[Credit : Nara prefectural Archaeological Institute of Kashihara] |
Αρχαιολόγοι στην Ιαπωνία ανακάλυψαν ένα γιγαντιαίο ξίφος μήκους 2,3 μέτρων, τύπου Dakoken, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στον ταφικό τύμβο Tomiomaruyama στην πόλη Nara της Ιαπωνίας.
Ο ταφικός τύμβος Tomiomaruyama χρονολογείται στον 4ο αιώνα μ.Χ. κατά την περίοδο Kofun (300-538 μ.Χ.), την παλαιότερη εποχή της καταγεγραμμένης ιστορίας στην Ιαπωνία.
Ο τύμβος έχει διάμετρο 86 μέτρα και υψώνεται σε ύψος 10 μέτρων, με προηγούμενες ανασκαφές να αποκαλύπτουν γεωργικά εργαλεία, σκεύη, κυλινδρικά χάλκινα και μπρούτζινα αγγεία και αρκετούς διακοσμημένους καθρέφτες με μοτίβα θεών και ζώων.
Το σιδερένιο ξίφος που ανακαλύφθηκε στον τύμβο Tomiomaruyama. [Credit : Nara prefectural Archaeological Institute of Kashihara] |
Οι πρόσφατες ανασκαφές αποκάλυψαν ένα γιγάντιο σπαθί, τύπου Dakonen, μήκους 2,3 μέτρων, κατασκευασμένο από σίδηρο, μαζί με έναν χάλκινο καθρέφτη σε σχήμα ασπίδας σε ένα στρώμα πηλού που καλύπτει ένα ξύλινο φέρετρο μήκους 5 μέτρων.
Συνήθως, οι χάλκινοι καθρέφτες που βρίσκονται σε αρχαιολογικούς χώρους στην Ιαπωνία είναι στρογγυλεμένοι, ωστόσο, αυτός από τον ταφικό τύμβο Tomiomaruyama έχει σχήμα ασπίδας και έχει ύψος 64 εκ. και πλάτος 31 εκ. Το κέντρο της οπίσθιας όψης του καθρέφτη είναι ανυψωμένο, με δύο στρογγυλεμένα μοτίβα που είναι πανομοιότυπα με τα μοτίβα που συνήθως αναγράφονται στους καθρέφτες «Daryukyo» από την περίοδο Kofun.
Ο χάλκινος καθρέφτης σε σχήμα ασπίδας [Credit : Nara prefectural Archaeological Institute of Kashihara] |
Χάλκινος καθρέφτης σε σχήμα ασπίδας [Credit : Nara prefectural Archaeological Institute of Kashihara] |
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η επιφάνεια του χάλκινου καθρέφτη σε σχήμα ασπίδας είναι η μεγαλύτερη από κάθε γνωστό χάλκινο καθρέφτη που έχει βρεθεί ποτέ στην Ιαπωνία, με το μόνο συγκρίσιμο παράδειγμα σε μέγεθος να είναι ο χάλκινος καθρέφτης που ανακαλύφθηκε στα ερείπια Hirabaru στη Φουκουόκα.
Το ξίφος, που έχει μήκος περίπου 2,3 μέτρα, έχει μια ελαφρώς λυγισμένη λεπίδα σαν φίδι, χαρακτηριστικό παράδειγμα σπαθιού Dakoken που σχετίζεται με τη λατρεία του θεού του φιδιού. Το εύρημα είναι το μεγαλύτερο άθικτο σπαθί που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Ιαπωνία, με τους αρχαιολόγους να εκτιμούν ότι είχε τελετουργικό σκοπό να αποκρούσει το κακό.
Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν ακόμη ανοίξει το ξύλινο φέρετρο, αλλά πιστεύουν ότι το περιεχόμενό του παραμένει άθικτο καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για σύληση του τάφου. Η αρχαιολογική ομάδα σχεδιάζει να μελετήσει το περιεχόμενο του φέρετρου αργότερα, με το σπαθί και τον καθρέφτη να υποβάλλονται σε εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης.
Ο Seigo Wada, Διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου του Hyogo, δήλωσε στο "Asia & Japan Watch": «Αναρωτιέμαι για το ποιό άτομο ήταν θαμμένο με αυτά τα αντικείμενα, ένα αρκετά ασυνήθιστο ξίφος και καθρέφτη. Υπάρχει μεγάλη προσδοκία για τη μελέτη του περιεχομένου του φέρετρου».
Πηγή: Heritage Daily, The Asashi Shimbun, anaskafi.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου