Amfipoli News: Πατατόπιτα με τυριά και λαχανικά

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Πατατόπιτα με τυριά και λαχανικά

 


Λαχταριστή τραγανή πατατόπιτα με τυριά και λαχανικά με φύλλο κουρού. Το τέλειο κολατσιό για το ταπεράκι του ολοήμερου και φυσικά το τέλειο φαγητό για μπουφέδες και τραπέζια.

Υλικά

Πατάτες 5 μεγάλες

Κρεμμύδι 2 φρέσκα

Σκόρδο 2 σκελίδες

Πιπεριά 4 χρωματιστές

Κέτσαπ 40 γραμμάρια περίπου

Πάπρικα κατά βούληση

Γκούντα 100 γραμμάρια περίπου τριμμένο

Κασέρι 5-10 φέτες

Φέτα 50 γραμμ. περίπου

Πιπέρι κατά βούληση

Ντομάτα 1

Ντοματίνια 10

Αλάτι κατά βούληση

Ρίγανη κατά βούληση

Αυγά 3

Γάλα φρέσκο 1 κούπα

Μαιντανός μισό ματσάκι ψιλοκομμένος

Δυοσμος μισό κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένος

Καρότο 1 τριμμένο

Για το φύλλο

Φύλλα κουρού 2

Για το άλειμμα

Ελαιολαδο κατά βούληση

Για το πασπάλισμα

Σουσαμι κατά βούληση

Η πατατόπιτα είναι μία λαχταριστή πίτα και συνήθως την φτιάχνουμε στις νηστείες. Σήμερα όμως θα φτιάξουμε μία από όλα πατατόπιτα με τα λαχανικά της και τα τυριά της και το φύλλο το τραγανό το κουρού. Είναι μία κολασμένη πατατόπιτα, άκρως χορταστική για μικρούς και μεγάλους.

Επειδή ψάχνουμε συνεχώς λαχταριστές συνταγές το σχολείο και το ολοήμερο, είδαμε αυτήν την συνταγή για πατατόπιτα στην αρχική μας σελίδα στο Facebook και λέμε “δεν την δοκιμάζουμε;”. Και την δοκιμάσαμε και ξετρελαθήκαμε και είπαμε να την προτείνουμε και σε εσάς.

Εκτέλεση 

Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τις καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές ροδέλες πατάτες για 40 λεπτά περίπου. Στην συνέχεια τις σουρώνουμε και παίρνουμε ένα τηγάνι. Προσθέτουμε στο τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια και τις ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου.

Προσθέτουμε επίσης τις χρωματιστές πιπεριές κομμένες σε λεπτές λωρίδες και σοτάρουμε όλα μαζί τα λαχανικά μας μέχρι να γυαλίσουν και να μαραθούν λίγο. Αλείφουμε ένα ορθογώνιο ταψί με ελαιόλαδο. Στρώνουμε ένα φύλλο κούρου, αλείφουμε και πάλι με το ελαιόλαδο και στην συνέχεια αλείφουμε με κέτσαπ χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.

Στρώνουμε με την σειρά πάνω από το πρώτο φύλλο κουρού, τις πατάτες, την πάπρικα, τις φέτες κασέρι, την θρυμματισμένη φέτα, την τριμμένη γκούντα, αφήνοντας λίγη γκούντα στην άκρη, ξανά πάπρικα, πιπέρι, τις φέτες ντομάτας, τα ντοματίνια κομμένα στην μέση κάθετα, αλάτι και ρίγανη.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά μαζί με το φρέσκο γάλα, λίγο αλάτι, λίγη πάπρικα, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον αποξηραμένο δυόσμο και το τριμμένο καρότο και ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα υπόλοιπα υλικά για την γέμιση. Στην συνέχεια προσθέτουμε από πάνω την γκούντα που αφήσαμε στην άκρη προηγουμένως.

Από πάνω στρώνουμε το δεύτερο φύλλο κουρού και το λαδώνουμε. Ραντίζουμε την πίτα μας με λίγο νερό, την χαράζουμε και την πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα για 45 λεπτά.

Ανδριάνα Μεϊντανά -  ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου