Το πρώτο πραγματικά σημαντικό νέο για τον Καστά μετά από πολύ καιρό...
Στην πολύ πρόσφατη δημοσίευση του, για την αρχιτεκτονική του Μνημείου Καστά, μεταξύ άλλων πολύ σημαντικών παρατηρήσεων και αναθεωρήσεων (π.χ. ο Ηφαιστίωνας πάει περίπατο) ο Δρ. Λεφαντζής ξεκαθαρίζει καιτά περί Ηλιασμού του Μνημείου.
Αναφέρει ότι από την πρώτη στιγμή της ανακάλυψης του μνημείου, το 2014, είχε διερευνηθεί και αποδειχθεί η Ηλιακή εναρμόνιση του Μνημείου. Κάτι που έχει πολύ ενδιαφέρον και σε σχέση και με τις διαρροές κι την επικοινωνιακή πολιτική διαχείρισης του μνημείου ...
Τελικά τί ήταν τα "φωτισμένα μυαλά" διαφόρων ερασιτεχνών που στην αρχή είχαν ίστρο ιδεών και προβλέψεων (που στη συνέχεια αποδεικνύονταν ορθές με καταπληκτική ακρίβεια) και στη συνέχεια σιώπησαν απότομα, και απλώς προσπαθώντας να διαλύσουν τις διάφορες παραγωγικές ομάδες των ΜΚΔ) λες και έκλεισε ο διακόπτης γέννεσης των ιδεών ;
Μια παράμετρος των απορρητων του Καστά που θα ειχε ενδιαφέρον να μελετηθεί στο μέλλον...
Συγκεκριμένα η εργασία αναφέρει:
"Η θέση του ταφικού μνημείου στον τύμβο
Η έρευνα σχετικά με την ηλιακή ακτινοβολία του εσωτερικού του ταφικού μνημείου που πραγματοποιήθηκε με ειδικό λογισμικό ήδη από το 2014 έδειξε ότι ο χώρος δέχεται ηλιακή ακτινοβολία μέχρι το βορειότερο τοίχωμα του τελευταίου θαλάμου, για περίπου 70 λεπτά μετά τις 14.30 της 21ης Δεκεμβρίου, δηλαδή ακριβώς κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο.
Θέτοντας τις σωστές τιμές του αζιμούθιου και της γωνίας πρόσπτωσης του ήλιου από 18 έως 9 μοίρες, δηλαδή από το ανώτερο επίπεδο του εσωτερικού του τόξου έως το κατώφλι του καλύμματος του περίαπτου, προέκυψε το ίδιο αποτέλεσμα με τη χρήση τριών διαφορετικών λογισμικών, αλλά και με την άμεση παρατήρηση του ηλιακού φωτός την παραπάνω ημερομηνία."
Η εργασία αυτή δημιουργεί το ερώτημα αν θα πρέπει να περιμένουμε και κάποια άλλη από την κα. Περιστέρη, αν είναι η τελευταία ή αν θα υπάρξει και άλλη πολύ πιο αναλυτική.
Όπως αξιζει του σπουδαιου αυτου Μνημειου.
Τα Ἀπόῤῥητα του Τύμβου Καστά
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου