Amfipoli News: Το πεδίο μάχης που αναφέρεται στην πέτρα της Ροζέτας βρέθηκε στην Αίγυπτο

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Το πεδίο μάχης που αναφέρεται στην πέτρα της Ροζέτας βρέθηκε στην Αίγυπτο


Ανακαλύφθηκε ένα πεδίο μάχης μεταξύ των Αρχαίων Αιγυπτίων και του Πτολεμαϊκού Βασιλείου, που αναφέρεται στην Πέτρα της Ροζέτας. 

Μια επιλογή αγγείων που ανακαλύφθηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο συγκρότημα κλιβάνων στην αρχαία αιγυπτιακή πόλη Thmouis. (C: J. Silverstein, R. Littman)

Οι αρχαιολόγοι γνώριζαν από καιρό για τη Μεγάλη Εξέγερση, έναν πόλεμο μεταξύ των αρχαίων Αιγυπτίων και του Πτολεμαϊκού Βασιλείου που διήρκεσε από το 207 π.Χ. έως το 184 π.Χ., όπως αναφέρεται στην Πέτρα της Ροζέτας και σε άλλα ιστορικά κείμενα. Αλλά τώρα έχουν επιτέλους ανακαλύψει την ακριβή τοποθεσία μιας από τις μάχες της εξέγερσης.

Το 2009, οι αρχαιολόγοι άρχισαν να ανασκάπτουν μια τοποθεσία στο Δέλτα του Νείλου της βόρειας Αιγύπτου, γνωστή ως Tell el-Timai, τη θέση μιας αρχαίας ελληνορωμαϊκής βιομηχανικής πόλης που ονομάζεται Thmouis. Οι ανασκαφές ήταν μέρος του Tell Timai Archaeological Project, ενός συνεχιζόμενου προγράμματος από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης για να μάθουν περισσότερα για τον Thmouis και τον ρόλο που έπαιξε στην αρχαία Αίγυπτο.

Οι ανασκαφές αποκάλυψαν στοιχεία ότι ο Thmouis ήταν «σημείο μηδέν» για μια βίαιη σύγκρουση, αν και οι ερευνητές στην αρχή δεν ήταν σίγουροι για ποια σύγκρουση επρόκειτο. 

Την επόμενη δεκαετία, ανακάλυψε τα ερείπια πολλών κατεδαφισμένων κατασκευών, καθώς και όπλα όπως πέτρες καταπέλτη, μαζί με νομίσματα, και τα λείψανα της βασίλισσας των Πτολεμαίων Ερρίκου Β'. Ανακάλυψαν μια σειρά έργων που περιελάμβαναν ένα ακέφαλο άγαλμα που απεικονίζει την Αρσινόη. Σύμφωνα με την έρευνα, ανακάλυψαν επίσης πολλά άταφα ανθρώπινα λείψανα διάσπαρτα στην πόλη.

Μια πανοραμική άποψη της τοποθεσίας ανασκαφής Tell Timai, γεμάτη με θραύσματα κεραμικής και άλλα αντικείμενα. (C: J. Silverstein, R. Littman)

Σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα της μελέτης Jay Silverstein, αρχαιολόγο και ανώτερο λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Nottingham Trent, ο οποίος είναι επίσης ένας από τους διευθυντές του έργου του Tell Timai, η ομάδα αρχικά ενδιαφέρθηκε από αυτό που βρήκαν και συνειδητοποίησε ότι κοίταζε το στρώμα καταστροφής και στη συνέχεια άρχισε να βρίσκει ανθρώπινα λείψανα. 

Η Πτολεμαϊκή περίοδος (304 π.Χ. – 30 π.Χ.) ξεκίνησε με τον Πτολεμαίο Α' Σώτερ, έναν από τους Μακεδόνες στρατηγούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η πέτρα της Ροζέτας περιέχει ένα διάταγμα που γράφτηκε το 196 π.Χ., κατά τη διάρκεια της βασιλείας του φαραώ Πτολεμαίου Ε', ενώ η Μεγάλη Εξέγερση βρισκόταν σε εξέλιξη.

Τόσο πριν όσο και μετά την ανάληψη του ελέγχου των Πτολεμαίων, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν σχολαστικοί όταν επρόκειτο να θάψουν τους νεκρούς, δημιουργώντας ακόμη και «περίτεχνα υπόγεια εργαστήρια μουμιοποίησης», όπως αυτό που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη Σακκάρα.

Σύμφωνα με τον Silverstein, οι άνθρωποι στην Αίγυπτο ήταν πολύ προσεκτικοί σχετικά με τη διαδικασία ταφής, και όλα αυτά τα ευρήματα δίνουν το μήνυμα ότι υπήρξε ένα γεγονός εδώ στην ιστορία και τι χρειαζόταν για να καταλάβουμε.

Ωστόσο, οι ταυτότητες των νεκρών είναι άγνωστες. Σύμφωνα με την έρευνα, οι άταφοι νεκροί μπορεί να είναι Έλληνες που ζουν στον Θμούη που υπέκυψαν στη βία της εξέγερσης ή Αιγύπτιοι που πέθαναν υπερασπιζόμενοι την πόλη.

Κοντινή όψη της πέτρας της Ροζέτας που περιέχει κείμενο σε τρεις γλώσσες: αρχαία ελληνικά, αιγυπτιακά ιερογλυφικά και αιγυπτιακή δημοτική γραφή. (Γ: Shutterstock)

Ραντεβού στο πεδίο της μάχης

Χρησιμοποιώντας ορισμένα αντικείμενα που συλλέχθηκαν από την τοποθεσία, συμπεριλαμβανομένων νομισμάτων που ανακτήθηκαν κάτω από τις σανίδες δαπέδου ενός σπιτιού, καθώς και την ανακάλυψη ενός εγκαταλειμμένου συγκροτήματος κλιβάνων όπου παρήχθησαν κεραμικά, οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να προσδιορίσουν καλύτερα τη χρονική περίοδο της μάχης με βάση το πότε κόπηκαν νομίσματα. 

Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, ανακάλυψαν εισαγόμενα ελληνικά αντικείμενα και θραύσματα αγγείων, των οποίων η τεχνοτροπία πιθανότατα τους βοήθησε να προσδιορίσουν ότι τα κεραμικά χρονολογούνται στην Πτολεμαϊκή περίοδο, είπε ο Silverstein.

Μέσα στο συγκρότημα του κλιβάνου, οι αρχαιολόγοι έμειναν έκπληκτοι όταν βρήκαν τα λείψανα ενός άνδρα με τα πόδια του να προεξέχουν μέσα σε έναν φούρνο.

Ο Silverstein λέει ότι πιστεύει ότι ο άνδρας μπορεί να μπήκε σε έναν φούρνο που δεν λειτουργεί για να κρυφτεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Ιστορικά κείμενα επιβεβαιώνουν επίσης ότι οι κάμινοι έκλεισαν προς το τέλος της Πρώιμης Πτολεμαϊκής περιόδου, όταν οι Αιγύπτιοι δεν κατάφεραν να απελευθερωθούν από την πτολεμαϊκή κυριαρχία κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Επανάστασης.Σύμφωνα με τη μελέτη, οι φούρνοι που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της ανασκαφής ήταν όλοι «κομμένοι σε ομοιόμορφο επίπεδο», παρέχοντας περαιτέρω στοιχεία για επίθεση στο σημείο.

Τα στοιχεία για σύγκρουση και καταστροφή στο Βόρειο Θμούις είναι πειστικά και έγκαιρα…και επομένως συμπίπτουν με τη Μεγάλη Εξέγερση, σημειώνουν οι ερευνητές στο έγγραφο.


LiveScience. 2 Φεβρουαρίου 2023.

Άρθρο : Silverstein, J.E., & Littman, R.J. (2022). Αρχαιολογικοί συσχετισμοί της Μεγάλης Εξέγερσης της Πέτρας της Ροζέτα στο Δέλτα του Νείλου: Καταστροφή στο Τελ Τιμάι.  Journal of Field Archaeology, 1-19.

arkeofili.com

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου