Amfipoli News: Ποιος έκτισε τα μεγαλιθικά κυκλώπεια τείχη της Κίσσας / Ταραγώνος, προ Ιβήρων;

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Ποιος έκτισε τα μεγαλιθικά κυκλώπεια τείχη της Κίσσας / Ταραγώνος, προ Ιβήρων;

 


Του Γιώργου Λεκάκη

Η Ταραγόνα / Tarragona, είναι μια παραθαλάσσια πόλη της Καταλονίας, στον 41ο παράλληλο [41°06′56.51″N 1°14′58.54″E], πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, στο κέντρο της λεγόμενης Χρυσής Ακτής (Costa Dorada) της Ισπανίας.

Λόγω της συγκέντρωσης σημαντικών αρχαίων μνημείων, έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO το 2000 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς!

Στην θέση της αρχαίας Κίσσας[1] εκτίσθη η ρωμαϊκή πόλις Tarraco, που έγινε πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας όλης της βόρειας ιβηρικής χερσονήσου, γνωστής με το όνομα Tarraconensis ή Hispania Citerior, με φημισμένο ναό του Διός.

Βρισκόταν στον ποταμό Sulcis / Tulcis (νυν Francolí), σε έναν κόλπο της Mare Internum (Μεσόγειος), μεταξύ των Πυρηναίων και του ποταμού Έβρου (νυν Ίβηρ).

Ένας καταλανικός θρύλος υποστηρίζει ότι η Tarraco ονομάσθηκε από τον Τάραχο / Tarraho, τον μεγαλύτερο γιο του, Θοβάλ / Tubal (περ. 2407 π.Χ.), υιού του Ιαπετού, γενάρχη των Ιβήρων, ο οποίος απέπλευσε από την αρχαία ελληνική πόλη Ιόππη[2], πόλη-επίνειον της Ιερουσαλήμ, ονοματισθείσα από την μυθική σύζυγο του Κηφέα. Ο Τάραχος εκληρονόμησε την Αραγωνία – βλ. Βίβλος (Γεν. 10), Φλ. Ιώσηπος.

Κατ’ άλλους από τον «Τάρακο[3] τον Αιθίοπα», έναν φαραώ του 7ου αιώνα π.Χ. που εκστράτευσε στην Ισπανία – βλ. Στράβων, Μεγασθένης.[4]

Η δε Κίσσα, ίσως, επήρε το όνομά της από την ιβηρική φυλή της περιοχής, Κοσσετανούς / Cossetans.

Οι Ίβηρες, κατοίκησαν αρχικώς στην περιοχή, στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ.

Το 218 π.Χ. μια ρωμαϊκή αποστολή, που αποβιβάστηκε στην αρχαια φωκική ελληνική πόλη Εμπόριον / Emporion / Empúries) κατευθύνθηκε νότια, για να ελέγξει τα εδάφη βόρεια του ποταμού Έβρου. Επί κεφαλής ήταν ο Gnaeus Cornelius Scipione, ο οποίος αργότερα θα ενωθεί με τον αδελφό του Publius Cornelius Scipione και ιδρύουν οχυρό (oppidum), το οποίο θα μετατραπεί στην πιο σημαντική ρωμαϊκή στρατιωτική βάση στην Ισπανία, την πόλη Tarraco. Η Ταραγόνα εγεννήθη από τα έργα των αδελφών Σκιπιώνων («Tarraco Scipionorum opus») και οχυρώθηκε από αυτούς με κυκλώπεια τείχη – βλ. Πλίνιος.

Είχε ναυτικό σταθμό / ναύσταθμο – βλ. Ερατοσθένη.

Ο Λίβιος αναφέρει ένα portus Tarraconis.

Αλλά ο Αρτεμίδωρος ο Έφεσιος λέει ότι δεν είχε κανένα σημείο αγκυροβόλησης.

Και ο ίδιος ο Στράβων την αποκαλεί «αλίμενο». Κάτι που αντικατοπτρίζει καλύτερα την παρούσα κατάστασή της: Ένας μώλος μόλις κατασκευάσθηκε τον 15ο αιώνα με τα δομικά υλικά του αρχαίου αμφιθεάτρου!

Τον δε 6ο αιωνα, ο «αυτοκράτωρ της Ταραγόνας» Μάνος / Mano, κέρδισε μια μάχη κατά των Ελλήνων… Πράγμα που σημαίνει, πως εξακοιλουθούσε να υπάρχει ελληνικός πληθυσμός εκεί τότε…

Ποιος, λοιπόν, έκτισε την προϋπάρχουσα της ρωμαϊκής, μεγαλιθική πόλη της Ταραγόνας, νότια της Βάρκης / Βαρκελώνης, την οποία ίδρυσε ο Ηρακλής;

ΔΕΙΤΕ το βίντεο :

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις» (απόσπ.). ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 21.10.2023.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Kissa / Kissis / Kesse / Kosse - βλ. Τίτος Λίβιος.

[2] Ιόπη, Γιάφα /  Γιάφφα / Γιάφο / Yafo, / Yafa.

[3] Tarakos, Tearco > Taharqa, Taharka, Taharqo Tarquú, Tirhaqa, Tīrhaqa, της 25ης Δυναστείας Αιγύπτου, qore (βασιλιάς) του Kush (νυν Σουδάν), 690 - 664 π.Χ.

[4] Κατ’ άλλους από τους εμπόρους της φοινίκης > φοίνικες (και όχι Φοίνικες), οι οποίοι την ονόμασαν Tarchon (= ακρόπολις). Από μια… «ταράτσα», έναν βράχο, 75 - 90 μ. επάνω από την θάλασσα - arce potens Tarraco – βλ. W. Smith, S. Bochart.

arxeion-politismou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου