Amfipoli News: Αυτοκτόνησε γιατί δεν μπορούσε να αποκτήσει περισσότερη γνώση – Ποια ήταν η ιδιοφυΐα της αρχαιότητας

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Αυτοκτόνησε γιατί δεν μπορούσε να αποκτήσει περισσότερη γνώση – Ποια ήταν η ιδιοφυΐα της αρχαιότητας

 


Αυτοκτόνησε, λέει, γιατί δεν μπορούσε να αποκτήσει περισσότερη γνώση! Αυτός που, πόση γνώση ακόμα να αποκτήσει, όταν μέτρησε πρώτος την περίμετρο της Γης 2270 χρόνια πριν!

Οι μύθοι γράφουν την Ιστορία και ένας μύθος, που ταξιδεύει 2270 και βάλε χρόνια και εκπλήσσει τους ανθρώπους (ιδιαίτερα των καιρών μας), λέει ότι όταν ο Ερατoσθένης ένιωσε πως δεν μπορεί να αποκτήσει περισσότερη γνώση, αυτοκτόνησε!

Ποιος ήταν ο Ερατοσθένης; Ήταν ο άνθρωπος που (περίπου) μια μέρα σαν σήμερα, 19 Ιουνίου και (περίπου) 240 χρόνια πριν αρχίσουμε να υπολογίζουμε τον καλπασμό του χρόνου στα κορμιά μας με την ημερομηνία γέννησης του Χριστού, αυτός ο άνθρωπος υπολόγισε την περίμετρο της Γης!

Για φανταστείτε: όταν ακόμα σήμερα υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που υποστηρίζουν ότι η Γη είναι επίπεδη (!), ο Ερατοσθένης, πριν από 2200 τόσα χρόνια υπολόγισε ότι η περίμετρος του πλανήτη μας είναι 252.000 αλεξανδρινά στάδια, όπου αλεξανδρινό στάδιο= με 157,50μ. συνεπώς η περιφέρεια της Γης υπολογίστηκε σε 39.690 χιλιόμετρα. Και ο Ερατοσθένης έπεσε έξω μόλις 358 μέτρα, αφού η περίμετρος της Γης υπολογίζεται σήμερα, με τα επιστημονικά δεδομένα 24 αιώνων από τότε, σε 40.048 χλμ!

Πώς το κατάφερε αυτό ο Ερατοσθένης; Ψιλά – μαθηματικά – γράμματα, που δεν είναι της παρούσας αναφοράς στον σπουδαίο Έλληνα μαθηματικό, γεωγράφο, αστρονόμο, μουσικό, ποιητή, ιστορικός, φιλόλογος και συγγραφέα! Με δυο λόγια, ο Ερατοσθένης εντόπισε ότι στο Ασουάν (τότε Συήνη) ο ήλιος το μεσημέρι του καλοκαιριού έριχνε τις ακτίνες του κάθετα στον ορίζοντα και φώτιζε τον πυθμένα ενός πηγαδιού. Την ίδια ώρα, στην Αλεξάνδρεια, οι ακτίνες του ηλίου σχηματίζουν γωνία 7,2° με την κατακόρυφο του τόπου. Στη συνέχεια μέτρησε την απόσταση Αλεξάνδρειας – Ασουάν και υπολόγισε με εξαιρετική ακρίβεια την περίμετρο της Γης. Περίπου…

Ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος είχε γεννηθεί το 276 π.Χ. στην Κυρήνη (σημερινή Λιβύη) και εκτός από την θεωρία του για την γήινη περιφέρεια, ήταν ο πρώτος που υποστήριξε ότι η Γη είναι σφαίρα που βρίσκεται στο κέντρο του Σύμπαντος, που περιστρέφεται με συχνότητα 24 ωρών· επινόησε επίσης το σύστημα των γεωγραφικών παραλλήλων. Διατύπωσε την υπόθεση ότι είναι δυνατό να ταξιδέψουμε κατά μήκος μιας γεωγραφικής παράλληλου ξεκινώντας από την Ιβηρική Χερσόνησο για να φτάσουμε έως την Ινδία, διαπλέοντας τον Ατλαντικό Ωκεανό. Και μετά από αυτό έφτιαξε έναν χάρτη του κόσμου όπως τον είχε στο νου του.


Ο Ερατοσθένης τυφλώθηκε το 195 π.Χ. και σταδιακά σταμάτησε να τρώει και πέθανε. Λέγεται ότι δεν μπόρεσε να αντέξει τη στέρηση της γνώσης που τον υποχρέωσε η τύφλωση και αυτοκτόνησε!

Κι όπως έγραψε ο Δαρβίνος, αιώνες μετά: «Ο μαθηματικός είναι ένας τυφλός σε ένα σκοτεινό δωμάτιο που ψάχνει για μια μαύρη γάτα που δεν είναι εκεί…». Ο Ερατοσθένης πριν τυφλωθεί είχε βρει τη «μαύρη γάτα» του…

ethnos.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου