Σε άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Times ο Dipesh Gadher και ο Liam Kelly γράφουν μεταξύ άλλων πως η εξαφάνιση εκατοντάδων αντικειμένων από τα θησαυροφυλάκια του Βρετανικού Μουσείου κρατήθηκε μυστική από το κοινό για περισσότερους από οκτώ μήνες, αφού το ίδρυμα κατήγγειλε το θέμα στην αστυνομία.
Η Scotland Yard ειδοποιήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου ότι χρυσά κοσμήματα και πολύτιμοι λίθοι αξίας δεκάδων εκατομμυρίων λιρών είχαν εξαφανιστεί σε διάστημα αρκετών ετών.
Ωστόσο, το μουσείο αποκάλυψε τις ανησυχίες στο κοινό μόλις την περασμένη εβδομάδα, αποκαλύπτοντας ότι ένα μέλος του προσωπικού είχε πρόσφατα απολυθεί αφού διαπιστώθηκε ότι αντικείμενα που κάλυπταν περισσότερες από τρεις χιλιετίες “έλειπαν, είχαν κλαπεί ή είχαν υποστεί ζημιές”.
Ο απολυμένος υπάλληλος αναγνωρίστηκε από τους Times την Τετάρτη ως ο Peter Higgs, επιμελητής μεσογειακών πολιτισμών, ο οποίος εργαζόταν στο ίδρυμα επί 30 χρόνια. Ο Higgs, 56 ετών, αρνείται ότι έχει διαπράξει αδίκημα και η αστυνομία δεν έχει προβεί σε συλλήψεις.
Οι αποκαλύψεις υποδηλώνουν ότι ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει μάθημα [στο Μουσείο] από το 2002, όταν μια δημοσιογραφική έρευνα των Sunday Times ανέδειξε πώς ανεκτίμητα αντικείμενα από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη είχαν χαθεί, σπάσει ή ήταν ανεπαρκώς προστατευμένα στα θησαυροφυλάκια» αναφέρει το δημοσίευμα περιγράφοντας ακολούθως πώς ένας μυστικός δημοσιογράφος της εφημερίδας είχε καταφέρει τότε να αποσπάσει αντικείμενα της συλλογής του μουσείου χωρίς να εντοπιστεί.
«Αυτό το Σαββατοκύριακο προέκυψε πως το 2021 το μουσείο διεξήγαγε έρευνα σχετικά με καταγγελίες για “ανάρμοστη συμπεριφορά” που αφορούσαν ένα μέλος του προσωπικού. Γίνεται αντιληπτό ότι επικοινώνησε τότε με την κυβέρνηση και την αστυνομία, αλλά δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις παράβασης και η υπόθεση δεν προχώρησε περαιτέρω.
Ο Higgs, επιμελητής των ελληνικών συλλογών, της ελληνικής γλυπτικής και της ελληνιστικής περιόδου, απολύθηκε μόλις τον περασμένο μήνα, αν και το μουσείο αρνήθηκε να δηλώσει για ποιους λόγους. Λίγες ημέρες αργότερα ο Hartwig Fischer, ο γερμανικής καταγωγής διευθυντής του μουσείου, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί τον επόμενο χρόνο.
Το ίδρυμα έχει διαψεύσει τους υπαινιγμούς ότι η αποχώρησή του συνδέεται με το σκάνδαλο. Ο ρόλος του προέδρου του μουσείου, του George Osborne, του πρώην υπουργού Οικονομικών, έχει επίσης γίνει αντικείμενο προσοχής».
Αναλυτικότερα ως προς την έρευνα που διενεργήθηκε το 2021, ο αρθρογράφος σημειώνει πως «Χθες, ο καθηγητής Martin Henig, της τμήματος κλασικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αποκάλυψε ότι ένα άλλο ύποπτο αντικείμενο, που απεικονίζει το προφίλ ενός Ρωμαίου άνδρα χαραγμένο σε αιματόπετρα, ανακαλύφθηκε προς πώληση στο διαδίκτυο από έναν έμπορο το 2020.
Ο Henig δήλωσε ότι ο έμπορος αγόρασε το αντικείμενο, αλλά “έκανε το απολύτως σωστό” και το επέστρεψε στο Βρετανικό Μουσείο αφού ένας Ευρωπαίος εμπειρογνώμονας αρχαιοτήτων διερεύνησε την προέλευσή του και βρήκε ότι αναφέρεται σε έναν κατάλογο του μουσείου από το 1926.
Ο Ευρωπαίος εμπειρογνώμονας, ο οποίος φέρεται να συνέδεσε τον πωλητή του αντικειμένου με άλλα διαδικτυακά προφίλ, λέγεται ότι εξέφρασε τις ανησυχίες του απευθείας στον Jonathan Williams, αναπληρωτή διευθυντή του μουσείου, στις αρχές του 2021. Μια εσωτερική έρευνα για την φερόμενη “ανάρμοστη συμπεριφορά” πιστεύεται ότι διεξήχθη το ίδιο έτος.
Υπό διάλυση το Βρετανικό Μουσείο: Πάνω από 1.500 οι αρχαιότητες που κλάπηκαν -Προς εκπαραθύρωση διευθυντής -υποδιευθυντής - Βρετανικό δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο αριθμός των αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο που κλάπηκαν ή καταστράφηκαν σε διάστημα αρκετών ετών έχει πλέον ξεπεράσει τα 1.500. - Η Telegraph αναφέρει ότι εκτιμάται ότι η συνολική αξία των αντικειμένων που τώρα είναι γνωστό ότι λείπουν ανέρχεται σε εκατομμύρια λίρες, αναφέρει το δημοσίευμα, που αναπαράγεται και από τους Times.
Αν και υπήρξαν “ερωτηματικά” αναφορικά με την τοποθεσία ενός μικρού αριθμού αντικειμένων, αργότερα ανακαλύφθηκε ότι βρίσκονταν στη συλλογή του μουσείου και η υπόθεση εγκαταλείφθηκε, σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή.
Η διεύθυνση του μουσείου, ωστόσο, ανέφερε το περιστατικό στο Υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού, το οποίο χρηματοδοτεί το ίδρυμα. Πιστεύεται επίσης ότι και η αστυνομία ειδοποιήθηκε τότε.
Ωστόσο, φαίνεται ότι η πραγματική έκταση των εξαφανισμένων αντικειμένων -που ανέρχονται ενδεχομένως σε εκατοντάδες αντικείμενα- δεν διαπιστώθηκε μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν κλήθηκε η διεύθυνση οικονομικού εγκλήματος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας να ερευνήσει. […]
Πηγές με γνώση της έρευνας δήλωσαν ότι η αστυνομία είχε συμβουλεύσει προηγουμένως το μουσείο να μην δημοσιοποιήσει πληροφορίες σχετικά με τις κλοπές. Το μουσείο αρνήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων, επικαλούμενο την έρευνα της Met».
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Times – “British Museum’s missing artefacts were kept secret for 8 months
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου