Amfipoli News: Κατοίκηση 5.735 χρόνων βρέθηκε στο Νησί της Κουράς > Κουρασάο Καραϊβικής - 850 χρόνια ενωρίτερα από ό,τι πίστευαν έως σήμερα!

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Κατοίκηση 5.735 χρόνων βρέθηκε στο Νησί της Κουράς > Κουρασάο Καραϊβικής - 850 χρόνια ενωρίτερα από ό,τι πίστευαν έως σήμερα!

 


Του Γιώργου Λεκάκη

Το Curaçao[1] / Κουρασάο / Pais Kòrsou(*) είναι νησί των Μικρών Αντιλλών, στον 12ο παράλληλο [12°11′N 69°00′W], στην νότια Καραϊβική Θάλασσα και της Ολλανδικής Καραϊβικής, 65 χλμ. βόρεια της Βενεζουέλας. Είναι συστατική χώρα του Βασιλείου της Ολλανδίας. 

Επήρε πιθανώς το όνομά του:

        - από τους εντόπιους Ινδιάνους Κουρασάο

        - από την αρχαία ελληνική λέξη κουρά > λατ. και ιταλ. cura (> νησί της θεραπείας, της φροντίδος) διότι τον 16ο - 17ο αιώνα οι ναυτικοί επάθαιναν σκορβούτο, από έλλειψη βιταμίνης C, και άρρωστοι ναυτικοί έμεναν στο νησί, για να αναρρώσουν, πιθανώς αφού έτρωγαν φρούτα, πλούσια σε βιταμίνη C, που αφθονούν σε αυτό. Από τότε, οι Πορτογάλοι φαίνεται το ανέφεραν ως Ilha da Curação (Νησί της θεραπείας) ή οι Ισπανοί ως Isla de la Curación.

        - από την Κόρσε < Κορσική(*) - σχετικό τοπωνύμιο πιθανώς και το  νησιού Korčula  (< Κόρκυρα, Κέρκυρα) Κροατίας στην Αδριατική

Η χρονολόγηση δειγμάτων άνθρακα, που βρέθηκαν στο νησί Κουρασάο, δείχνει ότι οι άνθρωποι άρχισαν να εγκαθίστανται στο νησί της Καραϊβικής έως και 850 χρόνια ενωρίτερα από ό,τι ήταν προηγουμένως γνωστό!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο S. Fraser και το Εθνικό Ίδρυμα Αρχαιολογικής Ανθρωπολογικής Διαχείρισης Μνήμης στο Κουρασάο ανέσκαψαν τα δείγματα σε ένα βραχοκαταφύγιο της αρχαϊκής περιόδου, που ονομάζεται Saliña Sint Marie.

Χρησιμοποιώντας επιταχυνόμενη φασματομετρία μάζας, προσδιόρισαν ότι οι άνθρωποι κατοίκησαν την τοποθεσία, πριν από 5.735 έως 5.600 χρόνια.

Η αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου S. Fraser, Christina Giovas, εξήγησε ότι αυτές οι χρονολογίες υποδηλώνουν επίσης ότι οι άνθρωποι άρχισαν να εξερευνούν τα νησιά στα ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας ενωρίτερα από ό,τι πίστευαν αρχικά οι μελετητές.

«Αυτό που κάνουν αυτές οι νέες πληροφορίες είναι να ωθήσουν την αρχική εξερεύνηση σε αυτήν την περιοχή πίσω, σε μια εποχή όπου άλλα νησιά στα βόρεια του Κουρασάο επίσης εποικίζονται», είπε. «Αυτό υποδηλώνει ότι η μετακίνηση ανθρώπων από την ηπειρωτική χώρα σε άλλα νησιά, στα βόρεια νησιά, μπορεί να εμπλέκονται με την μετακίνηση των ανθρώπων στο Κουρασάο».

ΠΗΓΗ: Cluadia T. Kraan «Radiocarbon dates from Curaçao’s oldest Archaic site extend earliest island settlement to ca. 5700 cal BP», https://doi.org/10.1080/15564894.2024.2321575, Journal of Coastal and Island Archaeology, 12.3.2024. Και «Human activity on Curaçao began centuries earlier than previously believed, study finds», Πανεπιστήμιο S. Fraser, 12.3.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.3.2024.


ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Αναφέρεται και ως Curaçote, Curasaote, Curasaore, Curacaute, Curazao, Qúracao, κ.ά.


arxeion-politismou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου