Amfipoli News: Γλυκιά ριζόπιτα αρτήσιμη !!!

Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Γλυκιά ριζόπιτα αρτήσιμη !!!

 


Υλικά

 12 φύλλα κρούστας  

2 κιλά γάλα 

300 γραμ ρύζι γλασέ 

300 γραμ ζάχαρη, μια  τσιμπιά αλάτι,

1κ.σ γεμάτη κορν φλάουρ

 Κοπανισμένη μαστίχα ή βανίλια 

 Ξύσμα λεμονιού. 

450 γραμ βούτυρο λιωμμένο για τα φύλλα +50 γραμμ για την κρέμα σε θερμοκρασία δωματ΄,ιου,

 3 αυγά χτυπημένα

1 κούπα μυτζήθρα ξερή ή οτι αλλο σκληρο τυρι εχουμε που να μην λιωνει αναμεμυγμενη με κανελλα κατα βουληση 

αχνη και καννελα για το σερβιρισμα

Εκτελεση.

 Απο το γαλα κραταμε μισο φλυτζανι. Το υπολοιπο το βαζουμε να βραζει με το ρυζι και το αλατι σε πολυ χαμηλη φωτια....σχεδον το ξεχναμε...ανακατευουμε συχνα να μην κολλησει....οταν βρασει καλα προσθετουμε τη ζαχαρη αναμυγνειουμε  να διαλυθει....θα εχουμε ενα μιγμα αραιο....διαλυουμε το κορν φλαουρ στο γαλα που αφησαμε... Το προσθετουμε στο μιγμα....οταν πηξει αποσυρουμε απο τη φωτια....προσθετουμε 50 γραμ βουτυρο  ανακατευουμε.... προσθετουμε τα μυρωδικα... μεταφερουμε σε μπωλ για να πεσει η θερμοκρασια..... οταν ειναι αρκετα κρυα η ρυζοκρεμα  χτυπαμε τα αυγα και ανακατευουμε ζωηρα.... ...σκεπαζουμε με μεβρανη την επιφανεια για να μην κανει κρουστα.... Βουτυρωνουμε ενα ταψακι.25Χ40 στρωνουμε απλωτα τεσσερα φυλλα καλα βουτυρωμενα. Πανω απο αυτα σουρωνουμε δυο φυλλα με τα χερια μας σαν πλισε και τα τοποθετουμε το ενα διπλα στο αλλο( σε μια στρωση) . Ραντιζουμε με βουτυρο πασπαλιζουμε μιση κουπα μυτζηθρα- κανελα....απλωνουμε τη ρυζοκρεμα. Πανω απο τη ρυζοκρεμα πασπαλιζουμε την υπολοιπη μυτζηθρα-κανελα . Απο πανω βαζουμε αλλα τεσσερα φυλα απλωτα καλα βουτυρωμενα... πανω απ αυτα επισης αλλα δυο σουρωμενα σαν πλυσε το ενα διπλα στο αλλο( σε μια στρωση)  βουτυρωνουμε με οσο βουτυρο εμεινε ( το περισσοτερο)...ψεκαζουμε το φυλλο μας με ενα σφηνακι νερο. Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στις αντιστασεις στη κατω κατω θεση για μια ωρα στους 170 βαθμους....να ροδισει καλα....Κοβουμε σε ρομβους η τετραγωνα κομματια και σερβιρουμε με αχνη και κανελα.

το φυλλο ειναι και παραμενει κρατσανιστο  τις επομενες μερες.

ειναι η παραδοσιακη πιτα στα μερη μας  που φτιαχνουμε κατα τη διαρκεια του Τριωδίου ειδικα κατα την εβδομαδα της τυρινης

φτιαχνεται κατ εξοχην με χειροποιητο φυλλο αλλα μ αυτο το φυλλο ειναι πιο ευκολο και πιο γρηγορο....εχει και εξαιρετικο αποτελεσμα.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου