Amfipoli News: Το αρχοντικό όπου ο Ελγιν συσκεύασε τα κλεμμένα Γλυπτά - Βρίσκεται στην οδό Aρεως, απέναντι από τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

Το αρχοντικό όπου ο Ελγιν συσκεύασε τα κλεμμένα Γλυπτά - Βρίσκεται στην οδό Aρεως, απέναντι από τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού


  Το αρχοντικό Χωματιανού-Λογοθέτη στην Πλάκα, όπως σώζεται σήμερα και μαρτυρείται ότι κάποτε φιλοξένησε τον Ελγιν. Αυτό και άλλα 17 κτίρια συναποτελούν το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.

Βρίσκεται στην οδό Aρεως, απέναντι από τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού. Χρονολογείται στον 17ο αιώνα και τα χαρακτηριστικά του –διώροφο, με εξωτερική σκάλα, καθώς και εσωτερική αυλή με πηγάδι και βρύση– το καθιστούν ένα «κλασικό» κτίσμα των ύστερων oθωμανικών χρόνων.

Ανήκε στον Νικόλαο Χωματιανό-Λογοθέτη, πρόξενο της Βρετανίας, και ενώ ξέρουμε ότι εκεί έμεινε και ο γιος του Σπυρίδων, άγνωστο παραμένει το πότε ακριβώς η οικία ερημώθηκε. Σήμερα σώζονται η πύλη της, η σκάλα και το πηγάδι.

Ωστόσο, εξίσου ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας του αρχοντικού Χωματιανού-Λογοθέτη είναι το γεγονός ότι κάποτε στέγασε και έναν άλλον διπλωμάτη της Βρετανίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο λόρδος Eλγιν φιλοξενήθηκε στο αρχοντικό από τον Σπυρίδωνα Χωματιανό-Λογοθέτη, ο οποίος είχε γίνει πρόξενος, όπως και ο πατέρας του. Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες, στην αυλή του αρχοντικού του ο Eλγιν και οι συνεργάτες του συσκεύασαν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, προτού μεταφερθούν στο Λονδίνο.

Το αρχοντικό είναι ένα από τα συνολικά 18 αποκατεστημένα ιστορικά οικήματα που συνθέτουν το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, το οποίο θα υποδεχθεί το κοινό του στο τέλος του έτους. Ανεπτυγμένο καθώς είναι στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Aρεως, Αδριανού, Βρυσακίου και Κλάδου, το μουσείο θα μετατρέψει μια ιστορική γειτονιά της Αθήνας «σε πολυχώρο ανάδειξης και προβολής της νεότερης υλικής και άυλης πολιτιστικής ιστορίας και κληρονομιάς της Ελλάδας», όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Aλλα κτίρια που συναποτελούν το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού είναι η διώροφη οικία της οθωνικής περιόδου, το εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου όπου έψελνε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, η οικία Δραγούμη, τα κατάλοιπα του παλαιοχριστιανικού ναού του Αγίου Θωμά κ.ά.

Εκτός της μόνιμης έκθεσης με αντικείμενα λαϊκής τέχνης και άλλα εκθέματα που θα προβάλλουν σφαιρικά τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό, το μουσείο διαθέτει χώρο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ψηφιακές παραγωγές που θα αφηγούνται μεταξύ άλλων την ιστορία της περιοχής και των κατοίκων της κ.ά.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου