Amfipoli News: Σκελετός ανθρώπου 2.700 χρόνων ανακαλύφθηκε στην Αγιανή, στην χώρα του Μίνωα στην Αρμενία

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Σκελετός ανθρώπου 2.700 χρόνων ανακαλύφθηκε στην Αγιανή, στην χώρα του Μίνωα στην Αρμενία

 


Του Γιώργου Λεκάκη

Τα καλοδιατηρημένα λείψανα ενός ατόμου που μπορεί να σκοτώθηκε από πτώση, πριν από περίπου 2.700 χρόνια, ανακαλύφθηκαν στο Κάστρο της Αγιανής στην Αρμενία (στην έκταση που κατέχει νυν η ανατολική Τουρκία).

Το φρούριο εκτίσθη από τους Βίες[1], οι οποίοι κυβέρνησαν μια περιοχή που καλύπτει την σημερινή Αρμενία, το δυτικό Ιράν και την ανατολική Τουρκία, από τον 9ο - 6ο αιώνα π.Χ.

Ο Μ. Ισικλί (του Πανεπιστημίου Ατατούρκ) είπε ότι οι μελετητές σκέφτηκαν ότι το βασίλειο του Αραράτ[2] / Ουραρτού κατέρρευσε μετά από σεισμό και επακόλουθη πυρκαγιά. Η ανακάλυψη αυτού του σκελετού, εξήγησε, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως απόδειξη για την υποστήριξη μιας τέτοιας καταστροφής.

Ο νεκρός φορούσε κοσμήματα και σφραγίδες και μια πλάκα με σφηνοειδή γραφή, διπλής όψεως, την στιγμή του θανάτου του. Η ανάλυση των υπολειμμάτων και η μετάφραση του κειμένου στην πλάκα θα μπορούσαν να προσφέρουν στοιχεία για την ταυτότητα και τον ρόλο του ατόμου στην κοινωνία της Ουραρτίας.

Η «υπέροχη» πόλη Αγιανίς / Ayanis εκτίσθη από τον βασιλιά Ρούσα[3], στα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ. Αλλά το βασίλειο κατέρρευσε γρήγορα. Ως εκ τούτου, ενδείξεις για την κατάρρευση του βασιλείου μπορεί να βρίσκονται μέσα στα τείχη της ακρόπολης της Ayanis. Στην Ayanis εκτελείται «το μόνο ανασκαφικό έργο, που έχει την δυνατότητα να λύσει τα προβλήματα αυτής της κατάρρευσης αυτού του βασιλείου», είπε ο κ. Işıklı.

ΠΗΓΗ: «2,700-year-old 'extremely well preserved' skeleton found in fortress in Turkey may be an earthquake victim - These human remains may hint at the collapse of the 'magnificent' city of Ayanis», Live Science, 9.9.2023.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

        - Drews R. «Militarism and the Indo-Europeanizing of Europe», εκδ. Routledge. 2017.

        - Martirosyan Hrach «The place of Armenian in the Indo-European language family: the relationship with Greek and Indo-Iranian*», εκδ. Leiden University, 2013.

        - Lindsay I. – Ad. T. Smith «A History of Archaeology in the Republic of Armenia», Journal of Field Archaeology, Vol. 31, No. 2, καλοκ. 2006 : 173.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Το βασίλειο της Ουραρτίας ιστορικά ξεκινά με την συμβασιλεία του Ishpuini και του υιού του, Μίνωα / Menua, Menuas, Minua (ο λεγόμενος και «Πορθητής», 810 - 785 π.Χ.) στην χώρα των Βιών / Bia, Biai, Bias > εξ ου και «βασίλειο Biainili / Biaini», που έμεινε γνωστή από την εβραϊκή Βίβλιο ως Αραράτ / Ουραρτία. Ο υιός του, Μίνωα, Inushpua (788 - 786 π.Χ.), επέκτεινε πολύ το βασίλειο.

Δεν πρέπει να συγχέεται με την κοντινή πόλη Βιάνο / Biane (επίσης κρητικό τοπωνύμιο), η οποία πιθανότατα είναι η αρχαία ελληνική Φασιανή > αρμενική Βασέα / Basean.

[2] Ararat < Urashtu, Urartu.

[3] Ο Ρούσας Β' [Rusas, Ursa, Rusa] ήταν βασιλιάς της Ουραρτού (680 - 639 π.Χ.). Κατά την διάρκεια της βασιλείας του που κατασκευάσθηκε το ογκώδες συγκρότημα του φρουρίου, Karmir-Blur. Ήταν γνωστός στον βασιλιά της Ασσυρίας, Esarhaddon, ως Yaya ή Iaya. Βρέθηκε σφηνοειδής επιγραφή, που μνημονεύει τον βασιλιά, επειδή έκτισε ένα κανάλι για να διοχετεύσει νερό στην πόλη Quarlini από τον ποταμό Ildaruni (νυν ποταμός Hrazdan).

arxeion-politismou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου