Amfipoli News: Μέγας Αλέξανδρος: ο θρύλος με το Αθάνατο Νερό

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Μέγας Αλέξανδρος: ο θρύλος με το Αθάνατο Νερό



Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ένα ιστορικό πρόσωπο που άφησε τα αποτυπώματά του στην Πολεμική Ιστορία. Όχι μόνο για την χαρισματική και αδίστακτη προσωπικότητά του, αλλά και για τις αντιλήψεις και τα πιστεύω που είχε ως στρατηλάτης.

Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 356 π.Χ. στην αρχαία Πέλλα και πέθανε τον Ιούνιο του 323 π.Χ. στην Βαβυλώνα.

Ο θρύλος του Αθάνατου Νερού είναι μια ιστορία που βασίστηκε σε πραγματικά γεγονότα τα οποία συνέβησαν από τη στιγμή που ο Μέγας Αλέξανδρος ξεκίνησε τους κατακτητικούς πολέμους έως και την περίοδο που ο μεγάλος στρατηλάτης αρρώστησε με αποτέλεσμα να πεθάνει.

Σύμφωνα με τον θρύλο, το αθάνατο νερό έπρεπε κάποιος να το πιει τη στιγμή που θα ήταν έτοιμος να πεθάνει κι όταν δεν θα υπήρχε καμιά ελπίδα να ζήσει. Μόνο τότε θα ήταν χρήσιμο.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ

Η ιστορία του θρύλου ξεκινά όταν η αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Κυνάνη, γνωρίζοντας για τις ιδιότητες του Αθάνατου Νερού, πήγε για να πάρει χρησμό από έναν σοφό μάντη για το που βρίσκεται το Αθάνατο Νερό. Εκείνος της απάντησε ότι το νερό βρίσκεται στο μεγάλο σπήλαιο της φωτιάς, εξηγώντας της πως επειδή το σπήλαιο καλύπτεται από φωτιά μπορεί να μην καταφέρει να μπει, γιατί ποτέ κανείς δεν κατάφερε να μπει ζωντανός. Εκείνη όμως σκεπτόμενη το τάμα της – να κάνει τον Μέγα Αλέξανδρο αθάνατο- δεν δίστασε να κάνει το ταξίδι για το ελιξίριο της αθανασίας.

Όταν η Κυνάνη έφτασε στο σπήλαιο, μετά από πολλές μέρες προσπάθειας, είδε ότι ήταν αδύνατο για εκείνη να μπει. Παρόλα αυτά δεν απογοητεύτηκε και με την ευέλικτη προσπάθειά της κατόρθωσε να πάρει το Αθάνατο Νερό χωρίς τελικά να καεί.

Αργότερα, καθώς ο Μέγας Αλέξανδρος αρρώστησε, η Κυνάνη ήταν συνεχώς στο πλευρό του στηρίζοντας  και φροντίζοντας τον αδιάκοπα. Παρόλη όμως την προσπάθεια και των γιατρών, η υγεία του Αλεξάνδρου χειροτέρευε και μέρα με την πλησίαζε όλο και πιο κοντά στον θάνατο. Όταν η Κυνάνη ενημερώθηκε ότι ο αδελφός της δεν είχε καμιά ελπίδα κι ότι όδευε προς τον θάνατο, θεώρησε πως είχε φτάσει η ώρα να χρησιμοποιήσει το Αθάνατο Νερό που κράταγε καλά φυλαγμένο.

Έτσι λοιπόν, όταν ο Αλέξανδρος ήταν ετοιμοθάνατος ζήτησε από την αδελφή του να του βάλει λίγο κρασί κι εκείνη μη χάνοντας χρόνο του ρίχνει λίγο από το αθάνατο νερό στο κρασί. Εκείνος όμως κατάλαβε ότι η Κυνάνη του έριξε από το αθάνατο νερό στο κρασί. Και μη θέλοντας να πιει αραιωμένο κρασί – ακόμη κι αν είχε αραιωθεί με το αθάνατο νερό- βρίσκει μια δικαιολογία. Ζητά από την αδελφή του να φωνάξει τους στρατιώτες για να πιουν όλοι μαζί κρασί. Εκείνη υπάκουσε και πηγαίνει να φωνάξει τους στρατιώτες. Τότε ο Μέγας Αλέξανδρος αρπάζει την ευκαιρία και αλλάζει τα ποτήρια μεταξύ τους  παίρνοντας αυτός το ποτήρι της αδελφής του. Όταν η Κυνάνη επέστρεψε ήπιε ανυποψίαστη τελικά το κρασί, που είχε για τον αδελφό της και περιείχε το Αθάνατο Νερό. Το αποτέλεσμα ήταν ο νεαρός ακόμη Αλέξανδρος πίνοντας το τελευταίο του κρασί να βρει τραγικό θάνατο.

Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΗΣ ΚΥΝΑΝΗΣ

Η Κυνάνη έγινε τελικά αθάνατη και η μυστηριώδης έκβαση του θρύλου την θέλει να έχει μεταμορφωθεί σε γοργόνα, η οποία κατοικεί στις θάλασσες ακόμη και σήμερα.

Κλείνοντας αυτήν την Ιστορία θα λέγαμε ότι ίσως το αθάνατο να ήταν πράγματι το φάρμακο της ασθένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία τον οδήγησε στον θάνατο σε τόσο νεαρή ηλικία. Και ίσως τότε να ήταν όλα διαφορετικά ακόμη και με την Ιστορία των Κατακτητικών Πολέμων η οποία θα άλλαζε για πάντα.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου