Συνταγή για μεγάλου μεγέθους τηγανητά τυροπιτάκια που έφεραν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στο πέρασμά τους στην Ελλάδα. Περιέχει 3 είδη τυριών και ούζο.
Για τη ζύμη
- 220-250 ml νερό, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 50 ml ελαιόλαδο
- 20 ml ούζο
- ελάχιστο αλάτι
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση
- 2 αυγά
- 150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 150 γρ. μυζήθρα νωπή, με όλα τα λιπαρά, θρυμματισμένη
- 100 γρ. κασέρι, τριμμένο
- τα φύλλα από 6 κλωνάρια δυόσμο, πολύ ψιλοκομμένα (ή 2 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος)
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ζύμη
- Σε ένα μπολ (ή στον κάδο του μίξερ) ρίχνουμε το νερό, το ελαιόλαδο, το ούζο και το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας αρχικά με την κουτάλα και στη συνέχεια με το χέρι μας, μέχρι να ενωθούν τα υλικά (ή ζυμώνουμε εξαρχής με τον γάντζο του μίξερ).
- Ζυμώνουμε καλά, μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και να ξεκολλά εύκολα από τα χέρια μας και τα τοιχώματα του μπολ.
- Τη χωρίζουμε σε 10 ίσα κομμάτια, τα πλάθουμε σε μπαλίτσες και τα αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
Γέμιση
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με πιρούνι και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά.
- Πασπαλίζουμε καλά ένα μεγάλο ταψί με αλεύρι.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε μπαλάκι ζύμης σε δίσκο με διάμετρο περίπου 15 εκ. Στη μέση κάθε δίσκου βάζουμε από 2 κουτ. σούπας γέμιση.
- Φέρνουμε την πάνω και την κάτω άκρη του φύλλου προς το κέντρο, σκεπάζοντας τη γέμιση, και στη συνέχεια με τον ίδιο τρόπο φέρνουμε στο κέντρο την αριστερή και τη δεξιά πλευρά του, φτιάχνοντας έτσι έναν φάκελο.
- Βρέχουμε τις ενώσεις με λίγο νερό και πιέζουμε, για να κολλήσουν καλά και να σφραγίσουμε τη γέμιση.
Κάθε τυροπιτάκιπου ετοιμάζουμε τον βάζουμε στο αλευρωμένο ταψί. - Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε λάδι τόσο ώστε η στάθμη του να φτάσει 2 εκ. από τον πυθμένα.
- Το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.
- Τινάζουμε ελαφρά τους γκιουσλεμέδες για να φύγει το αλεύρι του ταψιού και τους τηγανίζουμε ανά δύο, για 3-5 λεπτά, γυρίζοντάς τους, μέχρι να ροδίσουν και να εμφανίσουν φουσκάλες.
- Στραγγίζουμε τους γκιουσλεμέδες σε χαρτί κουζίνας και τους σερβίρουμε ζεστούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου