Amfipoli News: Παραδοσιακή λαγάνα

Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

Παραδοσιακή λαγάνα

 


Γιατί να την αγοράσετε έτοιμη και να μην φτιάξετε τη δική σας αυθεντική, παραδοσιακή λαγάνα με τα δικά μας άλευρα ; 

Το άρωμα και η γεύση της σπιτικής φρεσκοψημένης λαγάνας, θα γεμίσει την κουζίνα σας. 

Την συνταγή μας ετοίμασε ο σεφ Βασίλης Πατσής .


Υλικά:

(Για μια μεγάλη ή δύο μέτριες λαγάνες )

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

200 γρ. αλεύρι ζέας ολικής άλεσης

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. μέλι 

1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό

σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

1. Σε μια λεκάνη η στον κάδο του μίξερ  βάζουμε το αλεύρι έτσι ώστε να σχηματίσουμε ένα μικρό βουναλάκι. Κάνουμε στη μέση μια λακκούβα και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά, 3 κ.σ. λάδι, το μέλι το οποίο και έχουμε λιώσει σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και γύρω-γύρω το αλάτι ώστε να μην έρθει σε επαφή με τη μαγιά. Ξεκινάμε το ανακάτεμα με τα δάχτυλά μας από το κέντρο της λακκούβας προχωρώντας σιγά-σιγά προς τα έξω μέχρι να ανακατευθούν καλά τα υλικά, δουλεύοντας για 15 λεπτά περίπου. Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή προσθέτουμε και το υπόλοιπο χλιαρό νερό. Η ζύμη πρέπει να είναι κάπως υγρή ώστε η λαγάνα να γίνει αφράτη και όχι σφιχτή. Αλευρώνουμε τον πάτο ενός μπολ  ώστε να μην κολλήσει η ζύμη, την σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε σε χλιαρό μέρος για 50-60 λεπτά περίπου.

2. Με το υπόλοιπο λάδι λαδώνουμε μια λαμαρίνα ή βάζουμε μια λαδόκολλα και βάζουμε μέσα τη ζύμη δίνοντάς της το σχήμα της λαγάνας.

3. Ραντίζουμε τη λαγάνα με νερό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και αφήνουμε τη λαγάνα σε ζεστό μέρος ώστε να φουσκώσει λίγο (δεν θέλουμε να φουσκώσει πολύ).

4. Κάνουμε με τα δάχτυλά μας βαθουλώματα στη λαγάνα και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

zea.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου