Amfipoli News: James Webb: Φαντασμαγορικό βίντεο ζουμάρει δισεκατομμύρια χρόνια πίσω στον χρόνο

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

James Webb: Φαντασμαγορικό βίντεο ζουμάρει δισεκατομμύρια χρόνια πίσω στον χρόνο

 


Οι πρώτοι γαλαξίες που εμφανίζονται απέχουν μερικά δισεκατομμύρια έτη φωτός, ενώ ο τελευταίος γαλαξίας, ο Γαλαξίας του Μέισι, βρίσκεται τόσο μακριά ώστε το φως του χρειάστηκε 13,4 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει στη Γη.

Παρατηρήσεις που συγκεντρώθηκαν στον πρώτο ενάμισι χρόνο λειτουργίας του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb συνδυάστηκαν σε ένα εντυπωσιακό βίντεο που ζουμάρει στο Σύμπαν και καταλήγει σε έναν από τους πιο μακρινούς γνωστούς γαλαξίες, τον οποίο βλέπουμε όπως ήταν λίγο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.
Περισσότεροι από 5.000 γαλαξίες παρελαύνουν στο τρισδιάστατο animation, το οποίο εστιάζει σε μια μικρή περιοχή του ουρανού ανάμεσα στους αστερισμούς της Μεγάλης Άρκτου και του Βοώτη.

Κάθε δευτερόλεπτο στο βίντεο αντιστοιχεί σε ταξίδι 200 εκατομμυρίων ετών φωτός.

Οι πρώτοι γαλαξίες που εμφανίζονται απέχουν μερικά δισεκατομμύρια έτη φωτός, ενώ ο τελευταίος γαλαξίας, ο Γαλαξίας του Μέισι, βρίσκεται τόσο μακριά ώστε το φως του χρειάστηκε 13,4 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει στη Γη.

Αυτό σημαίνει ότι εμφανίζεται όπως ήταν περίπου 390 εκατομμύρια χρόνια μετά τη γέννηση του Σύμπαντος.

Ο Γαλαξίας του Μέισι ήταν άγνωστος μέχρι την πρόσφατη ανακάλυψή του από το το James Webb, το οποίο σχεδιάστηκε να βλέπει πιο μακριά από ποτέ. Μπορεί να ανιχνεύει το φως πολύ μακρινών γαλαξιών, των οποίων το φως έχει μετατοπιστεί στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος λόγω της διαστολής του Σύμπαντος.

Πριν από το James Webb «δεν μπορούσαμε να μελετήσουμε γαλαξίες όπως του Μέισι επειδή δεν μπορούσαμε να τος δούμε. Τώρα, όχι μόνο τους βλέπουμε στις εικόνες μας αλλά μπορούμε επιπλέον να διακρίνουμε από τι αποτελούνται και εάν διαφέρουν από τους γαλαξίες που βλέπουμε πιο κοντά μας» σχολίασε σε ανακοίνωση της NASA η Ρεμπέκα Λάρσον του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ρότσεστερ.

Η Λάρσον μια από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στο ερευνητικό πρόγραμμα CEERS, από το οποίο προέκυψαν οι εικόνες του animation.

Οι μέχρι σήμερα παρατηρήσεις του James Webb υποδεικνύουν ότι το νεαρό Σύμπαν γέμισε γρήγορα με γαλαξίες, σχολίασαν οι ερευνητές.

tanea.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου