για τούρτα της εμφάνισης και της γεύσης της, υλικά που βρίσκονται εύκολα, ευκολία στην παρασκευή, καθόλου φούρνος!
Ήταν η πρώτη φετινή τουρτίτσα ψυγείου και η είχε ενθουσιώδη υποδοχή με αποκορύφωμα ένα «ό,τι ωραιότερο έχεις φτιάξει τον τελευταίο καιρό σε γλυκό!). Ήταν βλέπετε και οι φράουλες ολόδροσες και μυρωδάτες!
Δοκιμάστε τη με φράουλες φρέσκιες κι αρωματικές τώρα που είναι η εποχή τους αλλά και με κατεψυγμένα κόκκινα φρούτα αργότερα που θα τελειώσουν οι φράουλες.
Υλικά
Για τη βάση:
220-250gr κουλουράκια ή μπισκότα της επιλογής μας, σπιτικά ή του εμπορίου
60 -70 gr (3 περίπου κουταλιές σούπας) βούτυρο αγελάδας
Για την κρέμα:
500 gr στραγγιστό γιαούρτι
200 gr ζαχαρούχο γάλα
15ml (1 κουταλιά της σούπας) χυμό λεμονιού
2 σωληνάκια βανίλιας
15 gr ζελατίνη σε σκόνη
6 κουταλιές σούπας νερό
Για το στόλισμα και την επικάλυψη:
500gr φράουλες
250 gr ζάχαρη
15 ml χυμό λεμονιού
5 gr σκόνη ζελατίνη
2 κουταλιές νερό
Επί το έργον
Φτιάχνουμε τη βάση: Αλέθουμε στο multi τα μπισκότα να γίνουν σαν αλεύρι. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και όταν έχει λιώσει το μισό (το υπόλοιπο θα λιώσει με τη θερμοκρασία) προσθέτουμε τα τριμμένα μπισκότα και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι με διάμετρο 22cm ή σε φόρμα με σούστα και το πατάμε να έχει το ίδιο πάχος παντού.
Για την κρέμα τώρα: χτυπάμε με μίξερ χεριού ή με ένα αυγοδάρτη το γιαούρτι με το ζαχαρούχο, το χυμό λεμονιού και τις βανίλιες και αφήνουμε στην άκρη. Διαλύουμε τα 15 gr ζελατίνης στις 6 κουταλιές νερό. Διαλέγουμε φράουλες ισομεγέθεις, τις πλένουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Χρειαζόμαστε τόσες όσες θα χρειαστούν να καλύψουν την περίμετρο της φόρμας μας κομμένες στη μέση (δείτε, στην πρώτη φωτογραφία της παρασκευής, αν μετρήσουμε πόσες χρειάζεται στο 1/4 της φόρμας απλά διπλασιάζουμε ).
Βουτάμε απαλά την κομμένη πλευρά στη διαλυμένη ζελατίνη και στήνουμε γύρω γύρω με την πλευρά αυτή να ακουμπά στο τσέρκι. Το υπόλοιπο διάλυμα το προσθέτουμε στην κρέμα γιαουρτιού, ανακατεύουμε να ενσωματωθεί και αδειάζουμε πάνω από τη βάση της τούρτας. Βάζουμε στο ψυγείο.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα της επικάλυψης: Κόβουμε σε κομματάκια τις υπόλοιπες φράουλες (κρατάμε 2-3 για το γαρνίρισμα αν θέλουμε) αφού τις πλύνουμε και τις βάζουμε με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά. Διαλύουμε την ζελατίνα (τα 5 gr) σε 2 κουταλιές νερό και μετά από 3-4 λεπτά την προσθέτουμε στη σάλτσα φράουλας και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου (ωστόσο η τούρτα είναι στο ψυγείο) και την στρώνουμε πάνω από την κρέμα στην τούρτα μας. Βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες,. Περνάμε ένα μαχαίρι με λεπτή λάμα γύρω από την τούρτα για να ξεκολλήσει το τσέρκι, γαρνίρουμε με τις ωμές φράουλες αν κρατήσαμε, και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
- Χρειαζόμαστε 2 φακέλους ζελατίνη των 10gr . Θα βάλουμε τον 1,5 φάκελο στην κρέμα και τον υπόλοιπο στη σάλτσα φράουλας.
- Η σάλτσα φράουλας δεν πρέπει να γίνει πολύ σφικτή γι αυτό δεν βάζω παραπάνω ζελατίνη. Θέλουμε να είναι κάπως ρευστή αλλά να μη κυλάει όταν κόβουμε την τούρτα.
- Μπορούμε να κάνουμε σάλτσα με ωμές φράουλες. Τότε θα τις αλέσουμε ή θα τις αφήσουμε με τη ζάχαρη να βγάλουν το χυμό τους. Θα χρειαστούμε όμως ολόκληρο το φάκελο της ζελατίνης. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαρμελάδα φράουλα αραιομένη με λίγο νερό.
- Το γιαούρτι μπορεί να είναι και με λίγα λιπαρά, αλλά πάντως στραγγιστό.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα ζελατίνης (έτυχε να έχω σκόνη αυτή τη φορά) ή αγάρ-αγάρ, τηρώντας πάντα τις οδηγίες που προτείνονται στη συσκευασία.
- Μπορούμε να φτιάξουμε την τούρτα μας με μικρότερη διάμετρο για να φαίνεται η άσπρη κρέμα όταν βγάλουμε το τσέρκι. Προσωπικά μ’ αρέσει η κορώνα που σχηματίζουν οι μυτούλες από τις φράουλες για την εορταστική εικόνα που ήθελα στην τούρτα μου αυτή τη φορά.
- cretangastronomy.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου