Amfipoli News: Άφωνοι οι αρχαιολόγοι: Βρέθηκε μαρμάρινο άγαλμα 1.800 ετών κατά την διάρκεια εργασιών σε πάρκινγκ

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Άφωνοι οι αρχαιολόγοι: Βρέθηκε μαρμάρινο άγαλμα 1.800 ετών κατά την διάρκεια εργασιών σε πάρκινγκ

 


Μυστήριο με ρωμαϊκό άγαλμα που ανακαλύφθηκε στη διάρκεια εργασιών στο Burghley House. (Photo:Burghley House)

Ένα υπέροχο ρωμαϊκό άγαλμα βρέθηκε κατά τύχη σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και οι ειδικοί έχουν εκπλαγεί για το γεγονός ότι το γλυπτό παραμένει σχεδόν κατάλευκο παρά την ηλικία του, η οποία υπολογίζεται στα 1800 χρόνια.

Στον χώρο στάθμευσης γίνονταν εργασίες, όταν τα μηχανήματα έπεσαν πάνω στο άγαλμα από μάρμαρο. Η ανακάλυψη έγινε στο Burghley House. Πρόκειται  για ένα κεφάλι γυναίκας εξαιρετικά καλά διατηρημένο. Βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών σε χώρο στάθμευσης σε μία μεγαλοπρεπή κατοικία του 16ου αιώνα, κοντά στο Stamford, στο Lincolnshire στην Βρετανία, η οποία είναι γνωστό ότι πέρασε ρωμαϊκή κατοχή.

Τυχαία ανακάλυψη από χειριστή εκσκαφέα

Τον Απρίλιο του 2023, ο χειριστής του εκσκαφέα, ο Greg Crawley, ανακάλυψε το κεφάλι ενός γλυπτού. Η μαρμάρινη κεφαλή είχε χρονολογηθεί στον Πρώτο ή τον Δεύτερο Αιώνα. Δύο εβδομάδες μετά την κεφαλή, ανακαλύφθηκε και το μπούστο, το υπόλοιπο μαρμάρινο τμήμα της προτομής, στην οποία στηριζόταν το κεφάλι.

Στο μαρμάρινο κεφάλι βρέθηκε ένας σιδερένιος πείρος, ο οποίος πιθανόν προστέθηκε τον 18ο αιώνα: «ο πείρος μάλλον στερέωνε την κεφαλή στην προτομή ή σε κάποιο βάθρο», εξηγούν οι ειδικοί. Η προσθήκη του πείρου ήταν μία προσαρμογή που γινόταν από τους Ιταλούς εμπόρους αρχαίων, με σκοπό να κάνουν τα αρχαία ευρήματα πιο ελκυστικά για αγορά από τους  αριστοκράτες που έκαναν περιοδείες.

Ο Greg Crawley, με το άγαλμα που ανακάλυψε.
Ο Greg Crawley, με το άγαλμα που ανακάλυψε. (Photo Burghley House).

Εικάζεται ότι, το γλυπτό του Burghley έφτασε εκεί κατά τη διάρκεια μίας από τις δύο περιοδείες που έκανε ο 9ος Κόμη της περιοχής,  στην Ιταλία, κατά το 1760, όταν αγόρασε τότε πολλά αρχαία αντικείμενα.  Στο άγαλμα απεικονίζονται τα «όμορφα χαρακτηριστικά μίας κυρίας από τη Ρώμη», ανέφεραν οι ειδικοί.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι, το πώς μπορεί να θάφτηκαν η προτομή  και η κεφαλή, παραμένει μυστήριο. Οι εξηγήσεις ποικίλλουν, ενώ πιθανολογείται ότι μπορεί να έγινε διάρρηξη στο Burghley House ή, τα αντικείμενα να πετάχτηκαν από κάποιον και στη συνέχεια να καλύφθηκαν απ’ το χώμα.

Αδιευκρίνιστος ο χρόνος παραμονής κάτω από τη γη

Αδιευκρίνιστο επίσης παραμένει το χρονικό διάστημα για το οποίο το άγαλμα ήταν κάτω απ’ τη γη, προτού ανακαλυφθεί στα τέλη Απριλίου του 2023, όταν πλέον ο χώρος στάθμευσης είχε σχεδόν ολοκληρωθεί.

Τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν αμέσως στην Εφορεία του Burghley, προτού σταλούν σε επαγγελματία συντηρητή αρχαιοτήτων για τον καθαρισμό και την ενοποίηση των στοιχείων που βρέθηκαν και απεικονίζουν συνολικά την όμορφη Ρωμαία. Στην συνέχεια έγινε επανασυναρμολόγηση των δύο τμημάτων. Το εύρημα αναφέρθηκε στο Βρετανικό Μουσείο πριν ξεκινήσει η ανακατασκευή του.

Σε έκθεση από τις 16 Μαρτίου 2024

Με την επαναλειτουργία του Burghley House, στις 16 Μαρτίου του 2024, το μοναδικό εύρημα θα διατίθεται προς έκθεση, μαζί με την περιγραφή της αποκάλυψής του. Μαζί του θα εκτεθούν και άλλα γλυπτά που αγόρασε ο 9ος Κόμης του Burghley.

enikos.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου