Του Γιώργου Λεκάκη
Ένας υπόγειος βραχώδης οικισμός 5.500 χρόνων, που περιείχε ανθρώπινα ίχνη, που κατοικήθηκε αδιαλείπτως από την Χαλκολιθική έως και την Βυζαντινή περίοδο, ευρέθη στην αρχαία ελληνική πόλη Αδριανούπολη της (Ανατολικής) Θράκης, στην περιοχή που σήμερα λέγεται Εσκιπαζάρ του Καραμπιούκ.
Ο δρ. E. Çelikbaş (Πανεπιστήμιο Karabük, Σχολή Τεχνών και Επιστημών, Τμήμα Αρχαιολογίας), είπε: «Ξεκινήσαμε τις ανασκαφές φέτος σε αυτόν τον βραχώδη οικισμό, που εντοπίσαμε το 2022. Πρώτα, φτάσαμε σε μια αίθουσα με μια θολωτή στοά. Από αυτήν είδαμε ότι το εσωτερικό ήταν πυκνά γεμάτο με χώμα. Νέες στοές που οδηγούσαν σε διαφορετικά σημεία αναδύθηκαν από την πρώτη αίθουσα, στην οποία φθάσαμε αφού αφαιρέσαμε το χώμα πλήρωσης. Διαπιστώσαμε ότι χρησιμοποιήθηκε από την Χαλκολιθική έως και την Βυζαντινή εποχή. Χρησιμοποιήθηκε δε εκτενώς κατά την ρωμαϊκή περίοδο. Και στις δύο πλευρές των στοών κατασκευάσθηκαν κόγχες για φωτισμό. Συναντήσαμε και πολλά ανάγλυφα με απεικονίσεις ζώων σε αυτές τις στοές», είπε.
Θυμίζω ότι η πόλις ιδρύθηκε από τον Ορέστη του Αγαμέμνονος - άρα αποικία Αργείων - γι’ αυτό και ελέγετο Ορεστιάς, στην συμβολή των ποταμών Αρδίσκου (σήμερα Άρδα) με τον Έβρο, στον 41ο παράλληλο(*). Μετονομάστηκε Ουσκουδάμα, έγινε πρωτεύουσα των Βησσών ή των Οδρυσών Θρακών Ελλήνων και εν τέλει σε Αδριανούπολη από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό.
ΠΗΓΗ: DHA, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.9.2023.
arxeion-politismou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου