Ένα «εξαιρετικά καλοδιατηρημένο» παιδικό παπούτσι της Εποχής του Σιδήρου ανακαλύφθηκε στην Αυστρία κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Dürrnberg, κοντά στην ιστορική πόλη Hallein.
Από το 2001, το Γερμανικό Μουσείο Μεταλλείων του Μπόχουμ σε συνεργασία με το Ερευνητικό Μουσείο του Leibniz για γεωλογικούς πόρους, διεξάγει εξορυκτικές αρχαιολογικές έρευνες στην ερευνητική περιοχή μεταλλευτικής αρχαιολογίας στο Dürrnberg κοντά στο Hallein. Το Dürrnberg κοντά στο Σάλτσμπουργκ είναι γνωστό για την εξόρυξη πετρώματος αλατιού, που είχε ήδη λειτουργήσει στην Εποχή του Σιδήρου.
Λόγω της συντηρητικής επίδρασης του αλατιού, τα οργανικά υπολείμματα διατηρούνται ιδιαίτερα καλά, σε αντίθεση με άλλες ανασκαφές, όπου τέτοια ευρήματα είναι ελλιπή. Κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο στο τούνελ του Georgenberg, ένα δερμάτινο παιδικό παπούτσι ήρθε στο φως.
Το παπούτσι είναι κατασκευασμένο από δέρμα και αντιστοιχεί περίπου στο σημερινό μέγεθος παπουτσιού 30 (12,5 ίντσες). Το σχήμα, καθώς και οι τρύπες για τα κορδόνια, τα οποία πιθανότατα ήταν κατασκευασμένα από λινάρι ή λινό, παραμένουν άθικτα. Το σχέδιο του παπουτσιού παρέχει πρόσθετες ενδείξεις για την κατασκευή του, η οποία ήταν πιθανότατα τον 2ο αιώνα π.Χ.
[Credit: German Mining Museum] |
«Εδώ και δεκαετίες, οι ερευνητικές μας δραστηριότητες στο Dürrnberg μάς παρέχουν επανειλημμένα πολύτιμα ευρήματα προκειμένου να αναπτύξουμε επιστημονικά τις πρώτες εξορυκτικές δραστηριότητες στην περιοχή. Η κατάσταση του παπουτσιού που βρέθηκε είναι εξαιρετική», λέει ο επικεφαλής της περιοχής έρευνας, Δρ. Thomas Stöllne. «Τα οργανικά υλικά συνήθως αποσυντίθενται με την πάροδο του χρόνου. Ευρήματα όπως αυτό το παιδικό παπούτσι, αλλά και υπολείμματα υφασμάτων ή περιττώματα, όπως αυτά που βρέθηκαν στο Dürrnberg, προσφέρουν μια εξαιρετικά σπάνια εικόνα της ζωής των ανθρακωρύχων της Εποχής του Σιδήρου».
Αρκετά ευρήματα δερμάτινων παπουτσιών είναι ήδη γνωστά από το Dürrnberg, αλλά το παιδικό παπούτσι είναι πάντα κάτι το ιδιαίτερο, καθώς αποδεικνύει την παρουσία των παιδιών στο ορυχείο. Επιπλέον, στην περίπτωση αυτή, κατ' εξαίρεση, έχει διατηρηθεί ένα υπόλειμμα κορδονιού από λινάρι ή λινό. Με αυτόν τον τρόπο βγαίνουν συμπεράσματα για το πώς δένονταν τα παπούτσια.
Στην περιοχή του καλοδιατηρημένου ευρήματος, οι αρχαιολόγοι βρήκαν και άλλα οργανικά υλικά, συγκεκριμένα ένα θραύσμα ξύλινου φτυαριού σε σχήμα λεπίδας και υπολείμματα γούνας με κορδόνια που πιθανότατα ανήκαν σε γούνινη κουκούλα.
Η ερευνητική εργασία για την προϊστορική παραγωγή αλατιού στο Dürrnberg κοντά στο Hallein της Αυστρίας αποτελεί μέρος ενός μακροπρόθεσμου ερευνητικού προγράμματος. Το έργο χρηματοδοτείται από τη Salinen Austria AG και τη Salinen Tourismus και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αρχαιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ruhr στο Μπόχουμ.
Πηγή: ArkeoNews
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου